Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaka optymalna predkosc przelotowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszemy o max predkosciach osiaganych przez nasze woziki, ale mnie nurtuje bardziej jaka jest optymalna predkosc przelotowa. Nurtuje bo w 2006 3 razy zrobilem trase UK->PL->UK swoim [b5 ABC Q] i zawsze "jest ochota" jechac szybciej ale jest tez obawa ze samochod "nie wytrzyma" i cos sie wykrzaczy.

Jak to wyglada w praktyce? A wiec zaczynam okolo 4 rano z Bristolu do Dover, jakies 3 godziny non-stop jazdy. Zwykle okolo 1 godziny czekania na prom (zawsze lepiej byc wczesniej niz sie spoznic:), potem od 1 do 2 godzin promem (zalezy od linii), nastepnie najdluzszy odcinek, powiedzmy od okolo 12 w poludnie do granicy z PL do Torzymia na spanko. Postoje tylko na tankowanie wiec <15 minute bo nawet licznik czasu podrozy sie nie kasuje i miga co dwie godziny zeby sie zatrzymac na przerwe. 2 kierowcow, zaladowany bagaznik + troche na tylnych siedzeniach. Przyjalem zasade ze nie przekraczam 4 tys. obrotow jadac na 5 biegu i tak sie trzymam. Kontroluje tez caly czas temp. plynu (mam walniety termostat wiec ta nigdy nie przekracza 90) oraz temp. oleju, o ktorej nie mam pojecia jaka nie powinna byc przekroczona.

Pytanie brzmi: czy mozna zaryzykowac szybsza jazde? tak do 5 tys. obrotow? Autko ma przejechane 216 tys. km., wymienilem pasek rozrzadu, filtry, olej wymieniam za kazdym razem jak dobijam do PL, zawiecha gra, wal byl rozkrecany, smarowany i przekladany z "przodu" na "tyl" (odwrotnie zalozony zeby drugie powierzchnie sie scieraly). Chlodnica przeplukana i zalany nowy plyn.

Rozterki moje spowodowane sa tym ze pierwszy raz jechalem do PL stara Toyota Carina tez z 95 roku i zaraz po wjezdzie do Belgii pekla mi chlodnica i mialem maly problem zeby dojechac z tym do PL:) (pomogl SuperGlue i pazlotko z kanapek:).

Opublikowano

IMHO - jak nie przekraczasz 4000 RPM to nic silnikowi nie będzie. Temp. oleju wtedy nie powinna chyba rosnac powyzej 90-110 st ? ( u mnie na A4 przy dłuższym ciśnięciu rosnie tak do 100 stopni). Nie wiem, jak jest w benzyniaku - tam turbina mocniej grzeje...

Opublikowano

jezdzilem ABC Q, 80 km (czyli mozna powiedziec, ze nic w stosunku do Twojej trasy) ostrej jazdy do 6000-6200 obr/min (takie trasowe sciganko na 3 auta :) ) nie zrobily na niej zadnego wrazenia (oprocz tego, ze ze starosci wysral sie przewodzik od wspomy i plyn uciekl ;) ). temperatura plynu chlodzacego trzymala sie 90 stopni. mysle, ze obroty okolo 5000 nie powinny zrobic na aucie wrazenia, w koncu V6 to silniki autostradowe, zaprojektowane do pokonywania duzych odleglosci. sprawdz poziom oleju, plynu hamulcowego i chlodniczego itp :) a max dla oleju to 110-130 stopni.

• 1 rok później...
Opublikowano

napiszcie jakie prędkości mieliście przy tych obrotach i na jakich skrzyniach

Opublikowano

ja swego czasu ganiałem swoje 1,6 z dani do polski i z powrotem. Przelotowa predkosc u mnie to 100-120 ale zawsze jezdzilem szybciej i bardzo czesto obroty nie schodzily ponizej 4500. Prze 2 lata takiego jezdzenia srednio 8 razy w roku nic sie z autkiem nie dzialo... i nadal wszystko pieknie pracuje.

Opublikowano

Ja trasę 186km zrobiłem w równą godzinę moim 1.6. Efekty? 0,5l oleju do dolania i to tyle :tongue4:

Opublikowano

Ja trasę 186km zrobiłem w równą godzinę moim 1.6. Efekty? 0,5l oleju do dolania i to tyle :tongue4:

a biale owieczki pasly sie na lace? :)

Opublikowano

Eh, autostradą :tongue4:

Opublikowano

Jaaaaasne, prędkość średnia prawie równa maksymalnej... i pewnie spaliła Ci 5,5 l/100km :gwizdanie: