Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny problem z obrotami silnika 2,5TDI AKE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od niedawna mam bardzo dziwny problem (albo mi sie wydaje , że go mam) z obrotami silnika. Mam Audi a4 b5 2000r. 2,5TDI AKN (Automat) 150km Quattro / Avant

Także moj problem polega na tym , że gdy ruszam 1,2,3,4,5 wszystko jest w porządku nic nie szarpie , nie kopci , nie zrywa , ale gdy silnik sie zagrzeje do 90C. to gdy jadę na 4 biegu (5 biegowa skrzynia) to delikatnie auto przyspiesza i zwalnia jakby szarpało coś. Dzieje się to tylko gdy jadę 60 km/h na 4 biegu powyżej na 5 biegu nie ma problemu i na 3 tez nie. Również gdy jadę na tempomacie. Pozdrawiam!

Zastanawiam się czy wszystko jest w porządku czy jest jakiś problem już z tym silnikiem.

Chciałbym również dodać , że nie ma problemu z odpalaniem , nie skaczą na zimnym i na ciepłym obroty.

Edytowane przez RedruM

Opublikowano

Może problem tkwi w skrzyni automatycznej?

Opublikowano

Napisz do kolegi arturoo on już ze skrzynią miał wiele przypadłości☺

Opublikowano
  • Autor

prawdopodobnie skrzynia , w poniedzialek będę wszystko miał zdiagnozowane. Temat do zamknięcia

Opublikowano

Nie tak szybko,napisz nam co tam się dzieje(działo)co mechanicy stwierdzili i ile dałeś kasy.Podziel się z kolegami z forum☺

Edytowane przez KrzysiekA4

Opublikowano
  • Autor

Witam

Już wszystko jest jasne , wystarczyło jedno podpięcie do komputera. Okazało się ,że wtrysk sterujący jest zepsuty i podawał paliwo jak chciał. Nic ogólnie nie miało to wspólnego ze skrzynią. Okazało się co lepsze , że był inny wtrysk zamontowany z innego modelu silnika i o dziwo działał.W każdym bądz razie była wzmianka o czujniku iglicy. Wtrysk został zamówiony i czekam na odbiór samochodu pozniej zobacze jak potoczy się reszta i dam znać :)

Pozdrawiam

Edytowane przez RedruM

Opublikowano

awaria wtrysku sterującego oznacze że komputer silinika nie steruje nastawnikiem kąta wtrysku w pompie a nie iloscia paliwa jaka przez niego leci,.

jezeli jest uszkodzony przy automacie skrzynia wchodzi w tryb awaryjny, razem z błedem na silniku,.

ciekawi mnie jakie miałes oznaczenia tego wtrysku, i jaki zakładasz, pamietaj że nie zawsze nr vw audi jest wyznacznikiem, tylko nr bosch na wtrysku,.

Opublikowano
  • Autor

ja nie zakładałem wtrysku. Zrobił to mechanik , ja jestem prostym górnikiem :D wiem , że wyciągneli wtrysk i okazało się ,że to był nie ten wtrysk(zresztą elektronicznie nie działał). W sumie wyszło mnie wszystko 650 zł wtrysk kosztował 380 z przesyłką ,i pare robót przy okazji im zleciłem. Samochód chodzi o niebo lepiej no i te obroty już nie skaczą jak przedtem. Wszystko jest w porządku :) W sumie wszystko wskazywało na ten wtrysk , ale dopiero po czasie człowiek jak wszystko do kupy poskłada to mowi "A no rzeczywiscie" Pozdrawiam :)

Edit : Te wtryski były identyczne mówił mechanik , tylko ten który był włożony był z manuala a ja mam automat. Ostatnia literką się różnił. włożył prawidłowy dla automatu. I uszczelkę pod zaworami włożył nową. Silnik ma całkiem inne brzmienie teraz i lepiej sie zrywa :)

Niestety po paru dniach spokoju , znów się to odezwało. Auto lepiej pali mimo wszystko dzięki temu wtryskowi i nie kopci już tak. Problem obudził sie znowu i teraz diagnoza padła na Nastawnik początku wtrysku , na pompie wtryskowej. Ile może kosztować taka naprawa ? Mechanik kazał mi nalać do ropy oleju do dwusuwów i sprawdzić. Jeżeli dalej tak się będzie działo to pompa do regeneracji. Co o tym sądzicie ?

Edytowane przez RedruM

Opublikowano

Tzn obroty falują? Jakie błędy na kompie?

Opublikowano
  • Autor

tak falują na ciepłym silniku. Błędów żadnych. Jedyny był z tym wtryskiem , ktory został wymieniony. Skrzynia Automatyczna wporządku wiec poszło pompa pod lupe no i jak pisałem wcześniej nastawnik początku wtrysku bodajże fachowa nazwa. Zobacze jak sie zachowa na tym oleju dwusuwowym.

Opublikowano

Spróbowałbym sprawdzić czujnik temperatury 4 ponowny odłącz go na ciepłym i zobacz czy się ustabilizować jeśli tak to szukał bym na początku tu problemu a nie grzebać za grubą kasę w pompę tym bardziej że nie ma błedów☺

Opublikowano
  • Autor

Spróbowałbym sprawdzić czujnik temperatury 4 ponowny odłącz go na ciepłym i zobacz czy się ustabilizować jeśli tak to szukał bym na początku tu problemu a nie grzebać za grubą kasę w pompę tym bardziej że nie ma błedów☺

Już to sprawdzał, odłączał też jakaś rurkę i zaślepił ją.

Opublikowano

Tzn co sprawdzał o co zaślepił, gadanie ogólnikowo do niczego nas nie doprowadzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wtrysk sterujacy był uszkodzony i nastawnik w pompie nie pracował isie zastał, teraz chce pracowac ale się zacina,

poleecam dodac srodek smarujący czyszczacy do paliwa, można w nasatwach podstawowych grupa 004 wymusic prace nastawnika,

w najgorszym razie spali sie elektronika pompy, mozna już dac pompę do pompiarza, wymieni tłoczek nastawnika za niewielkie pieniądze bo narazie elektronika jest sprawna,.

Opublikowano
  • Autor

Tzn co sprawdzał o co zaślepił, gadanie ogólnikowo do niczego nas nie doprowadzi

Nie mam pojęcia co zaślepił :P nie jestem mechanikiem i nie znam się na tym w ogóle. Dopiero się uczę :) rureczka średnicy słomki do piwa , przezroczysta dochodziła do takiej okrągłej częśći z grzybkiem.

Kudłaty66 to co napisałeś niestety nie pomogło. Wlałem i olej i te czysciwo , nic nie pomogło. W poniedziałek wysyłamy pompe do regeneracji.

Jeżeli jeżdziłem z taką pompą ok. 2 tyś km , mogło się coś jeszcze stać?

Znalazłem na internecie własnie co to jest ten "grzybek"

Zawór wykonawczy turbosprężarki. to własnie zaślepił

Pozdrawiam

Edytowane przez RedruM

Opublikowano

skoro siedzimy w temacie dwaipół oraz problemów z automatem to podrzucę pewne zapytanie :) znajomy kupił a6 c5 z akn i automatem. ma problem że po puszczeniu gazu auto dalej "jedzie" no i kiedy chce zahamować gwałtownie to ma ostre szarpnięcie bo automatycznie ma wciśnięty tak jakby gaz z hamulcem i skrzynia głupieje. pytał mi się co może być ale nigdy nie siedziałem w automatach :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Wkoncu samochód wrocił do mnie po cieżkich poszukiwaniach. Był to jednak Konwerter do wymiany. Mimo wszystko i tak trzeba było sprawdzić pompę i zmienić ten wtrysk sterujący o którym wcześniej pisałem bo nie był z tego modelu. Troche było problemów bo mój samochód to quattro strasznie mechanik się nameczył przy wymianie tego ustrojstwa ;d Pozdrawiam! temat można zamknać.

Opublikowano

mogłeś na spota jakiegoś podjechać w okolicy .. podpięło by się kompa,przejechało i byś był bogatszy o kilka pln'ów...

poza tym jeśli mechanik diagnozuje pompę uszkodzoną ,a wychodzi padnięty konwerter...to sam sobie odpowiedz ...kto się na czym zna ;)

Opublikowano
  • Autor

mogłeś na spota jakiegoś podjechać w okolicy .. podpięło by się kompa,przejechało i byś był bogatszy o kilka pln'ów...

poza tym jeśli mechanik diagnozuje pompę uszkodzoną ,a wychodzi padnięty konwerter...to sam sobie odpowiedz ...kto się na czym zna ;)

Na komputerze tylko ten wtrysk pokazało. Rzeczywiscie był inny niż miał być w tym modelu. Zaczął od najtańszych rzeczy. U mnie cięzko skrzynie wyciągnać bo mam napęd quattro. pare groszy mnie wyniosła diagnoza.

Opublikowano

Na komputerze tylko ten wtrysk pokazało. Rzeczywiscie był inny niż miał być w tym modelu. Zaczął od najtańszych rzeczy. U mnie cięzko skrzynie wyciągnać bo mam napęd quattro. pare groszy mnie wyniosła diagnoza.

skrzynię się ciężko wyciąga bo jest....ciężka ,a nie ,że masz Q ;)