Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem po wymianie licznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W związku z tym że w zegarach VDO padł mi prędkościomierz i obrotomierz postanowiłem kupić inny licznik.Nie zgadza się nr i jest innej firmy ale ma te same kolory wtyczek.Po podpięciu obrotomierz pokazuje na wolnych obr ok 1800 obr,stan paliwa na starym był 1/4 na wymienionym jest 3/4.Ktoś miał taki przypadek ? Czy ten licznik jest walnięty czy mam szukać licznika tylko z moimi numerami które są w starych zegarach ? Ewentualnie czy silniczki obrotomierza i prędkościomierza innej firmy licznika niż VDO będą do VDO pasowały.

Opublikowano

A test jak wychodzi?

Opublikowano
  • Autor

Tzn ? Nie zrobiłem nic tylko go przełożyłem

I zauważyłem że obrotek po wyłączeniu zapłonu zostaje na ok 1000 obr i paliwo też wskazówka nie opada

Dodam jeszcze że były właściciel też coś grzebał w zegarach i sam już nie wiem który zegar pokazuje prawidłowo poziom paliwa,ale obroty mi się nie zgadzają

Opublikowano

Podepnij vaga i przeprowadź test zegarów . Będziesz wiedział czy pokazują dobrze. Wskazówki raz idą na koniec skali a raz do połowy.Możliwe że obydwa liczniki są uszkodzone.

Opublikowano
  • Autor

a czy nr licznika ma jakieś znaczenie ? Mechanik mówi że tak a na forum jest opinia że nr licznika nie musi się zgadzać żeby działał prawidłowo po wymianie.

Opublikowano

W przypadku b5 jeśli rok produkcji będzie ten sam to powinno działać. Chodzi o imo.

Opublikowano
  • Autor

Oki dzięki za odp prawdopodobnie podmienię jeszcze na inny licznik i zobaczymy co będzie.

Opublikowano

Wygląda na to, że masz licznik od a6 co by wyjaśniało odwrotne wskazanie ilości paliwa. Co do wskazań obrotów pewnie wystarczy odpowiednio przekodować zegary.

W vdo i jaeger są zupełnie inne silniczki więc musisz szukać z tej samej firmy

Opublikowano

miałem u siebie poważnie zawyżone wskazanie obrotomierza, okazało się że miałem wsadzony licznik od jakiegoś czterocylindrowca. Po prostym przekodowaniu VAGiem na V6 jest ok.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Kupiłem dzisiaj licznik o tych samych nr i działa :) Ogólnie przymierzyłem chyba z 5 liczników o różnych numerach i nie działały.

Pozdrawiam