Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z zaworem egr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Ok. Prawdodpobnie będę musiał na wypłatę zainwestować w zawór EGR .. Ciekawe ile taka impreza mnie wyniesie .

Opublikowano
  • Autor

To ten zawor jest do 2.0tdi to bedzie pasować ? Jak ja mam1.9

Opublikowano

Jest od ośmiozaworowego 2,0 TDI i na pewno będzie pasować :P

Opublikowano

pasuje na 100%. nowy pierburg 630zł.(po -....%) detal 836zł

Opublikowano
  • Autor

Duzo troche .. ALe to jest audi Wlasnie :/ dobrze by było miec 100%pewnosc . Moge logi zeobic jakieś czy cos takiego ?

Ab wiedział ze egr wadliwy na stowe

Opublikowano

to najtanszy z zamienników... np do 2.0tdi 16V jest tańszy o prawie 100zł (majac na mysli do Audi)

egr moze elektrynie funkcjonowac poprawnie lecz fizycznie/mechanicznie moze mic usterke np czasami sie nie domknie a jego czujnik(moduł) widzi ze jest zamknięty...

Opublikowano

Pierburg szedł na pierwszy montaż, wszystkie inne to zamienniki :decayed: :P

Opublikowano
  • Autor

Witam, jutro ponownie zabiore sie za rozebranie i wyczyszczenie egr . Maciie jakies zdjecia co dokladnie mam czysic? bo ostatnio caly ten tłoczek ktory ciezko wychodzi na zewnatrz i wchodzi z powrotem przeczysiclem benzyna , jest jeszcze tam jakas sprezynka tego nie ruszalem. Podeslijcie fotki jakiees, lub chociaz opis czynnosci jak dokladnie to czyscic aby bylo dobrze. ( moze sie uda go odblokowac) .. .

czyscilem tak jak na tym filmiku , tylko nie ruszalem sprezynki po za tym zaznaczone miejsce przeze mnie na czerwono na zdjeciu ( nie wiem jak nazwac ten plastik co trzyma te sprezyne) u mnie to nie jest na srodku tylko z boku bardziej i krzywi sie . . .

tu zdjecie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8578accc5018e220.html

Opublikowano

Ten plastik na zdjęciu to pokrywa silniczka zaworu, być może pod nim znajduje się jeszcze przekładnia planetarna.

W każdym razie , jeżeli w czasie pracy zaworu coś się z tym plastikiem dzieje ( przemieszcza lub odkształca się , jest pęknięty )a śruby trzymające go są dokręcone , to raczej z takiego zaworu pożytku już nie będziesz miał, chyba że zostanie tylko jako zaślepka po wyprogramowaniu jego obsługi z ECU :hi:

Element w którym pracuje łożysko ośki silniczka jest zgrzany z trzonkiem zaworu i raczej ciężko będzie to rozmontować , żeby coś poprawić :decayed:

Według mnie szukaj drugiego zaworu :naughty:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Weź poprostu zaślep i wyprogramuj w ECU!

To najmniejszy koszt bez skutków ubocznych dla silnika!:)

Opublikowano
  • Autor

Na temat skutków ubocznych zdania sa podzielone . Jedni mówią ze trzepie silnikiem przy zapaleniu i gaszeniu. Temperatura silnika nie wzrasta tak szybko na 90C kiedy nie ma zaworu. I ponoc ogranicza to spalanie kiedy zawrotkę jest na miejscu. Ale jeśli odepne kostkę od zaworu to auto zbiera sie az miło :D heh :) ale jeżdzę z wpieta, bo nie wiem czy cos sie moze stać jeśli ja odepne. A zawror wycyscilem do czystego sprężyna nigdzie nie było juz czarnego. I niestety nic . Ciekawy jestem czy jak kupie nowy zawor czy nie bedzie to samo. Bo moze to od elektryki nie działa . . . Nie mam na podmianke zaworu zeby sprawdZic.

Opublikowano

Ale jeśli odepne kostkę od zaworu to auto zbiera sie az miło :D heh :) ale jeżdzę z wpieta, bo nie wiem czy cos sie moze stać jeśli ja odepne.

Jak nie masz DPF-a to nic się nie stanie :)

Opublikowano
  • Autor

Nie mam DPF

To ja juz właściwie nie wiem po co ten zawor jest

Zakupiłem interfejs moze bedzie w przyszłym tyg to porobie logi czy cos aby sprawdzic stan tego EGr . A swoja droga Ciekawe czy na nowym egr audi zbierało by sie równie dobrze jak bez :D

Opublikowano

Nie chce mi się rozpisywać po co on tam jest, to ogólnie dostępna wiedza, wujek google jest wszechwiedzący :decayed:

Do puki nie założysz drugiego to się nie dowiesz :P

Opublikowano

Zawór jest pod ekologię!

Opublikowano
  • Autor

A powiedzcie mi jeśli wyciśne do środka te sprężyne i ten grzybek na dole wyskoczy to powinno automatycznie wrócić na miejsce ? Czy to dopiero sterownik jakiś steruje tym i decyduje kiedy to wraca, ? Bo u mnie nie kiedy robiło sie raz tak , raz tak..

http://fs2.directupload.net/images/150808/rodu48z5.jpg

Opublikowano

Tak ma być, zależy to od stopnia otwarcia zaworu i jest związane z konstrukcją jego napędu :whistling:

Stopniem otwarcia steruje komp silnika na podstawie wielu parametrów i mapy :hi:

Opublikowano
  • Autor

Narazie wypialem kostkę i tak jeżdzę . Z czasem kupie nowy zawor ...

dzis wyskoczyl mi bład zaledwie po 30 km Żółta kontrolka CHECK .. Moge tak jezdzic dalej ? Bo naraize urwało mi sie mocowanie od tej kostki i chocbym chial to nie trzyma sie ta kostka..

Chyba go zaślepie. Bo ciekaw jestem czy kupno nowego da mi takie same osiągi jakie mam w tej chwili przy odlaczonym. Możecie mi powiedziec jak zaślepic? Ktory wężyk , gdzies czytałem ze cos trzeba rozwiercac ale to chyba nie w tym modelu. I powiedzieccie jak wprogramowac to pozniej przez kompa do autka aby było ok :) dziekuje wszystkiemu za odpowiedzi i zainteresowanie :)

Opublikowano

Z CHECK można jeździć! :)

Zgaśnie po kilku odpaleniach, a zaślepkę " blaszkę " kupisz na Alledrogo za ok. 30 zł. Później musisz podjechać do tunera na wyprogramowanie!

Nic nie trzeba wiercić. Wszystko na aukcji jest opisane i z rycinami.

Edytowane przez beny2303