Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.8t aeb pasek pompa wody -wspomaganie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam dwa pytania pierwsze to z czego pasuje chlodnica do 1.8t .
i drugi czy jest jakis napinacz paska z pompy wody do spomagania
bo 4 miesiace temu robiłem rozrzad nowa pompa wody nowy pasek i jak zakrecilem byl w miare dobrze napiety noi ostatnio sprawdzalem i troche sie poluznil czy jest jakis napinacz albo jak napiac
Opublikowano

Nie ma napinacza do paska pompy wspomagania z tego co mi sie wydaje.

Opublikowano

Nie ma na pewno napinacza ale jest sposób poluzować około 6 śrub od podstawy[ która jest przykręcana do bloku ]alternatora i pompy wspomagania całość wtedy przesuniesz o kilka mm co wystarczy do napięcia paska .

Opublikowano

a moze kupic minimlanie krótszy pasek albo jak rozbiore przod to moze jakimi blaszkami uda sie troszke go naciagnac

Opublikowano

Jak rozkręcasz koło pasowe (już teraz nie pamiętam czy przy pompie wody czy przy pompie wspomagania) to ono rozpada się na dwa elementy. Między nimi są takie blaski dystansujące. Jak wyjmiesz jedną to po skręceniu koło pasowe będzie miało minimalnie większy obwód. W ten sposób można również naciągać pasek klinowy.

Opublikowano (edytowane)

Przerabiałem to w AJL i AEB i nie było żadnych blaszek do regulacji trzeba było manewrować podstawą.Zbyszku z tym paskiem mniejszym to ja bym odpuścił.

Edytowane przez sawul
Opublikowano

A powiedz mi czego sie poluznil skoro nowy pasek nowa pompa

Opublikowano

W AJL u kolegi też tak było po zmianie paska i pompy no i podstawą trzeba manewrowac żeby napiąć.

Opublikowano

ok dzieki za odpowiedzi