SoMeS Opublikowano 31 Października 2008 Opublikowano 31 Października 2008 Witam. Mam pytanie odnośnie visco... czy jest możliwość wymiany samego łożyska przy tym wentylatorze który kręci się cały czas? bo mocno mi trze i obija się tam bardzo niesymetrycznie i nie wiem czy wymieniać całe visco czy da się to zrobić jakoś po kosztach :gwizdanie:
M.Audi Opublikowano 31 Października 2008 Opublikowano 31 Października 2008 da sie wymienic samo lozysko kosztuje 100 zl ori ale trzeba rozebrac caly przod
SoMeS Opublikowano 31 Października 2008 Autor Opublikowano 31 Października 2008 na to niestety czasu nie mam gdzieś tu czytałem że wymiana visca to 10 minut? mit?
M.Audi Opublikowano 1 Listopada 2008 Opublikowano 1 Listopada 2008 moze ktos obcykany to zrobi ale trzeba jeszcze sciagnac alternator potem odkrecic sruby z tej lapy co sie trzymie visco(cos wyleci ci plynu z chlodnicy) potem wybic lozysko i wbic nowe i poskladac do kupy, jestes pewny ze to lozysko moze w visku padlo sprzeglo i ciagle kreci na maxa, nie chce cie straszyc ale musisz tak czy siak to zrobic bo kiedys ktos pisal ze tez mial lozysko do wymiany ale go nie wymienil ukrecila sie sruba od viska i przebila mu chlodnice nie wiem czy to prawda ale ja bym nie probowal
SoMeS Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Opublikowano 2 Listopada 2008 uwaga wczoraj jak wiadomo święto... więc nabiłem dosyć sporo kilometrów i w momencie kiedy dojeżdżałem już do domu słysze... jeb d*p myślę sobie silnik wyleciał zatrzymuję się otwieram maskę a tu wentylator ten co sie stale kręci wciśnięty między rozrząd dobrze że nie jechałem dalej... na miejscu udało mi się go wyciągnąć całego nie uszkodzonego razem z tą taką metalową okrągła częścią i teraz pytanie.. Czym grozi jazda bez tego wentylatora? oczywiście zrobię to możliwie najszybciej ale nie chcę się narażać na niepotrzebne koszty???
sparki Opublikowano 3 Listopada 2008 Opublikowano 3 Listopada 2008 Grozi ugotowaniem silnika a czym ma grozić. O ile ciągła jazda jest w stanie skutecznie schłodzić chłodnice to już kilkuminutowe stanie w korku może grozić o wiele droższymi naprawami. Na twoim miejscu zamienił bym na żółtego przegubowca do puki tego nie zrobisz
SoMeS Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Opublikowano 3 Listopada 2008 kolego sparki jakiej a4 mam szukać w knurowie żeby wiedzieć że to Ty? wracając do tematu... jeżdżę tak 2 dni bo jeździć muszę i nic się kompletnie nie dzieje ale zrobię to jeszcze dziś o ile zdążę po pracy :>
sparki Opublikowano 3 Listopada 2008 Opublikowano 3 Listopada 2008 kolego sparki jakiej a4 mam szukać w knurowie żeby wiedzieć że to Ty? wracając do tematu... jeżdżę tak 2 dni bo jeździć muszę i nic się kompletnie nie dzieje ale zrobię to jeszcze dziś o ile zdążę po pracy :> Tutaj zbawienny może być nie dokońca domykający sie termostat który spowoduje szybszy obieg cieczy chłodzącej możesz też jezdzić na wł klimie to powoduje uruchomienie drugiego mniejszego wentylatora który w takich temperaturach powinen skutecznie pomóc (w razie awarii) Reszta na PW
dzban Opublikowano 4 Listopada 2008 Opublikowano 4 Listopada 2008 Odnosnie wymiany tego wentylatora to nie wiem jak w a4 ale zrobilem go w a6. Nie trzeba bylo odkrecac calego przodu, wystarczylo odkrecic silniczek i od niego skrzydla wiatraka. Tez mialem rozwalone lozysko i tez tarl mi o obudowe. Problemem byla dziwna kulka, na dole wirnika, ktora dzialala jak lozysko. Dorobilem nowa z mosiadzu i calosc skrecilem. Kreci sie idealnie, nie ma luzow i chodzi cicho. Zobaczymy tylko ile to wytrzyma pozdrawiam
SoMeS Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Opublikowano 4 Listopada 2008 hmm ciekawe rozwiązanie z tym że ja cały ten wentylator teraz w bagażniku wożę i nie bardzo wiem jak go założyć żeby nie spadał.... wieczorem wkleję foto to może ktoś będzie wiedział jak to ugryźć
Rekomendowane odpowiedzi