Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie o poprawnie działającą sztange turbiny/N75

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj postanowiłem popatrzeć jak pracuje u mnie sztanga od turbinki :). Otóż po mocnym dodaniu gazu (tak z 5000) coś zaczyna się ruszać. Poniżej tych obr. ani drgnie. Nie wiem czy to dobrze, prosze was o jakieś uwagi na ten temat. Załączam filmik na YT

https://www.youtube.com/watch?v=vHYl5f-hs_c

Opublikowano (edytowane)

Sprawdze u mnie, jutro dam znac. A jak przyśpiesza? są problemy? U mnie zaczyna ciągnąć tak ciut od ponad 2000 orbotów i wtedy zaczyna być słychać turbinę przez otwarte szyby ale dopiero od 2 biegu, na jedynce w ogóle jej nie słychać no ale działa bo czuć. Wiedz też, że sztanga inaczej działa na postoju przy dodawaniu gazu a inaczej pod obciążeniem podczas przyśpieszania gdy jest silnik pod obciążeniem. Pojejżewam, że ona sie otwiera już powoli od 2000 obrotów podczas jazdy

Edytowane przez kkrzysiekk555
Opublikowano

No właśnie coś mi nie równo Przyspiesza . Opisałem to w innym wątku. Mi ta turbine delikatnie słychać ale na każdym biegu

Opublikowano

Ja patrzyłem u mnie to też ta sztanga rusza się już tak przy wyższych obrotach na postoju, conajmiej 3500. Dzisiaj tak z ciekawości zrobiłem rundke to turbiny poniżej 2500 nie słychać w ogóle pomimo, ze od 2000 już ciągnie. Od 2500 lekko dopiero zaczyna, a syczy już wyraźnie dopiero przy 3500 i wyżej.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Także tak chyba ma być :D. W weekend wezme kogoś to pomocy przy robieniu logów to mi będzie mówił jakie mam obroty to i zobacze przy jakich wartościach sztanga zaczyna pracować. Odnośnie dźwięku turbiny to jak mu depne to słyszę ją od 2000 jak jade spokojnie to od ok 3000 także myśle że ten oki :). Miałbym do ciebie jedną prośbe, widząc że masz taki sam silnik. Jeśli mógłbyś nagrac film na którym odpalasz i gasisz autko to będe wdzięczny. U mnie trochę dziwne to wygląda. Jakby przy odpalaniu zgubił zapłon i trochę nim telepie :) oraz jeśli będziesz tak dobry :) nagrać pracę paska wieloklinowego i napinacza tego paska po gwałtownym dodaniu gazu. Bardzo mi by to pomogło z rozwianiu pewnych wątpliwości. Niestety nie mam nikogo z okolicy kto ma AEB :D

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź. Także tak chyba ma być :D. W weekend wezme kogoś to pomocy przy robieniu logów to mi będzie mówił jakie mam obroty to i zobacze przy jakich wartościach sztanga zaczyna pracować. Odnośnie dźwięku turbiny to jak mu depne to słyszę ją od 2000 jak jade spokojnie to od ok 3000 także myśle że ten oki :). Miałbym do ciebie jedną prośbe, widząc że masz taki sam silnik. Jeśli mógłbyś nagrac film na którym odpalasz i gasisz autko to będe wdzięczny. U mnie trochę dziwne to wygląda. Jakby przy odpalaniu zgubił zapłon i trochę nim telepie :) oraz jeśli będziesz tak dobry :) nagrać pracę paska wieloklinowego i napinacza tego paska po gwałtownym dodaniu gazu. Bardzo mi by to pomogło z rozwianiu pewnych wątpliwości. Niestety nie mam nikogo z okolicy kto ma AEB :D

https://www.youtube.com/watch?v=Tvyeudm7Ux8&feature=youtu.be

Tylko ja mam ANB, sorki, ze nie butowałem bo silnik zimny jest i nie miał mi kto telefonu przytrzymać, ale ja te paski i napinacz mam nowe to tam jest wszystko ok u mnie

Edytowane przez kkrzysiekk555
Opublikowano

A u mnie na postoju nawet nie drgnie

Opublikowano

a powinno ruszyć przy depnięciu gazu

Opublikowano

Ale ruszyć jak? ile? Ma powiedzmy tylko drgnąć, czy ruszyć się tak jak na filmiku wyżej

Opublikowano

a powinno ruszyć przy depnięciu gazu

przypierdolci.... cięgłęm to wam ruszy kawałek..., nie ma spaliny, nie zabawy,,,, ;)