Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakiej firmy termostat do A4B6 1.8T silnik AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Termostat i czujniki wymienione i nic to nie dało, a efekt dalej taki sam. Nie chcę już dalej pchać się w niepotrzebne koszta.

Co może być jeszcze przyczyna? Jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić? moze układ do odpowietrzenia?

U mnie termostat Behr wytrzymal jakies pol roku. Tzn. dziala nadal w miare OK, ale po jego montazu przez pare miesiecy temp. silnika wynosila 91-93C. Pare miesiecy pozniej po nagrzaniu sie do ok 91C, spadala na 89-88C i tak trzymala. Przy hamowaniu silnikiem w lecie na dluzszych odcinkach temp spadala do ok 82C. Nastepnie zakupilem termostat Vernet. Temp podniosla sie na 91-92C, ale silnik tez troche szybciej sie zagrzewa niz na Ber, ktory to zagrzewal szybciej niz Wahler ;)

Przy hamowaniu silnikiem temp spada do ok 85C.

Czujnik temp. mam jeszcze fabryczny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A jakieś jeszcze uwagi czy podpowiedzi odnośnie takiego zachowania? czy to faktycznie termostat - nie chce sie ładować w koszta - wiadomo - ktoś miał jeszcze jakies podobne sytuacje?

Opublikowano

Ja miałem, ale po wymianie czujnika (przed wymianą szybkie skoki temperatury) i termostatu (wolne zmiany temperatury) problemy ustąpiły.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Hm mechanik mowi ze to normalne bo podczas jazdy jest wiekszy ped powietrza i temp moze spadac.... hm ale teoria... przeciez co ma to wspolnego

Słuchajcie, wczoraj podpiąłem VAG,a. I ku mojemu zdziwieniu mam różne wskazania temperatury na desce i w ECU (ze sterownika).

Wskazania z deski pokrywają się ze wskazaniami z ECU zegarów.

Deska pokazuje 70 stopni, a sterownik 88 stopni.

Jak na desce dojdzie do 90 stopni, to ze sterownika odczyt 104-105 stopni.

W aucie cieplutko, temperatury się utrzymują nie skaczą - miasto krótkie odcinki - 90 deska (104 - sterownik),trasa 70 deska (88 sterownik)

O co chodzi?

Rozumie ze prawidłowe sa wskazania z ECU i termostat raczej wykluczam w tym momencie tym bardziej ze w aucie sauna jest.

Jak tez na samym poczatku postu pisałem czujniki temp oba były wymieniane - komputer obecnie nie pokazuje zadnego błędu.

Czy może być uszkodzona deska albo jeszcze jakis inny czujnik odpowiedzialny za wskazania zegarów?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Wadliwy jednak okazał się termostat - po wymianie wszystko wróciło do normy - mam nadzieje ze na dłuższy czas :) 

Problem rozwiązany - Zamykam temat 

Pozdrawiam