Jump to content
IGNORED

Błąd ABS, Air Bag i (o) czyli chyba klocki-hamulce?

Recommended Posts

Posted

Cześć, nabyłem jednak moje pierwsze Audi, jest to a4 b5 '99 1,6 ben. Tu daję w razie czego vin: WAUZZZ8DZXA216931

Teraz tylko przegląd i mogę spokojnie jeździć, jednak mam kilka pytań: Czy naprawiać samemu czujnik, ten co jest przy pompie abs (podobno to on się zepsuł i wywala błąd i nie wiem czy go otwierać czy nie) auto nie było bite i ma na 100% 240.000km przejechane. Świeci Air Bag -czy słusznie ktoś doradzał szukać przyczyny w fotelu kierowcy? W Audi jetem zielony niestety :) Pozdrawiam! Radio naprawiłem, bezpiecznik był spalony (po zakupie 600km do domu na cicho jechałem...), gdyby ktoś coś widział, posłucham. Pozdro!

Posted

Podlacz pod Vaga i napisz jakie błedy.

Posted

jeśli chodzi o air bag to najczęściej jest przyczyną kostka pod siedzeniem.musisz się podłączyć kompem inaczenej nic nie zrobisz

Posted

Ok dzięki, znajomy może w Sobote podepnie, napisze co i jak. Pozdro!

Posted

Kup sobie jakis tani kabel obd2 i bedziesz szczesliwszy. Vaga znajdziesz w necie jak co to ci przesle ;-) tez mam b5 od 9 lat tylko w 1.9tdi i niestey przez glupi pasek od alternatora polecial mi rozrzad. :-( i silnik trup. Wpierw sorobuj skasowac jak nie pojdzoe to wtyczka pod siedzeniem jak pisal kolega

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Posted

Stwierdziło mi dwóch gości, że muszę wymienić prawy tylni pas bezpieczeństwa (podobno przez to świeci air bag). Abs świeci z powodu czujnika w prawym kole, zakupiłem tą część oraz pas. Mam jeszcze jedno pytanie: Sprzęgło bierze już bardzo wysoko, więc zamówiłem u mechaniora części, a on mi dzwoni że jeszcze dwumasa do tego... Nie wiedziałem że w benzynie takie coś jest i to w moim modelu. Czy może mi ktoś powiedzieć jaki mam dokładnie model silnika po vinie? Mam nadzieję że mechanik nie leci w kulki z tymi częściami (nie mam praktycznie żadnych objawów kończącej się dwumasy!)

auto polift, vin: WAUZZZ8DZXA216931

Posted

Sprzęgło w b5 bierze wysoko i to większość tak ma. Co do czujnika to może wystarczyło go prawidłowo ostawić ( 0.6-0.8mm) od koronki.Air bag sprawdź wagiem jaki dokładnie błąd. Będzie wiedzieć gdzie szukać. Jeśli nie kostka pod siedzeniem to może kostka w napinaczu pasa nie łączy?

Posted (edited)

Sprzęgło bierze bardzo wysoko, tak jakby ostatnie dosłownie 2-3 cm od góry. Sprawdziłem przed chwilą pas i... była wypięta wtyczka. Teraz kontrolka airbag gaśnie po odpaleniu i po chwili się zapala ponownie. Abs-u nie ogarnę sam i sprzęgła, nie mam jak nawet auta podnieść o umiejętnościach nie wspominając. Niestety jestem zagranicą, więc koszty będą jakie będą.

Radio "naprawiłem" czyli zrobiłem super łapki do wyjęcia z noży kuchennych i wymieniłem bezpiecznik, akurat to było to więc trafiłem.

Edited by niejakub
Posted

Przeciez wystarczy kabel wymienic wiec zdejm tylko kolo skoro wiesz ktory abs nawala i wymien. Po cholere auto chcesz dzwigac. Gdzie jestes za granica ? ;-)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Posted

Już wszystko zrobione, w pasie jakieś zwarcie było, czujnik wymieniony, sprzęgło itd również wymienione. Jestem teraz w Norwegii.