Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podskakiwanie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie wiem jak to dokladnie Wam opisac, ale w trakcie jazdy odczuwam podskakiwanie w fotelu, tak jakbym jechal po dziurach, obojetnie jaka jest nawierzchnia drogi.

Troche mnie to denerwuje, bo jak jade po ladnej drodze to caly czas lekko podskakuje (pływam).

Amortyzatory sprawdzałem 4 miesiące temu i były na poziomie 72%, opony mam nowe zimowe na felgach 15", na letnich jest to samo z tym ze na alufelgach 16", wiec wykluczam opony i felgi.

Prosze o pomoc, moze ktos spotkal sie juz z tym problemem.

Dzieki za pomoc.

AUDI A4 B5 Avant 1998 1.8 ADR + LPG

Opublikowano

kolego albo amortyzatory albo koła- innej opcji nie ma :)

Opublikowano
  • Autor

poniżej wynik z sierpnia odnośnie amortyzatorów:

Oś przednia: lewa 69% prawa 73% różnica 4%

Oś tylna: lewa 66% prawa 60% różnica 6%

na stacji mi tylko powiedzieli, że jak jest poniżej 40% to sie wymienia amortyzatory

a sprężyny ? mogą mieć znaczenie ?

Edytowane przez deejayluk

Opublikowano

Ciekawe czy heble bicia nie mają bo ludzie to podobnie odbierają.Tak samo uszkodzone łożyska koła.

Opublikowano

Z tymi % to nie jest tak do końca .40% to praktycznie złom , a często amorki podlegają wymianie nawet przy 65%

Opublikowano

Nawal czegoś w bagażnik i zobaczysz o 20 proc inne odczyty.[emoji12]

Opublikowano

jak miałeś wtedy amortyzatory sprawne to nie znaczy że teraz również są sprawne :) Jednego dnia możesz mieć 60% będziesz jechał rozleje się i będziesz miał 20% to nie reguła że wtedy było dobrze :)podjedź na stację diagnostyczną i ci powiedzą co i jak :)

Opublikowano
  • Autor

jak miałeś wtedy amortyzatory sprawne to nie znaczy że teraz również są sprawne :) Jednego dnia możesz mieć 60% będziesz jechał rozleje się i będziesz miał 20% to nie reguła że wtedy było dobrze :)podjedź na stację diagnostyczną i ci powiedzą co i jak :)

Być może nie napisałem tego wcześniej ale auto mam od ponad roku i cały czas tak jest, a amortyzatory sprawdzałem w sierpniu i były na takim poziomie, wiec rok temu mogły mieć troszkę więcej % a objaw też występował :)

Opublikowano

o to dziwne :) Byś musiał podjechać na jakąś dobrą stację diagnostyczną z naprawdę kumatym diagnostą to powinien on ci pomóc bo bez maszyn i na odległość raczej my nie pomożemy :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Ok, dodam ze po zmianie opon na 16" na felgach aluminiowych jest nadal tak samo jak w przypadku stalowych.

Czy mogą mieć na to wpływ tuleje w tylnej belce?

W przypadku gdy winne sa amortyzatory to czy wymienia się przód + tył, czy można sam tył? Dodatkowo jakiej firmy polecacie i czy w przypadku wymiany wymieniać tez sprężyny?

Bylem dzisiaj zrobic przeglad i wyszlo ze mam wywalone tuleje w belce tylnej. Czy one moga miec wplyw na to, ze auto tak jakby podskakuje/buja? Dodatkowo sprawdzilem amortyzatory, przod 72 i 74, tyl natomiast 67 i 58 i ten 58 podobno juz nadaje sie do wymiany z prawej strony, akurat z tej strony slychac jakies stuki.

Czy wy regenerujecie amortyzatory czy polecacie nowe i jakiej firmy konkretnie? To samo tyczy tuleji w tylnej belce, rozumiem, ze sa dwie sztuki i jakiej firmy polecacie, febi?

Opublikowano

Tuleje Lemforder, amory Sachs to badziewie odrazu ostrzegam.Lepiej Kyb przynajmniej tanie.

Dobre to Bilstein od B6 w górę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ok dzieki za podpowiedz.

Chcialbym dodac ze od dwoch dni cos buczy w aucie, najbardziej jest slyszalne jak puszcze gaz. Jak lekko skrece kierownice w prawo to nie buczy jak w lewo to buczy tak samo jak przy jezdzie na wprost. Czy to moze byc winny ten przegub z lewej strony co mam do wymiany? Dodam ze bede go wymienial w srode, ale chcialbym sie dowiedziec czy to on moze byc przyczyna.

Edit:

Tuleje w belce i amortyzatory wymienione (auto juz nie podskakuje przy jezdzie i na nierownosciach), dodatkowo przegub i lozysko wymienilem ze wzgledu na buczenie z przodu od kilku dni, ale wymiana nic nie pomogla, przy predkosciach powyzej 50 jest to dopiero slyszalne i tak jak pisalem przy minimalnym skrecie kierownicy w prawo nie slychac tego buczenia

Edit:

Jednak efekt występuje nadal, czy mogą to być poduszki od silnika? występują dwie czy więcej?

Opublikowano
Chcialbym dodac ze od dwoch dni cos buczy w aucie, najbardziej jest slyszalne jak puszcze gaz. Jak lekko skrece kierownice w prawo to nie buczy jak w lewo to buczy tak samo jak przy jezdzie na wprost.

Mam ten sam problem, tylko na odwrót :kwasny: Nie mam pojęcia co to może być.

Opublikowano
  • Autor
Chcialbym dodac ze od dwoch dni cos buczy w aucie, najbardziej jest slyszalne jak puszcze gaz. Jak lekko skrece kierownice w prawo to nie buczy jak w lewo to buczy tak samo jak przy jezdzie na wprost.

Mam ten sam problem, tylko na odwrót :kwasny: Nie mam pojęcia co to może być.

wymieniłem prawe łożysko i pomogło :) hałasu już nie ma, natomiast zostalo podskakiwanie, w trakcie jazdy jakby droga byla nierowna, w trakcie postoju jakby lekko bujalo autem, deska rozdzielcza nie drzy