Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

dekle alufelg - renowacja "kapsli"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Poniżej prezentuję trochę wypocin z mej ostatniej robótki, dotyczącej renowacji "kapsli". Z racj że to mój pierwszy DIY na forum, proszę o wyrozumiałość :)

Zaczynamy....

1. Potrzebne narzędzia i materiały:

• pilnik - najlepiej płaski,
  • papier ścierny o różnej gradacji - ja użyłem P200, P320 i P2000 do polerowania,
  • farba podkładowa - najlepiej w puszce w postaci aerozolu - użyłem białego podkładu marki DenBraven,
  • dwie puszki farby - też aerozol, jedna puszka to kolor szary/aluminium (na środek dekla), druga puszka to coś srebrnego z połyskiem - użyłem faby "chrome effect",
  • szpachlówka,
  • "odtłuszczacz" - użyłem zwyklego spirytusu skażonego,
  • mały płaski śrubokręt,
  • taśma malarska - do maskowania przed malowaniem,
  • ostry nożyk do tapet,
  • i to chyba wszystko...

2. Kapsle zdjęte z kół, ich stan proszę zobaczyć... nic dziwnego że czas najwyższy był sie nimi zająć. Zwłaszcza że na alledrogo same zdezelowane używki, nawet w gorszym stanie niż te poniżej, a o pytanie w ASO o ori to nie miałem ochoty - cena by mnie zapewne zwaliła :)

01.kapsle-stanpierwotny.jpg

3. Pierwsze co, to oczywiście zdejmujemy kółka OOOO z kapsla. By to zrobić trzeba użyć dobrego, cienkiego i płaskiego śrubokręta by co nieco "rozkołubać" zaczepy we wskazanych miejscach - od strony "wypustki". Potem wypchnąć logo z każdego zaczepu po kolei

02.kapsel-wyciskanielogo.jpg

4. Następnie bierzemy się ostro by wyszlifować wszelkie wżery i maksymalnie wyrównać powierchnię. Tutaj ciekawostka - można spotkać te kapsle w dwóch wersjach - MADE IN SPAIN (miałem na aucie na tylnej osi) oraz MADE IN GERMANY (były na przedzie). Te pierwsze są gorsze do obróbki, bo ta ALU obwódka jest pokryta folią, która w miejscach gdzie ALU nie korodowało, jest zapieczona na amen - bez dobrego pilnika ani rusz, żaden papier ścierny nie da tutaj rady. Na pierwszym zdjęciu SPAINy są po prawej stronie. NIEMCE, pozbawione foli na rancie aluminiowym, z kolei są bardziej skorodowane... jak widać wżery na wylot nawet. Po gruntownym szlifowaniu, odpyleniu i odtłuszczeniu efekt jest następujący:

03.kapsel-HISZPANoszlifowany.jpg

4. a. Dodatkowo po przeszlifowaniu "kapsle" NIEMCE pomazałem środkiem antykorozyjnym (został po naprawie starej pralki, więc co tam - nie zaszkodzi) - po pomazaniu zostawiłem na 24h do zadziałania,

03.kapsel-NIEMIECantykorozja.jpg

5. Teraz trzeba zająć się "prostowaniem" NIEMCÓW - z racji że wżery są niemal na wylot, bez szpachlówki się nie obejdzie - no to szpachlujemy. Ja użyłem NOVOL Finish. Po poszpachlowaniu, zostawieniu na 24h do wyschnięcia szpachli a następnie oszlifowaniu "kapsel" wygląda jak poniżej - tych "kapsli" MADE IN SPAIN nie trzeba szpachlować - da się je ogarnąć do równi pilnikiem i różnej gradacji papierem ściernym - folia zabezpieczająca jednak pomagała na przestrzeni lat,

04.kapsel-NIEMIECszpachlaoszlifowana.jpg

6. Jak już dekle przygotowane, oszlifowane, odtłuszczone, pryskamy je podkładem - ja dałem dwie cienkie warstwy, nakładane po sobie w odstępie do 30 minut - zgodnie ze specyfikacją z puszki :)

7. Po podkładzie idzie szara farba - pryskamy po całości, też dwie warstwy. Tutaj między jedną a drugą warstwą można jeszcze co nieco podopieszczać / podszlifować bardzo drobnym papierem ściernym, na nie do końca wyschniętej farbie.

05.kapsle-szarafarba.jpg

8. Po wyschnięciu szarości, maskujemy środeczek. Taśma malarska i nożyk bardzo się przydają,

06.kapsle-maskowanie.jpg

9. Pryskamy rancik - w moim przypadku "chrome effect". Dwie warstwy - i czekamy do wyschnięcia :)

10. W międzyczasie polerujemy drobnym (P2000) papierem ściernym nasze "logo-kółka". Różnica kółek wypolerowanych i niepolerowanych daje podstawy by loga nie pryskać, nawet mimo tego iż lekkie wżery / pęknięcia na logu widać,

07.kapsle-logopolerka.jpg

11. Składamy kapsel do kupy - wypolerowane logo wciskamy aż wskoczy i zrobi "klik". Efekt końcowy uzyskałem taki:

08.kapsle-EFEKTKONCOWY.jpg

Teraz będzie strach na felgi zakładać w obawie że ktoś zajuma na podmiankę swoich "zdezeluchów" ;);)

Z pozdrowieniami dla wszystkich "czytaczy" A4-klub.pl / Warsztat

Edytowane przez McArius

Opublikowano

Kupę roboty musiało Cię to kosztować ale efekt petarda :hi:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Andrzej robiłem to samo i prawie tak samo jak ty. Też fajnie wyszło. Różnica jest taka, że środek dekielka pomalowałem dobraną farbą do koloru auta (zielona perła) i klarem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w moim przypadku aluminium było tak skorodowane że postanowiłem je całkowicie usunąć i całość pomalowałem w jeden kolor

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam kilka pytań co do renowacji tych kapsli...

1: czy to są farby akrylowe?

2: czy po malowaniu polerować całe kapsle?

3: czy warto/należy na tak pomalowane kapsle nałożyć jakiś lakier bezbarwny?

4: rozumiem ze przed każdą kolejną warstwa lakieru element należy zmatowić?

5: czy w razie lakierowania lakierem bezbarwnym ostatnią warstwe bazowa także nalezy zmatowic? Wroci polysk po nalozeniu lakieru bezbarwnego na zmatowiala baze?

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

1. Tak

2. Ja nie polerowałem

3. Nie nakładałem

4. nie matowałem

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz :)

Opublikowano

możesz wrucić na nowo zdjęcia bo moje kapsle też są do odnowienia :)

pozdro

Opublikowano

U mnie zdjęcia ładują się prawidłowo

Opublikowano

powiem Ci że u mnie coś nie działają.. :facepalm:

• 2 lata później...
Opublikowano

Proszę o reload zdjęć.

T.