Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy pompowanie się reduktora w 1.8t jest normalną rzeczą?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Mam pytanie jak w temacie . Czy reduktor niezależnie jaki w silniku turbo będzie się pompował? I jakie jest dopuszczalne to pompowanie . U mnie wzrasta ponad 3 bary ale silnikiem nie szarpie nic i się nie wyłącza . Wiem że jest opcja upuszczania ciśnienia ale skoro nic się nie dzieje to jest potrzeba zwiększania spalania?

Opublikowano

U mnie KME gold w a3 1.8t też się pompował, jednak nie aż tak bardzo jak u Ciebie, bo 2,2 bara to był max.
A czy np jeśli hamujesz silnikiem z takim 'napompowanym reduktorem' auto nie ma problemu z utrzymaniem wolnych obrotów? U mnie były przypadki, że przy hamowaniu silnikiem i wysprzęgleniu samochód normalnie gasł, bo zwyczajnie go zalewało. Moim zdaniem można ustawić opróżnianie ciśnienia i wcale nie odczujesz różnicy w spalaniu, bo ten gaz i tak się przecież musi rozładować do zadanego ciśnienia, więc czy będzie to opróżnianie stopniowe czy jednorazowe przy dodaniu gazu efekt będzie ten sam- ciśnienie się ustabilizuje, a na pewno unikniesz dzięki temu jakiś anomalii.

Opublikowano

Czy reduktor niezależnie jaki w silniku turbo będzie się pompował?

Nie...

są reduktory które się mniej pompują inne więcej

Moim zdaniem można ustawić opróżnianie ciśnienia i wcale nie odczujesz różnicy w spalaniu,

Nie prawda.

Pomyśl dlaczego.

Opublikowano
  • Autor

Czyli twin(dwa reduktory) by się tak pompował? Są jakieś inne przyczyny pompowania niż sam reduktor?

U mnie KME gold w a3 1.8t też się pompował, jednak nie aż tak bardzo jak u Ciebie, bo 2,2 bara to był max.

A czy np jeśli hamujesz silnikiem z takim 'napompowanym reduktorem' auto nie ma problemu z utrzymaniem wolnych obrotów? U mnie były przypadki, że przy hamowaniu silnikiem i wysprzęgleniu samochód normalnie gasł, bo zwyczajnie go zalewało. Moim zdaniem można ustawić opróżnianie ciśnienia i wcale nie odczujesz różnicy w spalaniu, bo ten gaz i tak się przecież musi rozładować do zadanego ciśnienia, więc czy będzie to opróżnianie stopniowe czy jednorazowe przy dodaniu gazu efekt będzie ten sam- ciśnienie się ustabilizuje, a na pewno unikniesz dzięki temu jakiś anomalii.

Nie nic się nie dzieje z obrotami , samochód nie gaśnie.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja mam częściowo odmienne zdanie na ten temat.

Czy reduktor niezależnie jaki w silniku turbo będzie się pompował?

Każdy , są jednak konstrukcje mniej i bardziej podatne na to zjawisko.

Przy pełnym bucie ciśnienie w kolektorze dolotowym jak i w układzie podciśnień kolektor-reduktor-mapsensor wynosi np 1,5 bara widziana przez sterownik lpg , przy hamowaniu silnikiem 0,2 bara. (dla sterownika lpg ciśnienie atmosferyczne to 1.00 , bieg jałowy to 0,3 a bost to np 1,50)

różnica 1,5-0,2=1,3 bara Jeśli stan z boosta na hamowanie nastąpił nagle , a reduktor w momencie boosta miał 1.05 bara , to nawet gdyby reduktor zareagował natychmiast to i tak 1.05 + 1,3 = 2,35 bara , dzieje się tak gdyż :

1) na wężykach potocznie nazywanych wężykami podciśnienia nagle zmienia się wartość z boosta na podciśnienie , gdzie różnica wynosi np 1,3 bara

2) do tego dochodzi czas na wyrównanie ciśnień w tej magistrali oraz czas na reakcję reduktora z otwarcia max na zamknięcie max

3) do tego dochodzi efekt odparowywania gazu wpuszczonego już do komory rozprężnej w reduktorze co może powodować dodatkowe +0,1-1,0 bara w zależności od reduktora oraz pojemności magistrali średniego ciśnienia (reduktor-wtryskiwacze)

Dużo , bardzo dużo zależy od programu w ECU BP , czy zamyka wtryskiwacze natychmiast z momentem zdjęcia nogi z gazu , czy czeka np 2-3 sekundy na małych czasach i dopiero odcina.

I jakie jest dopuszczalne to pompowanie

Takie aby wtryskiwacze podczas przyrostu miały siłę się otworzyć ( spadki napięć pogłębiają taki stan)

U mnie były przypadki, że przy hamowaniu silnikiem i wysprzęgleniu samochód normalnie gasł, bo zwyczajnie go zalewało.

Nie miały siły się otworzyć

Moim zdaniem można ustawić opróżnianie ciśnienia i wcale nie odczujesz różnicy w spalaniu, bo ten gaz i tak się przecież musi rozładować do zadanego ciśnienia

Nie do końca.

Teoretycznie różnica w spalaniu będzie na plus , gdyż podczas upuszczania ciśnienia ilość upuszczona nie jest efektywnie spalona , jest jakby stracona.

Z drugiej strony jednak są to niewielkie ilości , oraz przy depnięciu kilka razy dziennie przy normalnej jeździe może z 0,1-0,3 L/100 Więcej zyskasz na długim , planowanym hamowaniu silnikiem , niż stracisz na upuszczaniu. Tylko że mowa o upuszczaniu powyżej np 2,X bara

bo ten gaz i tak się przecież musi rozładować do zadanego ciśnienia

Tak , tylko że przy upuszczaniu spala się nie napędzając silnika , a na nadwyżce ciśnienia pracuje na biegu jałowym jakieś 2-8 s w zależności od pojemności magistrali , obciążenia silnika i nabitego ciśnienia.

Mam pomysł od miesiąca jak ograniczyć nabijanie ciśnienia w w/w przypadkach , ale najpierw muszę potwierdzić to w praktyce....

Opublikowano
  • Autor

O matko Twoja wiedza mnie wgniotła w ziemię [emoji15]

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Taka jest chyba "uroda" Twina,u mnie też się bardzo mocno pompuje, podobnie jak u Ciebie.

Jak ograniczyć to pompowanie się reduktora? Macie jakieś pomysły?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To pytanie który reduktor najmniej pompuje przy trubo ?