Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Glosniki przednich dzrwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.jak w temacie problem dotyczy glosnikow w przednich drzwiach, sa do wyminy.I tu moje pytania :czy podejda do drzwi glosniki z a4 b6?szukalem po roznych forach ale nic konkretnego nie moge znalezc.Ewentualnie czy jest opcja przelozyc z tylnej polki do drzwi?Jesli moje pytanie zasmieca forum lub juz wczesniej taki watek juz sie przewinal z gory przepraszam...i dziekuje za wszystkie odpowiedzi...

Opublikowano

W półce są całkiem inne głośniki. W a4 b5 z przodu są małe 13cm pukawki które kupisz kpl używki za 50zł ;) W a4 b6 zapewne są już głośniki 165mm.

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie mysle troche poprawic audio przy okazji...a nigdzie nie moge znalezc zwymiarowanego rysunku tycz glosnikow z b6:-(

Opublikowano

Z przodu w A4 B5 masz głośniki 10 cm.

Jak chcesz zasadniczo poprawić audio w B5 to bez rezania się nie obejdzie.

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie wiem...czytalem juz troche na ten temat...ichyba tak trzeba bedzie zrobic.

Opublikowano

W A4 B5 są 13cm nie 10 głośniki.

Opublikowano

Średnica montażowa wynosi 13cm, a co do samej membramy głośnika, to w miejscu jej zawieszenia średnica wynosi 10cm, także naprawdę niewiele.

Opublikowano

Generalnie jest do d*py. Montaż oryginalnie na 3 śruby, miejsca mało, bez rzeźby nawet 13cm nie wsadisz. A skoro już rzeźbisz to wsadzanie 13cm jest bez sensu, lepiej zrobić kickpanel i wsadzić 16.

Opublikowano

Dobrze kolega napisał.

16 to jedyna sensowna opcja. Jednak ja wyrezałem i wsadziłem 16, zabudowałem to wszystko i ... szału nie ma. Nie wiem co nie tak mam. Może radio muszę zmienić?

Lepiej chyba wsadzić oryginały używane z przodu i dorzucić w bagażnik(boczek) suba.

Opublikowano

Jednak ja wyrezałem i wsadziłem 16, zabudowałem to wszystko i ... szału nie ma.
witam, a co to za glosniki wstawiles?drzwi wygłuszałeś? zasilanie od radia (jakie radio?)czy od wzmaka(jaki wzmak?)
Opublikowano

Dobrze kolega napisał.

16 to jedyna sensowna opcja. Jednak ja wyrezałem i wsadziłem 16, zabudowałem to wszystko i ... szału nie ma. Nie wiem co nie tak mam. Może radio muszę zmienić?

Lepiej chyba wsadzić oryginały używane z przodu i dorzucić w bagażnik(boczek) suba.

To opisz dokładnie jak to zrobiłeś, bo furtki w A4 sa bardzo wymagające i żeby to zrobić dobrze i miało to sens to trzeba się naprawdę dobrze napracować.

Opublikowano
  • Autor

Ja czekam az bedzie ladna pogoda i troche dnia przybedzie (nie dysponuje garazem) i zabieram sie za to...rozebrac, zobaczyc na wlasne oczy...chcial bym zeby lepiej gralo a zarazem zostawic orginalna tapicerke ale zdaje sobie sprawe ze bedzie to ciezko pogodzic...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

mam pytanko. Ja mam u siebie audi concert z bose. Z przodu od pasazera glosnik pierdzi :/. chce od razu 2 wymienic. czy tam tez sa 13 cm ? czy z bose sa juz 16 cm ? No i chce wywalic to radio i wsadzic jakies sony 4x55 W zeby wszystko lepiej gralo.

Pozdro

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mógłby ktoś wstawić zdjęcia jak to wygląda z głośnikiem 16? Kupiłem głośniki PB niedługo bd rezac, wzorując sie tym wątkiem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic923483.html, a może ktoś kombinował już wzorując sie tym tematem? Bardzo bym prosił o jakąś fotke może ktoś coś ma, głownie chodzi mi o to czy było coś kombinowane przy boczku czy nie.

Dodatkowo potrzebuje pomocy odonosnie jaki wzmacniacz pod te głośniki tzn ile musi mieć na kanał tzn głośnik ma chyba 70wat w rms i ile musi mu dać wzmacniacz?, 50-70?

A co jeśli chce dodatkowo zakupić coś typu: http://allegro.pl/skrzynia-basowa-helix-b-12w-1200w-mdf-i4782694210.html jaki wzmak potrzebuje żeby napedzić przód plus soobwoofer?

I ostatnie pytanie lepiej 2 wzmaki oddzielnie przod-tyl, czy wszystko z jednego?. Z góry dzieki za cierpliwość :D

Opublikowano

Ja mam u siebie audi concert z bose

No i chce wywalic to radio i wsadzic jakies sony 4x55 W zeby wszystko lepiej gralo

To nie wiem czy poprawisz bo w BOSE radio wysyła jedynie sygnał na tył do wzmacniacza i z tamtąd waraca sygnał na głośniki więc czy sygnał wysyła Concert czy Sonka to jeden pies.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tu widzę po komentarzach że nie wszyscy rozumieją po co jest głośnik tzw kick (w tym wypadku 16cm) a po co subwoofer.

W skrócie subwoofer odpowiada za uzupełnienie najniższych rejestrów a nie za "granie" dlatego nie ma mowy zastępowaniu głośnika średnio-tonowego jakim jest kick subwooferem.

Co więcej da się zbudować poprawnie grający system oparty na maksymalnie 16cm głośnikach i bez subwoofera, ale nie da się tego zrobić w drugą stronę. Dlaczego? Ponieważ każdy z głośników odpowiada za inną część pasma, a co więcej im wyżej tym większy wpływ na scenę ma danych głośnik (niskie częstotliwości nie przenoszą stereo dlatego subwoofer zazwyczaj jest jeden)

Dlatego nie kombinować z subami, zrobić najpierw poprawnie grający przód - kick + tweeter w słupek a dopiero potem szukać czego brakuje i ewentualnie dokładać suba.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jednak te wygluszenie to był klucz do sukcesu, gra jak z subem :D, ale i tak dołożyłem powerbass s12 i dopełnia braki :), jesli ktoś sie zastanawia to polecam :D

Opublikowano

Jak wygłuszyłeś?

Opublikowano

panowie zobaczcie na tej stronie fejsa moja a4b5 bedzie tam krotki opisik ,to jak jest wygłuszone i jak to wyglada:-)https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153062279754054.1073741894.329588029053&type=1

Edytowane przez nina_chudu4

Opublikowano

ja wycinałem blaszki zrobiłem taką siatkę z nich i położyłem na nie mate dekarską jak na amatorskie i tanie zastosowania gra przekozak warto mowie Ci :), najgorzej mi szło zamocowanie panelu ale jak to zrobiłem to już z górki :), na to co kolega wyżej napisał nie porwałbym się :)