Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

jak zdjac z walu zebatke napedu pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy tym razem mam pytanie w jaki sposób można zdjąć zębatkę napędu pompy oleju aby nie uszkodzić walu silnik 2.0 tdi, dodam ze próbowałem na gorąco zdjąć przy użyciu ściągacza i niestety nie dałem rady i czy po całej operacji założę zębatkę na wal z drugiego linku poniżej. proszę o porady. pozdrawiam.

Chce zdjąć ta zębatkę poniżej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/22444b451bf7f46a.html

a założyć tą poniżej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/43044523986f118d.html

Opublikowano

zabezpiecz motor przed opiłkami i tnij larwę.... aż dziwne ze nie chce zleźć...

Opublikowano

Palnik propan lub odpowiednio ustawiony acetylen. Podgrzewasz i sprawdzasz co jakiś czas np. pirometrem.

Powinno być około 300 C - nie jestem pewien ale zębatka powinna delikatnie zmienić kolor na lekko brązowy.

Wtedy powinna zejść prawie sama.

Druga opcja - cięcie tak jak SotoM podpowiada.

ps.

A propos zębatki.

Czy nie ma ktoś pod ręką nr ori Audi koła zębatego na wał od silnika BRD - sorki za lenistwo.

Opublikowano

Witam koledzy tym razem mam pytanie w jaki sposób można zdjąć zębatkę napędu pompy oleju aby nie uszkodzić walu silnik 2.0 tdi, dodam ze próbowałem na gorąco zdjąć przy użyciu ściągacza i niestety nie dałem rady i czy po całej operacji założę zębatkę na wal z drugiego linku poniżej. proszę o porady. pozdrawiam.

Chce zdjąć ta zębatkę poniżej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/22444b451bf7f46a.html

a założyć tą poniżej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/43044523986f118d.html

Założenie zębatki jest dziecinnie proste bo wystarczy ja podgrzać i wchodzi bez problemu. Co do zdjecia tej zębatki to już jest nieco trudniej. Opiszę jak ja się jej pozbyłem. Użyłem szlifierki kątowej i cienkiej tarczy do cięcia metalu oraz sciągacza, Przed uszkodzeniem podczas ciecia, elementy znajdujące się za zębatką zabezpieczyłem blachą z rowkiem o srednicy czopu wału. Rowek potrzebny do wsunięcia blachy na wał pomiędzy zębatkę a korpus silnika. W zależności od miejsca cięcia rowek możesz obracać. Na czop wału przed zębatką (tam gdzie pracuje uszczelniacz założyłem kawałek rury (moze być duży klucz rurowy, tuleja lub coś innego o srednicy nieznacznie większej od średnicy czopu wału). Zadaniem tych osłon jest zabezpieczenie przed uszkodzeniem (przypadkowym nacieciem) gdy ręka się np. osunie czy szaepnie szlifierką. Po tym można ciąć zębatkę prostolinijnie, w odleglości około 1, 2 lub 3 cm. od czopa wału. Zależy tu jak ostrożnie chce się to wykonać. Dalej wykonać następne cięcie po przeciwnej stronie i kolejne prostopadłe. Dla wygody i precyzji cięcia można obracać wał. Przy takim cięciu rozsypią się sprężynujace i zarazem ruchome elementy zębatki co ułatwi jej zdjęcie sciągaczem. Po takim "okrajaniu" moja zębatka zeszła bezproblemowo przy użyciu sciągacza.

Opublikowano
  • Autor

witam panowie jednak musiałem użyć flexa i po całej operacji zębatka z walu zeszła, teraz tylko na gorąco wcisnąć zębatkę. dziekuje wszystkim za podpowiedzi.

Edytowane przez arek182

Opublikowano

no to składaj....

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

Za każdym razem musiałem ciąć , Robiłem to kilka razy i za każdym razem ciąłem.