Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BRE] Problem z mocą na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samochód świeżo kupiony - A4 Sedan 2.0 TDi silnik BRE 2006, przebieg 167 tyś.

Pojeździłem trochę tym samochodem i stwierdziłem że samochód ma słaby dół, i ogólnie nie za dobrze jeździ jak na 140 koni.

Mój dziadek tj Audi 80 B4 1.9 TDi (wtryski AFN, program) mam wrażenie że szczególnie w dolnym zakresie obrotów wcale nie odstaje od nowo kupionego.

Turbina zaczyna odczuwalnie pompować dopiero od około 2k obrotów i nawet wtedy nie ma wcale jakiegoś super odejścia.

Sprawdziłem czy nie zapiekła się sztang VNT i pracuje prawidłowo - bez przycięć. Założyłem wężyk na gruszkę VNT i wyciągając powietrze przesuwa sztangę w całym zakresie.

Moje wątpliwości wzbudziło podciśnienie na wężyku gruszki - zmierzyłem wskaźnikiem doładowania (pokazuje też podciśnienie) i jego wartość na wolnych obrotach wyniosła 0,25 Bara.

Sprawdziłem następnie podciśnienie bezpośrednio na wężyku z vacupompy i na wolnych obrotach wynosi 0,75 Bara.

Czy podciśnienie na wolnych obrotach w wężyku gruszki nie jest za niskie (podejrzewam uszkodzenie N75)?

Może ktoś z Was miał podobny problem, proszę o pomoc.

Opublikowano

powinno być 0,7bar -szukaj nieszczelności w podciśnieniu lub tak jak piszesz uszkodzony N75 - tu by sie przydał vag aby go zasterować...i wszystko bedzie wiadomo.

dziadka nie sprzedajesz...czasem??

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Sprzedaje, ale bardzo go szkoda bo myślę że dłużej komuś posłuży (bezproblemowo) niż ta B7 którą kupiłem :)

80-tką zrobiłem ponad 150 tyś i większych problemów nigdy nie było. Jedyne co wydarzyło się przez prawie 8 lat - sączący się EGR - zaślepienie, uszkodzony wtrysk sterujący - wymienione wtryski na AFN.

Samochód jeździ wzorowo, mało pali.

Za długo już nim jeżdżę i zachciało się zmiany no i klimatyzacji brakowało.

A4 które kupiłem jest w super stanie - wewnątrz, zewnątrz, zawieszenie, hamulce no ale osprzęt silnika jaki jest to każdy wie.

Sprawdziłem wczoraj podciśnienie w wężykach, po chwili wykluczyłem awarię N75 bo do niego dochodziło tylko 0,25 Bara podciśnienia.

Uszkodzona okazała się być gruszka podciśnienia sterująca klapami w kolektorze ssącym - najprawdopodobniej pęknięta membrana przez co nie było odpowiedniego podciśnienia na gruszce VNT oraz nie działało sterowanie klapami kolektora.

Dzwoniąc do ASO Pan powiedział że gruszka występuje w komplecie z kolektorem cena 2600 zł - super podejście jak zarobić na używanych samochodach.

Więc w ruch poszło Alledrogo i zamówiłem kompletny kolektor z gruszką za 120 zł, mam nadzieję że gruszka będzie sprawna :)

Jak wymienię gruszkę dam znać czy wszystko w porządku.

Opublikowano

Błąd... Zaslep wężyk i po problemie. Ale skoro zamówiłes kolektor to za nim go założysz -poodrywaj od ośki te klapy...mi kiedys sie oderwala i wpadła do cylindra-remont silnika, jednemu koledze tez tu z forum poł roku temu miał to samo. Ja u siebie resztę klap poodrywalem -regulator obraca sobie pustą ośką.

Opublikowano
  • Autor

Gruszka od klap wymieniona, mam wrażenie że samochód lepiej zbiera się od dołu.

Puki co nie zamierzam usuwać klap - po coś je tam włożono :)

Może byłby sens je usunąć ale moim zdaniem musiało by się to wiązać z wymianą kolektora na taki w którym tych klap nie montowano oraz z remapem oprogramowania w sterowniku.

W innym przypadku na pewno odbija się to niekorzystnie na dynamice silnika na niskich obrotach, a tego chciałbym uniknąć.

Opublikowano

To ty tak uważasz. Klapy sie zamykają podczas jazdy w niskim zakresie rpm. Ja klap nie mam i dynamika przybyła jest inne zawirowanie powietrza jak trafia do cylindra tak trafia 2ma zaworami a z klapką 1nym.

Ja zauważyłem ze w 16tkach glownym winowajcą nie mocy z dołu bywa egr-mimo że testy przechodzi mechanicznie dziala...

Opublikowano

Ja zauważyłem ze w 16tkach glownym winowajcą nie mocy z dołu bywa egr-mimo że testy przechodzi mechanicznie dziala...

Skoro mechanicznie jest poprawnie to co moze z nim byc nie tak?

Opublikowano

Np u mnie był zjechany pierścień uszczelniający klapę i wyrobiona tuleja/panewka oski miedzy kanałami-co powoduje ukosowanie sie ośki od naporu spalin pod ciśnieniem...

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

Audi - hmm

- usunąć DPF

- usunąć EGR

- usunąć klapki wirowe

- wymienić imbus / zregenerować napęd pompy oleju / zrobić swapa

- wymienić wadliwe wtryski (170KM) Siemens / Continental

- zregenerować lejące turbiny

- uwaga na szpilkę przy rolce napinającą rozrządu

- pękające głowice

Opublikowano

Audi - hmm

- usunąć DPF

- usunąć EGR

- usunąć klapki wirowe

- wymienić imbus / zregenerować napęd pompy oleju / zrobić swapa

- wymienić wadliwe wtryski (170KM) Siemens / Continental

- zregenerować lejące turbiny

- uwaga na szpilkę przy rolce napinającą rozrządu

- pękające głowice

Rozumiem, że wszystkie te awarie Ciebie już dotknęły?

Opublikowano
  • Autor

Dpf-a nigdy nie było :)

EGR jak będzie niedomagał to naprawię

Klapki w kolektorze na razie zostają, sprawdzę ich stan jak będę czyścił EGR i kolektor dolotowy. Aby wymienić uszkodzoną gruszkę musiałem kupić komplet z używanym kolektorem dolotowym i w tym kolektorze żadnych problemów z klapkami nie zauważyłem

Co do imbusa jak będę wymieniał rozrząd to się tym zajmę - czyli zestaw naprawczy imbus + zmodyfikowany wałek

Co do głowicy to chyba różnie bywa - i w 1,9 TDi VP pękały pomiędzy zaworami (na pewno nie tak często)

Moim zdaniem nie ma co popadać w skrajność - takie samochody produkują i tego nie zmienimy, a głównym zabójcom tych silników jest DPF i przeglądy LongLife.

Jednym słowem dobrze to wykombinowali długa żywotność oleju - szybka śmierć silnika.

Opublikowano

wykombnowali "ekonomisci", ze zbyt trwale samochody sa niekorzystne zarowno dla producentow pojazdow jak i czesci zamiennych.

więc trwałość skrócono.... jednak jak to bywa z maszynami, nie wszystko można zaprogramować, więc stąd kwiatki typu zabierak czy inne przypadłości nam znane...

standard dotyczący wszystkich marek, audi nie jest na czele awaryjnosci.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Rozumiem, że wszystkie te awarie Ciebie już dotknęły?

Z racji tego że po paru(nastach) autach stałem się posiadaczem też (nie tylko) Audi A4 parę z tych wad już mi się udało wyeliminować.

Niestety wadliwość wykazana na tej liście głownie pochodzi z cudzego doświadczenia czyli klientów.

Opublikowano
  • Autor

Kontynuuję swoją walkę z niedostatkami mocy.

Zrobiło się trochę gorąco i ostatnio miałem okazję zrobić trasę ponad 200 km w większości po autostradzie i drodze szybkiego ruchu.

Jadąc miałem wrażenie że samochód jedzie dosyć mułowato, dalej słaby dół no i w okolicach 2200 do 2500 też jakoś szału nie ma.

Dzisiaj kolejna trasa samochodem w pełni załadowanym no i temperatura na zewnątrz około 30 stopni i moje wrażenie niedostatku mocy zostało spotęgowane.

Nie dawało mi to spokoju i zacząłem się zastanawiać którędy w zderzaku dochodzi powietrze do intercoolera (ewidentnie na spadek mocy miała wpływ wysoka temperatura).

Zacząłem oglądać zderzak no i mi coś nie pasowało bo dwa wloty koło halogenów u mnie były zasłonięte szczelnie plastikami.

Jak wróciłem do domu poprzeglądałem w internecie zdjęcia B7 TDi i miałem wrażenie że wlot z lewej strony nie powinien być całkowicie zakryty a u mnie był.

Więc szybka akcja ściągania zderzaka no i wyciągnąłem z tego wlotu zaślepkę, po zamontowaniu zderzaka i jeździe testowej odczułem niesamowitą różnicę w mocy samochodu.

Teraz moje pytanie czy w tym wlocie powinna być jakaś kratka zamiast tej zaślepki bez dziur???

Jeżeli to możliwe to proszę o zdjęcie jak to u was wygląda.

Opublikowano

nie ma kratki ani zaslepki. Jest tunel - kierownica powietrza, prowadzaca wprost do IC

zaslepka jest wylacznie z prawej str. chyba ze silnik brd, wyposazony w 2 x IC. wtedy rowniez z prawej nie ma zaslepki.

moze auto mialo uszkodzony zderzak, i naprawiacz zalozyl z wolnossacej benzyny.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie, dlatego mi coś nie pasowało.

A samochód był naprawiany w 2009 roku w serwisie AUDI - naprawa lakiernicza :)

Wymienili wtedy wzmocnienie aluminiowe zderzaka, kierownice powietrza chłodnicy, jeden halogen i zderzak.

Brawo dla serwisu AUDI, oraz dla poprzednich dwóch właścicieli - jeden jeździł tak rok, a drugi 4 i pół