Opublikowano 20 Grudnia 201411 l witam wszystkich mam problem z moja audi a4 b6 2002r 130km silnikiem awx. Problemem jest drgania przy wciśnięciu na pełny gaz przy obrotach 1800-2300. Auto wpada w drgania gdy jest zimny jest wszystko ok problemem jest też gaszenie auta szarpnie całą buda byłem u wielu mechaników lecz każdy mówi co innego. Wymieniłem w aucie poduszki pod silnikiem tydzień temu i pod skrzynia 2 lata temu, wałek rozrządu,panewki,szklanki,rozrząd kpl. nowy i przeguby wewnętrzne. W czym może być jeszcze problem auto dostaje drgań całej karoserii pod obciążeniem
Opublikowano 20 Grudnia 201411 l Autor wydaje mi sie i też 3 mechaników powiedziało że to raczej nie dwumas konektory były sprawdzane a wiązke to jak można sprawdzić to mnie dziwi ze gdy jest zimny jest wszystko ok
Opublikowano 20 Grudnia 201411 l Autor odczuwalne jest najbardziej na 4,5 biegu a obroty około 1800-2300 powyżej jest ok
Opublikowano 20 Grudnia 201411 l Jeżeli szarpanie jest nieregularne i występuje też na niskich biegach, to dwumas bym wykluczył , a jeszcze raz dokładnie sprawdził elektrykę PD-ków
Opublikowano 21 Grudnia 201411 l Autor szarpie zawsze przy dodaniu pełnego gazu i obrotach tak jak pisałem inaczej mówiąc wpada w rezonans co do niskich biegów to na 3 czasami też jest to odczuwalne a 1,2 zbyt szybko sie je zmienia zeby co kolwiek zobaczyć auto musi mieć obciążenie zeby dostał tych drgan. Wtryski były ustawiane i sprawdzane na vag i niby dobrze pierwsze 3 dodatnie a 4 na minusie,a co do mechaników to wiem ze oni najchętniej by wymienili wszystko.
Opublikowano 21 Grudnia 201411 l Również obstawiał bym dwumase, szczegolnie ze trzepie budą przy gaszeniu.
Opublikowano 21 Grudnia 201411 l Autor ok ale jak mogę dokładnie sprawdzić dwumas bo szwagier ma alfe romeo 159 i u niego jest głośne pukniecie przy gaszeniu a u mnie praktycznie nic nie słychać czytałem że zapalić silnik właczyć 2 bieg zacisnąć reczny i puszczac sprzegło jak wskazówka pójdzie do góry to nie trzyma a u mnie jest ok wskazówka obrotów oczywiście a i różnicy nie ma jak gaszę bez sprzegla i z to rożnicy zadnej nie ma drgania są odczuwalne na całym aucie
Opublikowano 21 Grudnia 201411 l O tej metodzie spawdzenia co piszesz tak sprawdzisz czy sprzeglo sie nie slizga. Dwumasa na poczatku konca bedzie wibrowac przy gaszeniu/odpalaniu. Stuki to juz koncowe stadium jej smierci. Wrzuc 5 bieg i gaz w podloge od 50km/h. Jak beda wibracje duze to raczej na pewno dwumasa. Sprawdzic idealnie mozna ja dopiero po sciagnieciu skrzyni i zmierzeniu jej luzu specjalnym przyrzadem i porownanie z danymi katalogowymi.
Opublikowano 21 Grudnia 201411 l Autor drgania przy 50 km/h na 5 biegu zaczynają sie od 1800 obr/m za każdym razem gdy silnik ma 90'c gdy nie ma 90'c jest wszystko ok ok dzieki wszystkim bede dzialał
Opublikowano 21 Grudnia 201411 l To jak dopiero przy 90' to raczej uklad paliwowy do sprawdzenia. Pompowtryski na stol probierczy i sprawdzenie dawkowania pod obciążeniem i sprawdzenie wiązki pompowtryskiwaczy. Sprawdzanie vagiem nie zawsze jest miarodajne. Dwumasa robila by tak praktycznie caly czas.
Opublikowano 21 Grudnia 201411 l Autor a wiązke jak można sprawdzic bo wtryski dał bym do regeneracji
Opublikowano 21 Grudnia 201411 l Trzeba by zdjąć pokrywę głowicy, opiąć wtyczkę od listwy pompowtrysków i pobawić się w prześwietlanie po kolei obwodów każdego pompowtrysku, jednocześnie poruszając kabelkami idącymi do PD-ków i ich konetorami Jeżeli z elektryką PD-ków będzie wszystko OK, to z regeneracją pompek bym się nie spieszył, najpierw wymienił bym same uszczelniacze pompek Edytowane 21 Grudnia 201411 l przez piotrsob1
Opublikowano 21 Grudnia 201411 l Autor dzisiaj byłem w trasie i zauważyłem jeszcze jeden problem mianowicie taki ze jak jade około 100km/h i włacze luz to jest nierówna praca całego auta jak by były rozsypane kamienie na drodze a jak zgasze silnik i dalej jade predkoszcia 100km/h to wszystko jest idealnie a wcisniecie sprzegła nic nie daje i mam takie pytanie czy dwumas na luzie pracuje czy jest rozłączany. Po wymianie poduszek zauważyłem też ze na postoju bardziej drga buda czy to przez to ze nowe ? poduszki z firmy febi
Opublikowano 22 Grudnia 201411 l To najprawdopodobniej wina tych nowych poduszek, poduchy zakładamy tylko ori Kiedy zaczął się problem z drganiami, przypadkiem nie po wymianie poduszek ? Jaki był powód wymiany poduch ? Możesz jeszcze sprawdzić , czy poduchy są prawidłowo wyregulowane. Poluzuj je na mocowaniu, odpal motorówkę, przegazuj, zgaś i dokręć z powrotem. Może się coś poprawi Edytowane 22 Grudnia 201411 l przez piotrsob1
Opublikowano 22 Grudnia 201411 l Autor moim zdaniem to nie wina poduszek przed wymiana były tez drgania tylko nie sprawdzałem czy na luzie tez ale wydaje mi sie ze poduszki sa nowe i sa twarde a przenosi drgania bardziej na karosierie a wina jest gdzie indziej może faktycznie to ten dwumas może nie puka przy gaszeniu a tak naprawde wszystko od niego wychodzi bo wtryski bym teraz wykluczył bo bez dodania gazu jest tak samo a dwumas na zapalonym silniku pracuje wiec sam juz nie wiem
Opublikowano 22 Grudnia 201411 l Nie kupuj tylko luka bo u mnie daje o sobie znać a przejechanie niecałe 40k km... I wziąłem niby od 2.0 tdi 170 KM coby więcej wytrzymał... Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2