Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wałki rozrządu do 2.5 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. gdzie mozna kupić najtaniej wałki do tego silnika?? Kolega ma taki silnik no i juz sa troche wytarte i planuje wymienic. szukałem po forum ale nic nie znalazlem :confused4:

Opublikowano

Jeśli chodzi o najtańszy sposób to poszukiwania na aukcjach internetowych używek od 150-300zł/szt

Opublikowano

Tylko,że najtańszy sposób może okazać się najdroższy bo ciężko znaleźć używany wałek do 2,5 w dobrym stanie.Są na allegro nowe podróbki ale jakość raczej nie potwierdzona.pozostaje serwis.

Opublikowano

Tylko Świątek albo ASO, nic innego nie wchodzi w grę. Tanich zamienników wystrzegamy się po wytrzymują pare dni.

Opublikowano

Witam. gdzie mozna kupić najtaniej wałki do tego silnika?? Kolega ma taki silnik no i juz sa troche wytarte i planuje wymienic. szukałem po forum ale nic nie znalazlem :confused4:

Widziałem dzisiaj silnik AFB u kumpla w A6 wymieniał odmę i uszczelki pod pokrywą,Przy okazji można było obejrzeć wałki i japierdziu... co za rowy na krzywkach jedan popychacz jest złamany :shocked: samochód jeździł nic nie klepało, wogule jest w super stanie,a w głowicy zorane wałki.Mam ten sam silnik chcę wymienić odmę i uszczelki pod pokrywami :( tylko co tam będzie w środku nie chcę myśleć :wallbash:
Opublikowano

Mysle ze tylko regenerowane walki swiatka sa godne polecenia i cena jest umiarkowana 1500zl za komplet z gwarancja.Niewarto kupowac walkow niewiadomwgo pochodzenia bo moze skonczyc sie to podwojnym wydatkiem.Walki moga byc kiepskiej jakosci ,na pierwszy rzut oka super ale moga pasc od 10000km do 30000km .

[br]Dopisany: 01 Październik 2008, 20:32_________________________________________________Gili a ile masz przejechane w swojej audi[br]Dopisany: 01 Październik 2008, 20:33_________________________________________________ tutaj wklejam link

http://allegro.pl/item436559268_walki_rozrzadu_audi_2_5_tdi_v6_regeneracja.html

Opublikowano

210tyś. a kolesia 180 na liczniku.[br]Dopisany: 01 Październik 2008, 20:41_________________________________________________widziałem już tą aukcję ale same wałki to nie koniec wydatków trzeba je zamontować,uszczelki.......

Opublikowano

Jesli koles ma problem to napewno licznik bylkrecony.Czytalem o duzo przypadkach .Samochud zakupiony w niemczech majac 350tys dojezdzajac do granicy juz mial 220tys.[br]Dopisany: 01 Październik 2008, 20:49_________________________________________________Masz racje ale lepiej zaplacic raz i miec spokoj.Ja sprawdzalem na allegro i na forum wiekszosc polecala walki swiatka.

[br]Dopisany: 01 Październik 2008, 20:51_________________________________________________Robocizna okolo 1200zl moze mniej , ale ja wymienie te walki sam ,poniewarz niewierze naszym kolegom warsztatow.Walki to powarzna sprawa jesli cos spiepsza w warsztacie to masz pozamiatane.Nasuwa sie pytanie w jakim warsztacie chcesz to robic?[br]Dopisany: 01 Październik 2008, 20:54_________________________________________________Ps.niepolecalbym ci czesci nie orginalnych oprocz walkow ,przed zakupem sprwadz ceny w ASO .

Opublikowano

Jeszcze nie wiem jak to u mnie wygląda silnik fajnie cyka i ma power tylko jest obrzygany.Wnętrze w A6 kolesia wygląda jak nowe nie wiem czy był kręcony.Na pewno jest na wirusie i fajnie się zbierał nigdy bym nie pomyślał że w środku są takie cyrki....

Opublikowano

Ja mam 240tys i niema sladow zurzycia ale samochod kupilem od 1 wlasciciela sprawdzony w ASO.//////////mysle ze to zalezy od od eksplatacji ,i duzo wiecej czynnikow .Ale moga sie zdarzyc takie modele ze po 180tys walki sa wyryte .

Najwarzniejsze to nie popadac w skrajnosc jak maja sie wytrzec to i tak sie wytra ,ale przecierz niechodzi tu o walki liczy sie sam komfort jazdy i dynamika .

Opublikowano

Znajomy mechanik twierdzi,że wałki załatwiło samo Audi lejąc olej Long Live i serwisując 2.5tdi co 20tyś.,a silnik okazał się delikatny co widać po grubości popychaczy zaworów(jak zapałki).Częstsza wymiana oleju mogła uratować sprawę,a tak pewnie większość ma ma oskrobane krzywki :(

Opublikowano

GILI, nie martw sie na zapas. Generalnie duzo czesciej (statystycznie) walki wycieraja sie w A6 i przy tiptroniku niz w A4 :) Kolega ma TIPa?

Kup uszczelki pod pokrywy zaworow, odme i zdejmij dekle. Zrob to jednak u solidnego mechanika, ktory bedzie w stanie prawidlowo ocenic stan zuzycia walkow. W 10letnim aucie napewno bedzie ono widoczne, ale niekoniecznie walki beda nadawaly sie do wymiany/regeneracji.

Jesli nie masz problemow finansowych to mozesz tez pogrzebac mocniej i sprawdzic/wymienic hydraulike zaworowa +/- 2200 pln w ASO > zeby walki zyly dlugo i szczesliwie.

ps. Teoria z LongLife'em jest dobra, ale to wcale nie musi sie przyczyniac do zuzycia walkow.

Moje auto jezdzilo 200.000 na LL, olej wymieniany co 30-40k km (chyba) i walki sa w wysmienitym stanie.

Opublikowano

GILI, nie martw sie na zapas. Generalnie duzo czesciej (statystycznie) walki wycieraja sie w A6 i przy tiptroniku niz w A4 :) Kolega ma TIPa?

kolega miał Tip teraz ma manual.Na początku przyszłego tygodnia wymienię odmę i uszczelki,zdjęcia wybebeszonej głowicy zarzucę...
Opublikowano

Mial TIPa w tej A6, ale mu padl i zmienil na manualna skrzynie? :) a teraz walki? :)

Opublikowano

Mial TIPa w tej A6, ale mu padl i zmienil na manualna skrzynie? :) a teraz walki? :)

Wnętrze jak by przed chwilą wyszło z fabryki skóra kierownica sufit wszystko igła :mysli: Coś mi tu zaczyna śmierdzieć...
Opublikowano

Nic nie musi smierdziec. Wytarcia walkow byly i przy 60000km.

Opublikowano

skrzynia ,walki wyglada ze miala niezle nakreconych kilometrow ,potem bedzie tzreba wymienic caly silnik.

Opublikowano

Nic nie musi smierdziec. Wytarcia walkow byly i przy 60000km.

Właśnie przed chwilą zdjęliśmy pokrywy w moim audi wałki wyglądają jak nowe i mechanik stwierdził,że są oryginalne od nowości nie ruszane.Samochód ma dokładnie 212tyś.pewnego na 100% przebiegu.Więc nie wiem z kąt temat,że 2.5tdi to szrot.Silnik w moim A4 jest z początku produkcji 'rok modelowy 98'.Odma jest lekko zasyfiała ale nie zapchana też nigdy nie wymieniana.Jutro będą zdjęcia jak znajdę czas. :good:
Opublikowano

GILI, widzisz - mowilem :wink4:

Wymien w takim razie odme i spij spokojnie. Druga sprawa... hydraulike badaliscie?