Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nadanie srebrnemu lakierowi blasku :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam otóż w detalingu jestem zielony ,jedynie używałem pasty z K2 coś tam dawało efekt ale zostawy pod światłem mazy :facepalm:

Więc jako iż zbliża się do nas wiosna wielkimi krokami chciałbym odswieżyć w własnym zakresie lakier.Co zastosować ,żeby nadać lakierowy blask :)

Proszę najlepiej napisać punktami krok po kroku co najpierw nałożyć no i żeby owe kosmetyki nie był zbyt drogie :)

Pozdrawiam

PS.wszystko będzie robione ręcznie

Edytowane przez damianw412
Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie masz jakoś specjalnie zapuszczonej powłoki lakierniczej to muszę Cię zmartwić ale będzie ciężko uzyskać jakieś widoczne efekty na srebrnym kolorze przy polerowaniu ręcznym, zwłaszcza jeśli masz ograniczony budżet. Co innego ciemne kolory, tam dość łatwo uzyskać efekt lustra przy mniejszych nakładach pracy, natomiast srebrny kolor jest dość niewdzięczny jeśli chodzi o tego rodzaju prace. Znam ten ból bo sam mam LX7W :P. Powiem Ci, że w ubiegłe lato co kilka tygodni po dokładnym umyciu nakładałem ręcznie politurę z woskami SONAX (przykładałem się solidnie, rąk nie żałowałem, towaru też bo szła cała politura na jeden zabieg) ale efekt był praktycznie ten sam co po zwykłym umyciu, może minimalnie lepiej się świecił. Generalnie srebrny kolor jest niewdzięczny do takich zabiegów bo mało widać na nim efekty chyba, że masz już trochę zjechany lakier to wtedy lepiej oddać na polerkę bo we własnym zakresie, nie mając maszyny polerskiej ani nie inwestując w profesjonalne pasty raczej nie uzyskasz znaczących efektów. Generalnie to tą politurkę z SONAXa mogę Ci polecić bo przyjemnie się ją nakłada i dość nieźle zabezpiecza lakier. Ja w sezonie wiosna - lato - wczesna jesień nakładam ją co kilka tygodni.

PS. Co do pasty to jeżeli używasz K2 Turbo, to uważaj z częstotliwością jej używania bo ona już trochę zbiera, nawet przy ręcznym polerowaniu.

Edytowane przez diesel_power
Opublikowano

Lakier mam w bardzo dobrym staniem ,po umyciu szamponem marki shine błyszczy się ale myślałem ,że jest możliwość głębszego blasku uzyskać :)

Hmm a jeszcze takie pytanko jakiś dobry środek czyszczący do takich kropek czaarnych w dole drzwi i w dole błotników jaki poelcacie?:)

Opublikowano

Skoro lakier w ładnym stanie to tak jak pisałem, ręcznie nie uzyskasz żadnych lepszych efektów a stosując regularnie pastę K2 Turbo (dawne Tempo) możesz go tylko zniszczyć. Tak jak pisałem polecam Ci co kilka myć zabezpieczyć lakier jakąś dobrą politurką (ja zawszę daję SONAX-a koszt to ok.15 złotych co kilka tygodni więc nie są jakieś kosmiczne koszty) Tylko pamiętaj, że auto musi być naprawdę dokładnie umyte, żeby nie szorować z brudem politurą.

Co do czarnych kropek to jest po prostu naprzyklejana smoła i drobinki asfaltu. Ogólnie asfalt i smoła są pochodnymi od ropy naftowej więc da się je zmyć również innymi produktami pochodnymi ropy naftowej czyli benzyną, naftą, olejem napędowym ale szybsze i lepsze efekty dają środki typu tar remover np.marki Prickbort (spryskujesz, czekasz chwilę aż zaczną płynąć takie czarne smugi i spłukujesz) Poza tymi środkami również działa masło prawdziwe a także popularny PLAK. Używając nafty, ON czy benzyny uważaj z tarciem bo łatwo zarysować lakier jak Ci się taka kropka odklei zamiast rozpuścić i przeciągniesz ją po lakierze, bezpieczniej jest po prostu zwilżać szmatką te kropki ale to dość żmudna praca. A no i zapomniałbym o klasycznym glinkowaniu ale to już wymaga trochę więcej ostrożności i troszeczkę doświadczenia bo też łatwo zarysowania (trzeba często zagniatać glinkę i wgniatać brud do środka)

Opublikowano (edytowane)

Czyli tak jak przyjdą ciepłe dni to zakupie politure tak ja pisałeś :) do tego kupie właśnie jakiś preparat na te czarne kropki bo właśnie nawet filmiki widziałem jak to rozpuszcza brud i rozumiem ,że ten preparat będzie również dobry do felg na oczyszczenie z głębokiego osadu brudu?

Glinkowanie raczej odpuszcze ponieważ nie mam pojęcia o tym ,a nie chcialbym zniszczyć lakieru :)

I jeszcze jedno pytanko ,szampony z firmy Shine Garage są dobre?

Dzięki za rady już wszystko wiem :)

Edytowane przez damianw412
Opublikowano

Co do felg to ciężko stwierdzić czy jakiś tar remover rozpuści wszystkie naloty zwłaszcza te z pyłu z okładzin które powgrzewały w lakier, do tego są specjalne inne środki ale też nie jakoś specjalnie drogie. Co do glinkowania to nie trzeba być jakimś specem od detailingu ale wskazana jest ostrożność i przede wszystkim trzeba uważać na stan glinki, żeby nie jeździć brudną po lakierze, często zagniatać itp. :)

Opublikowano (edytowane)

Jak srebrny i tanio ma być to cleaner Clearkote Vanillia Hand Glaze + Lusso Oro lub jakiś sealant - bez cleanera. Jak lepiej, efekt na dłużej i drożej to korekta lakieru + powłoka ceramiczna/kwarcowa.

Edytowane przez cptolgierd