Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprzęgło hałasuje przy puszczaniu pedału

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Sprzęgło i skrzynia biegów to chyba moja zmora. Może zacznę od początku... Ok 5 lat temu padł synchronizator 3 biegu w skrzyni DVS jaką miałem w swoim 1.9 TDI silnik AHU 90KM. Z tego co pamiętam to skrzynia też nie była oryginalna tylko od Passata bo były na niej białe napisy. Wymieniłem skrzynię na taką o oznaczeniu EEN z silnika 110KM + nowe sprzęgło SACHS zakupione u kolegi z forum więc nie bubel. W lutym tego roku docisk nie wytrzymał i łożysko... Wymienione sprzęgło na LUK... W zasadzie to chyba już od tej wymiany po puszczeniu sprzęgła na biegu jałowym słychać tekie jakby zaterkotanie. Ciężko mi to opisać więc w wolnej chwili może uda się zmontować filmik. Ostatni zdaża się też że na jałowym biegu bez wciśniętego sprzęgła też coś hałasuje a potem przestaje. Wiem że to jak wróżenie z fusów ale już nie daję rady. Możę to wysprzęglik? A może coś z moim autem jest nie tak że mam już 3 skrzynię biegów...?

Opublikowano

jam mam tak samo ale jak jade wrzucam wyższe biegi i dodam gazu to słysze takie tekotanie ciężko opisać a jak puszcze gaz to jest cicho

Opublikowano

Ja sądzę że to dwumas idzie do kosza

Opublikowano

u mnie czy u kolegi wyżej? bo na jałowym jest cicho tylko przy jeździe 3-4 bieg przy przyspieszaniu słychać znajomi mówią że to łożysko

Opublikowano

Z tego opisu wynika że dwumas się skończył więc popieram zdanie kolegi marcino153, bobi8891 u Ciebie prawdopodobnie jest to samo jak terkocze bo łożysko przeważnie szuszy :-) a przy puszczaniu sprzęgła jest odczuwalne delikatne szarpnięcie jak w automacie przy wrzuceniu biegu?

Opublikowano

właśnie że nie bo biegi wchodzą płynnie tylko jak puszcze sprzęgło na wyższym biegu to jest taki dźwięk ale tylko jak dodam gazu i jadę 70 km/h a jak ściągnę nogę z gazu to jest cicho

Opublikowano
  • Autor

Panowie ja mam silnik AHU i nie mam dwumasa a to zmienia postać rzeczy. Wrzucam filmik, na którym słychać co się dzieje gdy puszczam zdecydowanie sprzęgło:

Edytowane przez fireman tom

Opublikowano

u mnie na postoju nic nie słychać jak sie bawię sprzęgłem tylko podczas jazdy na wyższych biegach a dokładnie chyba na 3 biegu wzwyż i tylko przy dodawaniu gazu a przy puszczaniu ucicha

Opublikowano

To przypadkiem nie jest wina wysprzęglika albo docisku?

Opublikowano

też podejrzewałem że może być taka przyczyna ale wole zapytać jeszcze na forum i mieć pewność żeby nie potrzebnie wymieniać zbędne części

Opublikowano
  • Autor

To przypadkiem nie jest wina wysprzęglika albo docisku?

U mnie czy u kolegi bobi który wciął się w mój temat??