Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwudrozne coaxiale czy woofery? Wymiana glosnikow w tylnych drzwiach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. Zamierzam wymienić głośniki w tylnych drzwiach w moim avancie. Jakoze na przod zamontowalem juz odseparowany zestaw hertza, chce rowniez wrzucic hertze na tyl. Zastanawiam sie tylko czy wlozyc tam dwu-drozne glosniki czy tylko woofery? Czy jest sens dokladania wyoskich tonow przy dwudroznych glosnikach na tyl, czy moze tweetery na przodzie wystarcza?proszę was o opinie co byloby lepszym wyborem...

Opublikowano

Pakuj same woofery. Standardowe woofery 16cm wyrabiają do około 4kz (oczywiście z dużym spadkiem na krańcowej częśtotliwości).

W zależności od zasobności portfela polecam uDimension RM 406SL. Ciężko je dostać ale jak dasz im troszeczkę mocy ze wzmaka (tak po 200-250W) to nie będziesz potrzebował suba w bagarku.

Opublikowano

Obawiam sie po prostu, ze gdy zaloze same woofery, to siedzac z tylu bedzie zbyt duzo tych niskich i srednich tonow. Z drugiej strony, gwizdki z przodu powinny to nadrobic...

Opublikowano

Miałem same woofery z tyłu bo zostały mi z poprzedniego samochodu i szału nie było, założyłem dwudrożne i jest znaczna różnica dlatego jeśli kogoś wozisz z tyłu zadbaj o ich komfort :P

Kolega wyżej odradza subwoofer w bagażniku a moim zdaniem, jeśli nie wygłuszysz dobrze drzwi, nie zamontujesz głośnika w drzwiach w drewnie zamiast w boczku to o czymś takim jak normalny bas można zapomnieć. Tańsze rozwiązanie to sub w bagażniku.