Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 ADR kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jestem tutaj nowy, w kwestiach motoryzacyjnych średnio zaawansowany i dlatego chciałem zadać kilka pytań odnośnie mojej a4 1.8 ADR.

1.Któregoś dnia zauważyłem plamę pod przednim zderzakiem a zderzak od spodu był w płynie chłodniczym, czyli jakiś wyciek. Chłodnica przy okazji pakietu startowego została wymieniona i dlatego zdzwiło mnie to, że pod nią ta plama jest ( pół szklanki). Poziom płynu w zbiorniczku spadł poniżej kreski min. Dzisiaj po dłuższej jeździe otworzyłem maskę przy ciągle zapalonym silniku i odkręciłem korek od zbiornika płynu. W wężach zabulgotało i poziom płynu podniósł się i jest ok. 1 cm nad kreską min. Czytałem, że tak powinno być, bo w układzie jest ciśnienie itp ale czy na pewno? Może ktoś to potwierdzić? I co z tą chłodnicą? W końcu jest nowa. Mogła się rozszczelnić przy dostaniu wysokiej temp tak szybko?

2. Auto w ramach pakietu startowego dostało nowy rozrząd + łańcuch i napinacz, bo klekotał jak diesel. Kultura pracy silnika diametralnie się zmieniła, jednak dalej słyszę cykanie. Już nie klekot, ale jednak. Nie do końca jestem w stanie to zlokalizować. Wydaje się, że albo z tyłu pokrywy zaworów albo po prawej stronie. W przyszłym tyg udaje się na pomiar ciśnienia oleju, czy to może być pompa?

3. Po wymianie napinacza oczywiście wpadła nowa uszczelka pod pokrywę. Wczoraj zauważyłem, że z tyłu pokrywy jest wyciek oleju (niewielki) spod uszczelki. Reklamować, zakładać grubszą?

4. Mechanik przy wymianie rozrządy wymienił od razu świece i powiedział, że jak będę miał trochę gotówki to warto wymienić też kable wn, bo mają przebicia. Wczoraj to zrobiłem, bo stare faktycznie były w kiepskim stanie i zauważyłem dziwną rzecz. Po wymianie świec na starych kablach, auto na zimnym silniku obroty trzymało idealnie. Wskazówka ani drgnęła. Była jednak delikatnie wyczuwalna dziura mocy między 2-3 tys obrotów. Po wymianie kabli auto zbiera się jak rakieta ale pojawiło się co innego ;d. Na zimnym po odpaleniu obroty falują! Nie jest to jakieś niesamowite falowanie, silnikiem nie trzęsie, pracuje ładnie ale wskazówka jak nie patrzeć lekko się porusza. Między 900-1000 obr. Kompletnie tego nie rozumiem. Na ciepłym silniku jest wszystko idealnie, czy na starych kablach czy na nowych.

Ogólnie auto udało mi się kupić w fajnym stanie, miałem już kilka propozycji odkupienia, również przez innych mechaników z warsztatu, gdzie auto stało po zakupie. Mam nadzieję, że 2-3 lata mi posłuży :)

Edit: Trochę mnie poniosło z tymi falującymi obrotami. Przed chwilą to sprawdziłem. Wskazówka dalej faluje ale z tym zakresem 900-1000 przesadziłem. Jest to raczej 1 mm w górę i w dół. Może to śmieszne ale ja po prostu mam tak, że to mi nie da spokoju :/

Edytowane przez Bizkitway3

Opublikowano

1. Sprawdź dokładnie połączenia do chłodnicy czasami może być tak że jest za słabo objemka dokręcona i leci.

2. Sprawdź ciśnienie oleju, najpewniej napinacz klekocze, jeżeli ciśnienie oleju jest ok. to do sprawdzenia napinacz.

3. Czasami warto dać silikonu pod uszczelkę. Bodajże przy napinaczu z wtyczką jest dodatkowa uszczelka z której może lecieć.

4. Podłącz VAG, zrób reset ECU. :)

To tak na szybko pisane, i najważniejsze rzeczy :)

Opublikowano

Na falowanie obrotów w tym silniku często pomaga czyszczenie przepustnicy.

Opublikowano

Witam, niedawno również skakały mi obroty, momentami nawet 1000 - 200 , po wyczyszczeniu i adaptacji przepustnicy problem ustał. Pozdrawiam :)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za rady! W wolnej chwili, w weekend pewnie się tym zajmę i dam znać jakie efekty :)

Obiecałem napisać jakie efekty, więc piszę ;)

1. Nieszczelność polegała na tym, że oringi przy wężu były do wyrzucenia. Nowe wyniosły mnie dokładnie 5,30zł i kilka chwil wymiany przy piwku :)

2 i 3. Tutaj jest trochę gorzej. Ciśnienie oleju bardzo dobre, pompa oleju w jak najlepszym porządku. Okazało się, że olej pluje z tej uszczelki od napinacza, a i sam napinacz jest trefny. Do końca miesiąca będę tak jeździł, bo mi auto potrzebne. Na początku lipca napinacz idzie do reklamacji i wrzucą mi nowy, oczywiście cała operacja w ramach gwarancji - za free. Tutaj to już nawet zły nie jestem, bo szkoda nerwów tracić, znowu auto na parę dni pójdzie do warsztatu, ale przynajmniej wszystko będzie zrobione. Szkoda też mechanika, bo w porządku facet, robotę zrobił dobrze i dokładnie a z magazynu trefny towar dostał.

4. Wyczyściłem przepustnicę, zrobiłem reset ECU i wszystko gra tak jak powinno :)

Pozdrawiam!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podpinam sie pod temat odnosnie 1.8 ADR Panowie mam problem odnosnie kontrolki cisnienia oleju.Auto jest po wymianie panewek korbowodowych i glownych szlifu walu korbowego uszczelaniczy walu czujnika cisnienia oleju czyszczeniu smoka wymiany filtra i oleju a ona podczas jazdy dalej sie pojawia tak samo jak przed naprawa. Dodam ze bylo mierzone cisnienie na wolnych i wysokich obrotach i wszystko jest w normie, Nie wiem juz co mam zrobic z tym fantem i co moze byc jeszcze tego przyczyna. Czytajac forum istnieje podobno 2 czujnik cisnienia oleju ale cholere go nie potrafie zlokalizowac bo widze tylko jeden ten z tylu.