dżejdżej Opublikowano 8 Października 2008 Opublikowano 8 Października 2008 Witam wszystkich i mam pytanie.Jestem świeżym posiadaczem A4 B6 1.9 tdi 2003r. i proszę o podpowiedź jaka może być przyczyna dźwięku metalicznego jakby rezonansowego który dochodzi jakby od podwozia w połowie auta ( ale mogę się mylić).Wystepuje to jak jest na jałowym biegu ,gdy dodam nawet lekko gazu jest ok.Nie czuję żadnego trzepania silnikiem ani lewarkiem wszytsko pracuje normalnie.Korzystając z okazji zadam jeszcze pytanie co do żywotności PD i koła dwumasowego bo w paru postach występują te tematy.Dziękuję za każdą odpwiedź
cadbp Opublikowano 8 Października 2008 Opublikowano 8 Października 2008 jak masz metaliczny dźwięk to nie dodawaj gazu na biegu jałowym i przytrzymaj rurę wydechową butem jak ni będzie drgań to stawiałbym na plecionkę jak nie to może ten dwumas metaliczne dźwięki mogą być też z katalizatora trzeba by tam posłuchać ale chyba za młode auto na katalizator pozdrawiam
Wihajster Opublikowano 9 Października 2008 Opublikowano 9 Października 2008 Witam wszystkich i mam pytanie.Jestem świeżym posiadaczem A4 B6 1.9 tdi 2003r. i proszę o podpowiedź jaka może być przyczyna dźwięku metalicznego jakby rezonansowego który dochodzi jakby od podwozia w połowie auta ( ale mogę się mylić).Wystepuje to jak jest na jałowym biegu ,gdy dodam nawet lekko gazu jest ok.Nie czuję żadnego trzepania silnikiem ani lewarkiem wszytsko pracuje normalnie.Korzystając z okazji zadam jeszcze pytanie co do żywotności PD i koła dwumasowego bo w paru postach występują te tematy.Dziękuję za każdą odpwiedź miałem to samo i plecionka załatwiła sprawe
mlodyy Opublikowano 9 Października 2008 Opublikowano 9 Października 2008 tak jak koledzy pisza sprwdz plecionke - lacznik elastyczny zaraz za turbo sie znajduje
Aydaho Opublikowano 9 Października 2008 Opublikowano 9 Października 2008 ja mam dokąłdnie to samo u siebie - w przyszłym tygodniu wymieniam plecionke i dam znać ps. jak przytrzymam ręką końcowy tłumik ( docisnę go ) to wydech nie brzęczy - puszczam i znowu to samo. Dźwięk występuje tylko na gorąco EDIT wymieniłem dwumas i sprzęgło (były w rozsypce ), plecionka jak nowa ...a wydech jak się nagrzeje to drży i rezonuje... kaaarwa ! jakieś koncepcje ?
Wihajster Opublikowano 9 Października 2008 Opublikowano 9 Października 2008 ja mam dokąłdnie to samo u siebie - w przyszłym tygodniu wymieniam plecionke i dam znać ps. jak przytrzymam ręką końcowy tłumik ( docisnę go ) to wydech nie brzęczy - puszczam i znowu to samo. Dźwięk występuje tylko na gorąco zgadza zapomniałem dodac tylko na gorąco
Aydaho Opublikowano 9 Października 2008 Opublikowano 9 Października 2008 wie ktoś gdzie w W-wie mogę wymienić plecionke ( poza Przasnyską - brak terminów ) ?? dzwoniłem do ASO - plecionka jako taka nie występuje, tylko w zestawie rura + kat - cena elementu 2700 pln
mlodyy Opublikowano 9 Października 2008 Opublikowano 9 Października 2008 dzwoniłem do ASO - plecionka jako taka nie występuje, tylko w zestawie rura + kat - cena elementu 2700 pln a sama plecionka to max 30zl
jacekm Opublikowano 10 Października 2008 Opublikowano 10 Października 2008 Do żadnego auta nie spotkałem plecionki "ori" jako osobnego elementu. Wymiana plecionki polega na odcięciu starej i wspawaniu zamiennika. Może sie mylę i nich mnie ktoś ewentualnie poprawi ale w moim krótkim zyciu spotkałem sie tylko z takim manewrem wymiany. Oczywiście mozna kupić razem z rura i katem ale chyba w tym przypadku koszt nie jest adekwatny do problemu
dżejdżej Opublikowano 10 Października 2008 Autor Opublikowano 10 Października 2008 Dzisiaj sprawdziłem ,że przyczyna leży po stronie wydechu.Jutro może będę na podnośniku to się zobaczy
Aydaho Opublikowano 23 Października 2008 Opublikowano 23 Października 2008 ja mam dokąłdnie to samo u siebie - w przyszłym tygodniu wymieniam plecionke i dam znać ps. jak przytrzymam ręką końcowy tłumik ( docisnę go ) to wydech nie brzęczy - puszczam i znowu to samo. Dźwięk występuje tylko na gorąco wymieniłem dwumas i sprzęgło (były w rozsypce ), plecionka jak nowa ...a wydech jak się nagrzeje to drży i rezonuje... kaaarwa ! jakieś koncepcje ?
Rekomendowane odpowiedzi