Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 TDI PD] Drgania wydechu, lewarka i buczenie. Filmik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przesłuchałem Twoje filmiki na słuchawkach , według mnie wydech gdzieś wali o podłogę :decayed:

Wsadź kogoś za fajerę i razem z nim auto na kanał lub podnośnik, niech uruchomi motorówkę a ty naciągaj wydech w różnych kierunkach, chwytając różnych jego części.

Niech Ci koleś z za fajery krzyknie , jakby się w kabinie zrobiło cicho :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Przesłuchałem Twoje filmiki na słuchawkach , według mnie wydech gdzieś wali o podłogę :decayed:

Wsadź kogoś za fajerę i razem z nim auto na kanał lub podnośnik, niech uruchomi motorówkę a ty naciągaj wydech w różnych kierunkach, chwytając różnych jego części.

Niech Ci koleś z za fajery krzyknie , jakby się w kabinie zrobiło cicho :naughty:

Dokładnie tak robiłem. Jak z tyłu dwie rury chwyce i chce jakby ściągnąć do siebie to ustaje buczenie.
Opublikowano

U mnie w BPW za rozwidleniem na tylne tłumoki :decayed: jest regulowany łącznik łączący rury , u Ciebie też coś takiego jest ?

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Tak jest coś takiego.

Opublikowano

To spróbuj poregulować długość tego łącznika :decayed:

Opublikowano
  • Autor

To spróbuj poregulować długość tego łącznika :decayed:

No wiec dzisiaj wjechałem na kanał i za Twoja radą poluzowalem ten łącznik. Po poluzowaniu drgania i wibracje znikły!!! Szok! Minimalnie coś tam jeszcze trochę buczy przy przyspieszaniu ale trzeba wytężać słuch. Myślę ok coś gdzieś się przestawilo i tyle. Przejechałem się tak na tym poluzowanym łączniku i wróciłem na kanał. Dokrecilem siadam, pale i niestety buczenie i drgania powróciły. Wiec jesteśmy bardzo blisko rozwiązania problemu. Po tej operacji ponownie wlazłem do kanału i ściągnąłem ten łącznik. W filmiku pokazuje jak się zachowuje wydech z Dokreconym łącznikiem i bez niego. Na filmiku widać też jak zachowuje się plecionka. Nie wiem czy czasem nie jest trochę za Luźna i juz nie daje rady zniwelować drgań silnika ze skrzynią. Obadajcie i dajcie znać co działać w tej sytuacji.? Może wymiana plecionki? Albo zamiast łącznika wstawienie drugiej plecionki?

http://youtu.be/84fJTFpMH6Y

http://youtube.com/watch?v=hDHFkswTykE

http://youtube.com/watch?v=SLcnephH7dc

15a34a5d2f7e3527a3c48262eb2e0d51.jpg

542e9fc8e36d94a83b1bc137d8b0d6ae.jpg

8381aefa744ace5245dfec41c853bddf.jpg

5a9539f961fbdf5bf048e4b9cb3fe4e9.jpg

584789434d43297b3be2b64e9790b62c.jpg

906caedc65cf53199e8afa83056034c7.jpg

Opublikowano

Mam tak samo jak u was, na wiosne bede sie bral, za wymiane prawej poduszki, plecionki i lacznika wydechu oraz wspawaniu rurki zamiast kata.

Opublikowano
  • Autor

Tez się zastanawiam czy czasem katalizator nie rezonansuje tego...

Opublikowano

Plecionka na 99 % jest w pełni sprawna , bez sensu jest według mnie jej wymiana .

Prędzej bym wyciął całkiem ten łącznik na odnogach wydechu, jeżeli ma szansę być dużo lepiej :hi::decayed:

Możesz też poeksperymentować z dodatkowymi obciążnikami przymocowanymi w różnych miejscach wydechu , mogą zmienić charakterystykę rezonansową układu wydechowego :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Plecionka na 99 % jest w pełni sprawna , bez sensu jest według mnie jej wymiana .

Prędzej bym wyciął całkiem ten łącznik na odnogach wydechu, jeżeli ma szansę być dużo lepiej :hi::decayed:

Jeśli usunę ten łącznik musiałbym zespawac to razem. A to wtedy prawie tak samo jak z łącznikiem?
Opublikowano

Chodziło mi o to żeby go wcale nie było :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Nie umiem sobie tego wyobrazić :)

Opublikowano

Chyba mamy coś innego na myśli, ja piszę o regulowanym łączniku łączącym rury tłumików końcowych . :kox:

Opublikowano
  • Autor

Aha. No to przy nim nic nie grzebalem. Tylko przy tym co jest jakby pod lewarkiem. A czy ja taki łącznik tam z tyłu posiadam szczerze to nie zauważyłem tam nic takiego.

Opublikowano

No to od jakiegoś czasu troszkę błądzimy myślami :decayed:

146127825_2_644x461_tlumik_rura_wydechow

Ten wydech jest od benzyny, ale widać na nim ten łącznik.

U Ciebie go nie ma?

Opublikowano
  • Autor

Jutro wpadam na kanał i musze to obejrzeć. Myślisz ze może mieć coś wspólnego z tym?

No to od jakiegoś czasu troszkę błądzimy myślami :decayed:

146127825_2_644x461_tlumik_rura_wydechow

Ten wydech jest od benzyny, ale widać na nim ten łącznik.

U Ciebie go nie ma?

Wyskoczyłem jednak teraz sprawdzić. Nie mam nic takiego. U mnie poprostu ze środkowej puszki wychodzą dwie rury i tyle.

Opublikowano

Parę postów wstecz pisałeś że jak rękoma ściągasz końcówki wydechów do siebie , to drgania ustają, dla tego przyszło mi do głowy spróbować poregulować długość tego łącznika, myślałem że to właśnie po jego poluzowaniu drgania ustąpiły i dla tego napisałem, że jak to może pomuc , to wyciął bym go całkiem :kox::)

Ale najważniejsze , czy on u Ciebie w ogóle występuje :hi:

Opublikowano
  • Autor

No niestety nie występuje. Ciekawe to jest bo jak tylko poluzowałem ten środkowy łącznik rur to przestało drgać i buczeć. Ale to może tylko temu że drgania nie rozchodził się po całym układzie tylko wytracały sie juz na tym poluzowanym łączniku. Tylko co powoduje te drgania i buczenie? Obserwowałem dzisiaj silnik i chodzi sobie cichutko nie klekoce, nie skacze, nie szarpie nim.

Opublikowano

No niestety to nie ja siedziałem pod Twoim autem, myślę że jak bym tam był to coś bym wymyślił :decayed:

Podjedź może do jakiegoś warsztatu, najlepiej co się zajmuje tylko wydechami, niech spróbuje postawić diagnozę :naughty:

Tylko nie daj się naciągnąć na wymianę dobrych elementów, a jak będą chcieli ciąć kata, to powiedz że sam go po wymontowaniu sprzedasz :)

Opublikowano
  • Autor

A nie nie. Mi tam do mechanika nie prędko. W sobotę poprobuje coś z tym katem podzialac.