Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana szyb bocznych na podwójne - co kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Po kolei wyciszam swoje B7 (założyłem na razie wyciszenie maski, na montaż czekają wyciszenia kielichów i oryg. osłona pod skrzynię i trochę mat GMS) i chcę też wymienić szyby boczne na podwójne - muszę więc kupić szyby boczne, ale co jeszcze do tego?

Kod opcji podwójnych szyb to zdaje się VW5 (u mnie fabrycznie jest VW1) ? Jeżeli się mylę to mnie poprawcie, bo nie mam wielkiego doświadczenia w VAGu.

ETKA twierdzi że w zależności od opcji VW5 czy VW1 różnią się elementy na rysunku 2 i 5 - rozumiem że jedno to prowadnica a drugie wewnętrzny zgarniacz szyby ?

zatem do takiej konwersji na podwójne szyby w drzwiach przednich potrzebne są

1) szyby podwójne

2) prowadnice szyby

3) zgarniacze wewnętrzne

4) ?

szyby_boczne_s_zpst0cz4psi.png

Za wszelkie ewentualne sugestie bardzo dzięki :thumbup1:

Ps. Nikt nie wie czy nikomu nie chce się odpisać? :naughty:

Edytowane przez countryFan

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeszcze kodowanie modułu komfortu.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze kodowanie modułu komfortu.

Dlaczego potrzebna jest zmiana programowania modułu komfortu? Z uwagi na domykanie szyb - cięższe? czy coś innego?

Opublikowano

W avancie podwone szyby sa tez w bagazniku :)

Na taki MOD pasuje kupic tylko i wyłacznie uzywke ( jesli ktos ma i rozkompletuje z drzwiami ) bo cena nowych powala :D

Kodowanie w KOMFORCIE 46 wybieramy opcję CODING 07 (aby aktywować daną funkcje dodajemy do siebie poniższe wartości i ich sumę zapisujemy jako kodowanie sterownika):

+16384 – informacja dla silników szyb o zamontowanych szybach dwuwarstwowych ( pewnie chodzi o ciezar )

1) szyby podwójne

2) prowadnice szyby

3) zgarniacze wewnętrzne

4) wiecej nie widze w ETCE :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak czytam,czytam i się zastanawiam.

Rozumiem wyciszyć mieszkanie w mieście grubszymi szybami ale w aucie ???

Aż tak głośno tam masz ?

Warta skóra za wyprawkę ???

Chyba nie planujesz do końca życia jeździć tym autem że tak w niego inwestujesz.

Wystarczy sarna na drodze lub pijany dureń i kupa kasy w błoto.

Opublikowano
  • Autor

Tak czytam,czytam i się zastanawiam.

Rozumiem wyciszyć mieszkanie w mieście grubszymi szybami ale w aucie ???

Aż tak głośno tam masz ?

Warta skóra za wyprawkę ???

Chyba nie planujesz do końca życia jeździć tym autem że tak w niego inwestujesz.

Wystarczy sarna na drodze lub pijany dureń i kupa kasy w błoto.

Widzisz, to kwestia podejscia do tematu. Jestem osobą którą hałas i głośne dźwięki bardzo męczą. Dlatego dla mnie właściwie nie ma samochodu, który nie byłby tak cichy, żeby nie mógł być cichszy (poza BMW 7 z dodatkowym pakietem wyciszającym).

A4 nie zachwyca pod względem wyciszenia, nie ma źle, ale skoro w materiałach prasowych Audi twierdziło, że podwójne szyby mogą dać nawet -3dB (A) to przecież w odczuciu człowieka jest to dwukrotnie ciszej. A skoro za używane szyby boczne z prowadnicami trzeba dać kilkaset złotych, oryginalna nowa szyba czołowa akustyczna również kosztuje na aftermakecie kilkaset złotych to dla mnie warto.

Poza tym w życiu jest tak, że nie wszystko co się opłaca warto i nie wszystko co warto się opłaca.

Skoro ludzie tutaj na forum potrafią kupować i wymieniać grille z RS4, wydechy, elementy wnętrza, zawieszenia, koła 19 i 20 calowe i z kompletnych golasów robią full opcję jaka wychodziła z fabryki, więc jest to forum pasjonatów gdzie moje zboczenie nie powinno dziwić.

Mi takie rzeczy jak wygląd grilla latają koło przysłowiowego pióra, ale w aucie ma być czysto, cicho, ma się nic nie tłuc, nic nie skrzypieć, nie stukać.

A sam samochód im dłużej nim jeżdżę tym bardziej go lubię. Więc pewne decyzje nie zapadają w rozumie, a w sercu.

Opublikowano

Tylko pytałem i to z własnej ciekawości.

Nie komentuję dalej.

:hi:

Dzięki za odpowiedź.

Każdy ma swój gust a o tym się nie dyskutuje.

Powodzenia w MODzie.

Opublikowano
  • Autor

Tylko pytałem i to z własnej ciekawości.

Nie komentuję dalej.

:hi:

Dzięki za odpowiedź.

Każdy ma swój gust a o tym się nie dyskutuje.

Powodzenia w MODzie.

Spox, po to jest forum by rozmawiać. Gdybyś widział moje mody w Astrze H to byś dopiero stwierdził, że trzeba być niespełna rozumu :tonguemad:

Dlatego wiem, że w A4 można też sporo poprawić :naughty:

• 1 rok później...
Opublikowano

Piotrze, czy wymieniłeś szyby na akustyczne? Sam zastanawiam się nad takim modem, ponieważ denerwuje mnie świst dochodzący z górnej ramki drzwi.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, kuba8484 napisał:

Piotrze, czy wymieniłeś szyby na akustyczne? Sam zastanawiam się nad takim modem, ponieważ denerwuje mnie świst dochodzący z górnej ramki drzwi.

Nie, nie wymieniłem, nie mam czasu się w to bawić, auto potrzebuję codziennie, prędzej kupię porządnie wyciszone auto niż znajdę czas na takie mody. Musiałbym znaleźć kogoś z wiedzą i umiejętnościami do zrobienia tego kto by się tego podjął.

Ale znalazłem sposób na wyciszenie szumów wiatru o ok 50% przy jeździe 160km/h. Robiłem testy co szumi i którędy idzie transmisja tego szumu. Znalazłem dwa kluczowe miejsca. Sprawę tymczasowo załatwiłem czterema kawałkami... izolacji elektrycznej po ok 20cm każda :o

Czerwoną strzałką zaznaczyłem miejsca naklejenia taśmy po prawej i lewej stronie auta tak samo. Najwięcej odstawała osłona lusterka zaznaczona żółtą strzałką i tamto miejsce najwięcej szumiało, choć samo lusterko to była tylko połowa sukcesu. Drugie miejsce to połączenie błotnika ze słupkiem.

20170220_084309_HDR.jpg

Opublikowano

Przy okazji zapytam, o jaim wyciszeniu kielichów pisałeś?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, szeryf napisał:

Przy okazji zapytam, o jaim wyciszeniu kielichów pisałeś?

Pozdrawiam

Kupiłem maty które fabrycznie są w autach z silnikami diesla i/lub automatycznymi skrzyniami. Przynajmniej takie pod maską nr na rys 41 i 42- nie jestem pewien czy także nie ma piankowych wyciszeń od strony podwozia/amortyzatora?

audi_wyciszenie.PNG

Opublikowano

Dzięki, sprawdzę czy u mnie również pomoże.

Opublikowano
Dnia 22.03.2017 o 22:35, countryFan napisał:

Nie, nie wymieniłem, nie mam czasu się w to bawić, auto potrzebuję codziennie, prędzej kupię porządnie wyciszone auto niż znajdę czas na takie mody. Musiałbym znaleźć kogoś z wiedzą i umiejętnościami do zrobienia tego kto by się tego podjął.

Ale znalazłem sposób na wyciszenie szumów wiatru o ok 50% przy jeździe 160km/h. Robiłem testy co szumi i którędy idzie transmisja tego szumu. Znalazłem dwa kluczowe miejsca. Sprawę tymczasowo załatwiłem czterema kawałkami... izolacji elektrycznej po ok 20cm każda :o

Czerwoną strzałką zaznaczyłem miejsca naklejenia taśmy po prawej i lewej stronie auta tak samo. Najwięcej odstawała osłona lusterka zaznaczona żółtą strzałką i tamto miejsce najwięcej szumiało, choć samo lusterko to była tylko połowa sukcesu. Drugie miejsce to połączenie błotnika ze słupkiem.

20170220_084309_HDR.jpg

Kurcze u mnie też coś świszczy przy autostradowych prędkościach. 

Muszę wypróbować też te miejsca tylko pytanie czym to na stałe uszczelnić...

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, cinkers napisał:

Kurcze u mnie też coś świszczy przy autostradowych prędkościach. 

Muszę wypróbować też te miejsca tylko pytanie czym to na stałe uszczelnić...

Wygląda na to, że pod oprawą lusterka jest jakieś piankowe? a może gumowe? uszczelnienie, trzeba by to rozebrać i zobaczyć, inna sprawa to odstawanie miejsca zaznaczonego żółtą strzałką, pytanie czy da się to przyciągnąć mocniej przykręcając, czy po prostu plastik się odkształca od słońca/upływu czasu.

Natomiast szczelina błotnik- słupek być może da się wypełnić auto-kitem :kox:

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 24.03.2017 o 23:11, countryFan napisał:

Wygląda na to, że pod oprawą lusterka jest jakieś piankowe? a może gumowe? uszczelnienie, trzeba by to rozebrać i zobaczyć, inna sprawa to odstawanie miejsca zaznaczonego żółtą strzałką, pytanie czy da się to przyciągnąć mocniej przykręcając, czy po prostu plastik się odkształca od słońca/upływu czasu.

Natomiast szczelina błotnik- słupek być może da się wypełnić auto-kitem :kox:

tak, najlepiej tam kitu nawalić, a część wody, która tamtędy schodzi poprostu wyparuje.... #ojapierdole
a lusterko.... ktoś tam łapy wsadził i źle potem złożył....

• 3 lata później...
Opublikowano
W dniu 15.05.2015 o 21:53, countryFan napisał(a):

Witajcie,

Po kolei wyciszam swoje B7 (założyłem na razie wyciszenie maski, na montaż czekają wyciszenia kielichów i oryg. osłona pod skrzynię i trochę mat GMS) i chcę też wymienić szyby boczne na podwójne - muszę więc kupić szyby boczne, ale co jeszcze do tego?

Kod opcji podwójnych szyb to zdaje się VW5 (u mnie fabrycznie jest VW1) ? Jeżeli się mylę to mnie poprawcie, bo nie mam wielkiego doświadczenia w VAGu.

ETKA twierdzi że w zależności od opcji VW5 czy VW1 różnią się elementy na rysunku 2 i 5 - rozumiem że jedno to prowadnica a drugie wewnętrzny zgarniacz szyby ?

zatem do takiej konwersji na podwójne szyby w drzwiach przednich potrzebne są

1) szyby podwójne

2) prowadnice szyby

3) zgarniacze wewnętrzne

4) ?

http://i20.photobucket.com/albums/b218/pietrek28krk/techniczne/szyby_boczne_s_zpst0cz4psi.png

Za wszelkie ewentualne sugestie bardzo dzięki :thumbup1:

Ps. Nikt nie wie czy nikomu nie chce się odpisać? :naughty:

Witam

potrzebuję informacji może ktoś wie jakie są numery ,, zgarniacze wewnętrzne,,  pod podwójne szyby . Mam szyby podwójne z ramkami i tych zgarniaczy mi brakuje . Część numer 5 

Numery występujące  etce

5     8E0 837 479 E 

5     8E0 837 479 G 

(5)  8E0 837 479 F 

(5)  8E0 837 479 H 

(5)  8E0 837 480 E 

(5)  8E0 837 480 G 

(5)  8E0 837 480 D 

(5)  8E0 837 480 F 

(5)  8E0 837 480 H 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

jestem po wymianie szyb z pojedynczych na podwójne , siadło wszystko super  jestem  mega zadowolony z tego moda .Co do wymiany to wcale nie jest to trudne przy okazji jak był dostęp wygłuszyłem wszystkie drzwi matą i szybki poszły do przyciemnienia . Efekt końcowy petarda .