Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana oringów pompowtryskiwaczy w Audi A4 B6 1.9 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak bez problemu chodzą, obyło się bez korekty softu

Czyli miałem rację że będzie śmigał bez korekty softu :)

A jak z osiągami i zużyciem paliwa ? :hi:

Srednie spalanie z 1000km w cyklu mieszanym to 7l/100km.

Silnik chodzi równo ale bardzo twardo

• 9 lat później...
Opublikowano

Chciałem podłączyć się pod temat, mianowicie podjąłem się próby samodzielnej wymiany uszczelnień popompwtrysków. Po złożeniu całości silnik jednak nie odpalił. Czy mógłby ktoś pomóc w temacie? Niepokoi mnie jedna sprawa czy śruby regulacyjne popychające pompowtryski powinny być aż tak bardzo wykręcone jak na zdjeciu? Ustawiane czujnikiem zegarowym, wkręcane na najniższym położeniu do wyczucia oporu a następnie odkręcane o 180 st. Czy jest to możliwe że wtryski nie weszły prawidłowo w gniazda? Głowica była wymieniana jakiś czas temu więc gniazda są tulejowane. Powodem wymiany były odczytane wysokie bipy i podejrzenie uszkodzenia uszczelek przez mechanika składającego silnik poprzednio - i faktycznie jedną uszczelka była porządnie zawinięta tyle że 2 lata tak jeździłem a teraz nie odpala 😉

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

IMG_6136.jpeg

IMG_6138.jpeg

IMG_6137.jpeg

Opublikowano

Rozumiem że podstawy jak błędy w sterowniku silnika od razu zostały sprawdzone? 

Opublikowano
2 godziny temu, Langista napisał(a):

Rozumiem że podstawy jak błędy w sterowniku silnika od razu zostały sprawdzone? 

Tak sprawdzone, żadne błędy nie wyskoczyły.

Opublikowano
W dniu 23.03.2025 o 18:05, dzanas napisał(a):

Niepokoi mnie jedna sprawa czy śruby regulacyjne popychające pompowtryski powinny być aż tak bardzo wykręcone jak na zdjeciu?

wygląda jakby w ogóle nie były wyregulowane

Opublikowano
12 godzin temu, Pieterb napisał(a):

wygląda jakby w ogóle nie były wyregulowane

Sprawa się wyjaśniła, źle zrozumiałem dokręcenie śrub regulacyjnych aż poczuje się opór 🙂, więc faktycznie wogóle nie były wyregulowane. Na szczęście auto odpaliło po ponownej regulacji za 2 strzałem. 

Opublikowano

No to masz fart że tylko tak się skończyło, bo jak tu jeden z klubowiczów pisał gdzieś całkiem nie dawno o takiej samej sytuacji to u niego jedna lub dwie pompki nie przeżyły operacji.