Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sensor/czujnik oleju 1.9 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zakupiłem w dniu dzisiejszym swoje wymazone audi 1.9 131KM

Wszystko fajnie gdyby nie denerwujący bład na kompie zółta kontrolka senor ( o ile dobrze kojarzę błąd 562)

pogrzebałem trochę na interenecie gdzie ludzie się własnie skarżą ze i przyczyną może być :

zapachany smog oleju

walniety czujnik

coś z okablowaniem w okolicy samego czujnika

i w niektórych przypadkach pomaga własnie przepłukanie/ wymiana smogu lub wymiana całego czujnika (choc nie zawsze) lub i to mnie zastanawia

problem może leżec w liczniku i trzeba przelutować piny

nie wiem zupełnie o co chodzi

co parwda były juz własiciel dał mi taki sensor do wymiany co parwda uzywany ale niby sparwny

czy może spotkał się ktos z tym problemem i pomoże rozwiązać ?

czy to jest znaczna "wada" silnika , można na tym jeżdzić nie martwiąc się że zaraz silnik się zatrze itp. ?

Czy nikt nie spotkał się z tego typu usterką ?

dzięki z góry

Edytowane przez Kub83a
Opublikowano

odświeżę trochę temat.. dzisiaj podczas wyprzedania właśnie zapaliła mi się żółta ikona oleju z napisem sensor.. poziom oleju wiem, że mam ok a z tego co wyczytałem po forach jest to problem z czujnikiem ciśnienia oleju (z tego co sprawdzałem koszt nowego to pare groszy).. zapaliło mi się to pierwszy raz i zaczekam jeszcze czy wywali mi go jeszcze raz, mam nadzieje, że nic się nie stanie jak będę póki co śmigał z tym, czy ktoś wie gdzie on się znajduje i jak go wymienić?