Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B5 benzyna - licznik kradnie prąd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem jak w temacie, licznik kradnie mi prąd - sprawdzone przez elektryka i okazuje się że licznik, a konkretnie zegarek i licznik kilometrów kradną mi prąd. Auto postoi 4-5 dni i akumulator całkowicie rozładowany. Ktoś miał podobny problem? Pytanie, czy da się reanimować w jakiś sposób ten licznik, czy kupować kolejny używany? Szczerze mówiąc nie chce mi się znów bawić w szukanie i kupowanie używki, bo skończy się jak z tym obecnym (też kupiony jako używka). Zastanawiam się, czy jest możliwość zakupu nowego licznika, a jeśli tak, to jakiego rzędu jest to koszt. Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Uzupełnij profil bo nie wiadomo czy mowa o polifcie czy przedlifcie.

Wymiana licznika to koszt około 200zł (używka)za poliftowy VDO z pełnym Fisem. I tylko firmy VDO bym szukał. Za nowy z aso zapłacisz kosmiczne pieniądze, więc z nowym dał bym sobie spokój.

Opublikowano
  • Autor

Uzupełnij profil bo nie wiadomo czy mowa o polifcie czy przedlifcie.

Wymiana licznika to koszt około 200zł (używka)za poliftowy VDO z pełnym Fisem. I tylko firmy VDO bym szukał. Za nowy z aso zapłacisz kosmiczne pieniądze, więc z nowym dał bym sobie spokój.

Przedlift... Używkę już kupiłem i jest to samo... Zabawa w kupowanie, sprawdzanie i odsyłanie może trwać i trwać :/

Opublikowano

Odezwij się do gościa o niku CWIARA tez jest z Wrocławia i zajmuje się między innymi licznikami

Opublikowano
  • Autor

Odezwij się do gościa o niku CWIARA tez jest z Wrocławia i zajmuje się między innymi licznikami

Dzięki za namiar, już go szukam :)

Opublikowano

Ile tego prądu kradnie? Podaj dokładnie w mA. Może jest gdzieś zwarcie/przebicie w instalacji. Nie możliwe żeby licznik załatwił akumulator po 4dniach, chyba że jest jakiś cienki.

Opublikowano
  • Autor

Ile tego prądu kradnie? Podaj dokładnie w mA. Może jest gdzieś zwarcie/przebicie w instalacji. Nie możliwe żeby licznik załatwił akumulator po 4dniach, chyba że jest jakiś cienki.

Dokładnych danych nie jestem w stanie teraz podać... Ogólnie sprawdzone było wszystko i wyszedł licznik... Już kiedyś miałem taki problem i po wymianie licznika było ok... Teraz problem powrócił niestety. Akumulator jest dobry.

Opublikowano

Panowie mam problem tego typu,że rano ciężko odpala-na pewno nie jest to od strzała tak jak miałem do tej pory.Autem jeżdzę codziennie po 20-40 km więc samochód nie stoi kilka dni żeby siadł akumulator a mimo tego tak jest.Otóż mam licznik VDO 6 zegarów wsiadam rano przekręcam na zapłon patrzę na licznik a wskazówka na woltomierzu nie dochodzi nawet do 12v, dodam, że wcześniej nawet minimalnie ją przekraczała i auto odpalało bez zarzutów.Rozrusznik chwilkę pomerda auto dość ciężkawo,ale odpali jak to mówią kilometr-dwa i po problemie bo alternator zrobi swoje! Samochód można zgasić przekręcić na zapłon i wskazówka na woltomierzu już przekracza 12v i autko pali od strzała!Alternator bez obciążenia daje 14.30, a z obciążeniem 14.20. Najważniejsze akumulator ma dopiero 2 miesiące i jest to:Bosch 77ah 780A.Do tego tydzień temu wymieniłem wszystkie świece żarowe na oryginały Bosch dedykowane do VW.pomocy co go tak rozładowuje w tak krótki czasie?

Opublikowano

Multimetr do ręki, odkręcasz jedną klemę od aku i w to miejsce szeregowo wpinasz multimetr, zakres do pomiaru natężenia płynącego prądu. Sprawdzasz ile jest tego poboru gdy auto zamknięte, zapisujesz. Potem po kolei wypinasz bezpieczniki i sprawdzasz czy jest jakaś zmiana w poborze prądu i który bezpiecznik za to odpowiada.

Opublikowano

W momencie grzania świec będzie Ci pokazywać poniżej 12V i to normalne, po kilku sekundach powinno Ci już pokazać 12V.

Pewnie wcześniej miałeś wszystkie spalone i dlatego Ci nie spadalo poniżej 12V

Opublikowano

Fazi

W momencie grzania świec będzie Ci pokazywać poniżej 12V i to normalne, po kilku sekundach powinno Ci już pokazać 12V.
Pewnie wcześniej miałeś wszystkie spalone i dlatego Ci nie spadalo poniżej 12V

Prawie dokładnie-bo z 4 świec żarowych działała tylko jedna:)

Mam kilka nowych danych co do tego mojego problemu:

Autko stało 24h pierwsze co zrobiłem to maska do góry do ręki woltomierz,Multimetr czy jak to tam się zwie i patrze jak trzyma akumulator według niego 12.43V

Po dodaniu świateł mijania i drogowych spadło do 11.79V

na rozruchu pokazywało 10.68V. A na liczniku strzałka nigdy nie weszła na poziom 12V. Czy wszystko jest ok? a jeśli tak to czemu tak ciężkawo pali?