Guest Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Witam. Mam silnik benzyna 2.0 alt i pytanie. Czy w tym silniku jest dwumasa (koło dwumasowe)? Skrzynia zwykła 5 biegów, auto z 2004 roku. Autem trzęsie na wolnych obrotach i przy jeździe powyżej setki, oraz słuchać delikatne pukanie przy zmianie biegów. Czy to objawy padniętej dwumasy? Jeżeli jest dwumasa to: Czy założyć dwumasę, czy może jednomasowy zamiennik? W dizlach nie polecają jednomasowego, a czy w benzyniaku robi to różnicę? Różnica między dwumasą, a jednomoasowym to tylko około 500zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek70 Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Masz dwumasę. Jednak czy do wymiany to jeszcze trzeba się upewnić. Biorąc pod uwagę objawy to wszystko możliwe jednak trzeba to potwierdzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 (edited) Dzięki za info. A, jak to dokładnie sprawdzić? Oczywiście bez rozbierania... choć na rozbieranie już na piątek umówiony. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dwumas wymieniony. Koszt z zakupem i robocizną to 1900zł. Zobaczymy jak będzie chodził. Dzisiaj odbieram auto. Edited April 17, 2015 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
chris061 Posted April 29, 2015 Share Posted April 29, 2015 Witam a w moim modelu jest dwumasa ? A4 B6 2002 2.0 ALT benzyna ? Data produkcji jak dobrze patrzyłem czerwiec 2001 rok. Z góry dzięki za odpowiedź. pozdrawiam Krzysztof Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kodzak Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 (edited) Witam a w moim modelu jest dwumasa ? A4 B6 2002 2.0 ALT benzyna ? Data produkcji jak dobrze patrzyłem czerwiec 2001 rok. Z góry dzięki za odpowiedź. pozdrawiam Krzysztof Masz dwumas Edited April 30, 2015 by Kodzak Link to comment Share on other sites More sharing options...
chris061 Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 O nie dobrze Dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elmo814 Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 Witam. Mam silnik benzyna 2.0 alt i pytanie. Czy w tym silniku jest dwumasa (koło dwumasowe)? Skrzynia zwykła 5 biegów, auto z 2004 roku. Autem trzęsie na wolnych obrotach i przy jeździe powyżej setki, oraz słuchać delikatne pukanie przy zmianie biegów. Czy to objawy padniętej dwumasy? Jeżeli jest dwumasa to: Czy założyć dwumasę, czy może jednomasowy zamiennik? W dizlach nie polecają jednomasowego, a czy w benzyniaku robi to różnicę? Różnica między dwumasą, a jednomoasowym to tylko około 500zł. wieksza jest roznica kolego bo kolo sztywne kupisz za 80zł i sprzegło do alt wystarczy z silnika 1z wiec koszt nie wielki okolo 500zł +montaznatomiasta kompletna dwumasa ze sprzegłem to 1500 minimum w benzynach sie niec nie dzieje , a tym bardziej u ciebie gdzie nie ma ani mocnego walniecia na sprzegło ani T Link to comment Share on other sites More sharing options...
chris061 Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 Kolego A skąd wiedzieć to czy mam dwumas? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 30, 2015 Share Posted April 30, 2015 Witam. Mam silnik benzyna 2.0 alt i pytanie. Czy w tym silniku jest dwumasa (koło dwumasowe)? Skrzynia zwykła 5 biegów, auto z 2004 roku. Autem trzęsie na wolnych obrotach i przy jeździe powyżej setki, oraz słuchać delikatne pukanie przy zmianie biegów. Czy to objawy padniętej dwumasy? Jeżeli jest dwumasa to: Czy założyć dwumasę, czy może jednomasowy zamiennik? W dizlach nie polecają jednomasowego, a czy w benzyniaku robi to różnicę? Różnica między dwumasą, a jednomoasowym to tylko około 500zł. wieksza jest roznica kolego bo kolo sztywne kupisz za 80zł i sprzegło do alt wystarczy z silnika 1z wiec koszt nie wielki okolo 500zł +montaznatomiasta kompletna dwumasa ze sprzegłem to 1500 minimum w benzynach sie niec nie dzieje , a tym bardziej u ciebie gdzie nie ma ani mocnego walniecia na sprzegło ani T Troszkę kolega za późno napisał, choć przyda się potomnym. Ja już wsadziłem dwumas. Jak bym wiedział, że tak można to bym tak zrobił jak kolega pisze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszKielce Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 A czy w moim też jest dwumas ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek70 Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 Też jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszKielce Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 Też jest. Ok dziękuje bardzo za odpowiedź. Cały czas się zastanawiałem czy w moim też jest ten dwumas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek1219 Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Teraz to mnie zaskoczyliście panowie, w 2.0 rzędówce wpakowano dwumas? Wcześniej miałem V-kę 2.4 to rozumiem ale tutaj ? :kox: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek_32 Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 Teraz to mnie zaskoczyliście panowie, w 2.0 rzędówce wpakowano dwumas? Wcześniej miałem V-kę 2.4 to rozumiem ale tutaj ? :kox: Jest na 100 %. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuras911 Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 To rozumiem ze w moim również jest dwumasa Witam. Mam silnik benzyna 2.0 alt i pytanie. Czy w tym silniku jest dwumasa (koło dwumasowe)? Skrzynia zwykła 5 biegów, auto z 2004 roku. Autem trzęsie na wolnych obrotach i przy jeździe powyżej setki, oraz słuchać delikatne pukanie przy zmianie biegów. Czy to objawy padniętej dwumasy? Jeżeli jest dwumasa to: Czy założyć dwumasę, czy może jednomasowy zamiennik? W dizlach nie polecają jednomasowego, a czy w benzyniaku robi to różnicę? Różnica między dwumasą, a jednomoasowym to tylko około 500zł. wieksza jest roznica kolego bo kolo sztywne kupisz za 80zł i sprzegło do alt wystarczy z silnika 1z wiec koszt nie wielki okolo 500zł +montaznatomiasta kompletna dwumasa ze sprzegłem to 1500 minimum w benzynach sie niec nie dzieje , a tym bardziej u ciebie gdzie nie ma ani mocnego walniecia na sprzegło ani T Troszkę kolega za późno napisał, choć przyda się potomnym. Ja już wsadziłem dwumas. Jak bym wiedział, że tak można to bym tak zrobił jak kolega pisze. To rozumiem że w moim również jest dwumasa, Jak dokładnie to zrobić mógł byś mi w tym pomóc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matifcb Posted April 3, 2016 Share Posted April 3, 2016 witam czy mozecie napisac gdzie mozna znalezc informacje ktore benzyniaki maja dwumas ? chce kupic sobie albo b6 albo b7 i mysalem nad gazem ale nie chcialbym jednak dwumasowego kola wiec chyba nad wersja silnika to poczekam az sie dowiem gdzie nie ma tego drogiego feleru.. ile okolo za wymiane sie placi tak na krotko pytam? dzieki !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kodzak Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 Z tego co słyszałem to dwumasy w benzyniakach są bardziej trwalsze niż w dieslach, ale jak jest na prawdę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubunia Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 Są bardziej trwalsze bo w benzynowych silnikach jest inna charakterystyka mocy. Benzyna nie ciągnie od samego dołu z taką siłą i sprzęgło jest mniej obciążone przez to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kodzak Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Są bardziej trwalsze bo w benzynowych silnikach jest inna charakterystyka mocy. Benzyna nie ciągnie od samego dołu z taką siłą i sprzęgło jest mniej obciążone przez to. Dzięki za rozjaśnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
black338 Posted May 6, 2016 Share Posted May 6, 2016 Witam, Panowie czy ktos z was zna oznaczenia czesci do zamiany 2-masy na wykle sprzeglo? czy to caly komplet razem z kolem pasuje od wspomnianego przez elmo814 silnika 1z? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts