hamciuszek Opublikowano 20 Października 2008 Opublikowano 20 Października 2008 mam takie oto pytanko-mianowicie kupiłem sobie niedawno takie audi a4 ajm 115ps 1,9tdi z 10.11.2000r. broblem ktory mi nie daje spokoju to gdy na zapalonym silniku odkrece korek wlewu oleju to dosyć pożądnie zuca tam olejem jak sie przystawi reke to zaraz jest cała w oleju.czy ktoś mi powie czy to w tych silnikach jest normalne bo mój znajomy tak twierdzi,czy coś jest nie tak????????? dodatkowo dodam ze silniczek chodzi naprawde jak nowy nic nie stuka ani puka nie kopci itp poprostu maszynka! no i drugie pytanko czy toprawda ze te silniki są awaryjne i gorsze od tych wczesniejszych???? czyżbym dokonał złego wyboru???? :wallbash: :wallbash: :wallbash: :mysli: :mysli:
topor Opublikowano 20 Października 2008 Opublikowano 20 Października 2008 Jesli AJM to klasniaja sie pompowtryski;) AHU, AFN, AVG były na zwyklej pompie i sa troszke tansze w naprawie;) za to AJM sa podatniejsze na chiptuning i maja wysoki moment;)
mlodyy Opublikowano 20 Października 2008 Opublikowano 20 Października 2008 AJM sa podatniejsze na chiptuning i maja wysoki moment;) no nie wiem czy podatniejsze a momet maja nie wiele wyszy od AFN co do tego oleju umnie w afn lecutko chlapie z teori sprzedawcow gieldowych jesli diesel chlapie i dmucha to zlom ale juz byl tego typu temat na forum z tego co pamietam i to czysta bzdura ale niech sie wypowiedza fachowcy
iwadrian Opublikowano 20 Października 2008 Opublikowano 20 Października 2008 Jeżeli rzuca olejem to jeszcze nie tragedia,może być to spowodowane rozbryzgiem przez wałek rozrządu, gorzej gdy z pokrywy zaworów wydobywają się spaliny w postaci lekko niebieskawego dymku,znaczy to, że silnik ma przedmuch do skrzyni korbowej.Najlepiej jest to sprawdzać na rozgrzanym silniku, także poprzez wyciągnięcie bagnetu.
jacko998 Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 Mam taki sam model i taki sam silnik. Zrobiłem ok. 30 tys. km i wszystko gra. Mechanior mówił, że pompowtryski tak chlapią olejem. Nadmieniam, że od wymiany do wymiany nie dolewam oleju. Jeździj i sie nie przejmuj.
MRoger Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 Mój nie chlapie ale terkocze i wydobywa się lekka para ... widziałem już kilka AJM'ów i wszystkie tak mają. Jak nie ma innych objawów (utrata mocy, ubytki oleju itp., niebieski dym) to zapomnij o temacie.
hamciuszek Opublikowano 21 Października 2008 Autor Opublikowano 21 Października 2008 dzieki koledzy troche sie uspokoiłem :)wsumie mój brat to samo mi powiedził ale chciałem sie upewnic! czyli lać i jeżdzić az stanie! :> :> :>dziekuje
Rekomendowane odpowiedzi