Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Pisk silnika 2.0 TDI - w całym zakresie obrotów silnika - niezależnie od jazdy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Do tej pory obserwowałem forum, które jest świetną bazą wiedzy. Mam pytanie do znawców silnika 2.0 TDI - poniżej podaję linki Co może powodować ten specyficzny gwizd silnika? Nie jest to turbo ani też osprzęt paska alternatora.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Wydaje mi się że to pasek rozrządu wydaje takie dźwięki, jak moduł jego zębów nie zgadza się z modułem zębów na kołach rozrządu ( np. z powodu ich zużycia ).

Druga opcja to zużyta pompa wspomagania, lub zapowietrzony układ wspomagania układu kierowniczego :hi:

Opublikowano

Zdejmuj pasek wielorowkowy i wtedy zobacz :)

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak silnik BLB ma rozwiązane wspomaganie kierownicy ale ostatni film tyczy się silnika BKP w passacie gdzie pasek wielorowkowy był zdjęty a wspomaganie jest elektryczne. Na zarządzie jest nowy pasek GATES (odpowiednio napięty). Czy ktoś spotkał się z takim odglosem?

Edytowane przez Darek Zw
Opublikowano (edytowane)

Moim skromnym zdaniem to dzwięk z powodu nieszczelności układu recylkulacji spalin.

Turbo lub uklad powietrza doładowanego można prosto wyeliminować-trzymając wirnik turbiny a druga osoba niech uruchomi silnik.

Edytowane przez SotoM
Opublikowano

Nie wiem jak silnik BLB ma rozwiązane wspomaganie kierownicy ale ostatni film tyczy się silnika BKP w passacie gdzie pasek wielorowkowy był zdjęty a wspomaganie jest elektryczne. Na zarządzie jest nowy pasek GATES (odpowiednio napięty). Czy ktoś spotkał się z takim odglosem?

Zawsze wydawało mi się że na "zarządzie" to są prezesi i kierownictwo :kox:

A wracając do tematu, czy któryś z zalinkowanych filmików przedstawia konkretnie problem z autem którego wątek dotyczy ?

Bo odgłosy się różnią i ciężko coś jednoznacznie pogdybać :decayed:

Opublikowano

a4 b7 nie ma elektrycznego wspomagania

Opublikowano (edytowane)

Odgłosy są raczej te same, kwestia nagrywania. Dźwięki nakładają się w garażu, inaczej to gra na świeżym powietrzu. Są niezależne od prędkości jazdy a jedynie od obrotów silnika. Dźwięk nietypowy, ciężko go zlokalizować. Roznosi się z okolic napędu pompy oleju. Tak jakby coś obcieralo. Piotrsob1: Rozrząd - T9 - Zarząd. Też jestem ciekaw co to takiego i jak to jest "jednoznacznie pogdybać" [emoji106] :)

Edytowane przez Darek Zw