anton:-) Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 Witam posiadam audi a4 b5 1998 rok 1.9 tdi AHU i mam z nim problem gdyż żeby auto odpaliło musi zrobić pełne 3 obroty wału aby odpaliło. Czy silnik zimny czy ciepły jest tak samo jak trochę postoi to ciężko pali jedynie jak jest mocno nagrzane 90 C i jak zgaszę i od razu próbuje odpalić pali od strzała. Założyłem zwykły filtr paliwa bez podgrzewacza z golfa II i wymieniłem wszystkie przewody gumowe na nowe łącznie z przelewami. Dawałem nawet paliwo z banki bezpośrednio do pompy i efekt dalej taki sam 3 obroty wału i pali. Przestawiłem już mapę paliwa na automat żeby wykluczyć opcje ograniczenia liczby obrotów co było w tym aucie ze względu na dwu masę. Rozrusznik po regeneracji i aku zdrowe kreci jak szalony. Zapłon dość mocno przyspieszony bo do ok 70 jednostek w grupie 000 druga pozycja a wysterowanie zaworka na 4.7 % jak przestawiłem na 60 jednostek było jeszcze gorzej. Zauważyłem ze jak przestawię dawkę na 1.5 mg/skok to zapala dużo lepiej i lepiej przyśpiesza ale jak załączę klimę to już silnik zaczyna szatkować na wolnych obrotach wiec teraz ustawiłem coś ok 2.8- 3.2 mg/skok. definitywnie czuć brak mocy w przedziale 2-3 tys obrotów.Jest jeszcze dziwna sprawa bo jak zapomnę ze muszę trzymać rozrusznik aby zrobił 3 obroty i puszcze wcześniej to auto odpala tylko chodzi bardzo nie równo jakby nie chodził na wszystkich garach i słychać jakby dwu masa strasznie tłukła ale co najśmieszniejsze wogule jej nie słychać przy gaszeniu czy na wolnych obrotach ani podczas ruszania.Taki efekt jest na zimnym czy na gorącym silniku jak za wcześnie puszcze nie pracuje równo. Audi bardzo mało pali nie bierze oleju ciśnienie na cylindrach w granicach 30-31 barów. Przestawienie na mapę paliwa na automat nic nie dało. Czy to zima czy lato efekt odpalania taki sam. Proszę o jakieś podpowiedzi i jakie grupy zlogować??
mantix Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 Próbowałeś odpalać z odpiętym czujnikiem temperatury cieczy? Jaką masz dawkę startową ustawioną?
anton:-) Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Opublikowano 27 Lipca 2015 Próbowałeś odpalać z odpiętym czujnikiem temperatury cieczy? Jaką masz dawkę startową ustawioną? jak sprawdzić jaka dawka startowa odpalić auto na zimnym czy tylko zapłon przekręcić??????
mantix Opublikowano 27 Lipca 2015 Opublikowano 27 Lipca 2015 odpalasz vaga, wchodzisz w engine, login 12233, wchodzisz w adaptacje kanał 5 i tam zobacz jaką masz dawkę
Rekomendowane odpowiedzi