Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

cofajace sie paliwo...2.0 tdi BPW 8v

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tak z ciekawości , wiesz ile Twoje BPW ma już nalatane?

Opublikowano
  • Autor

witam panowie po wymianie uszczelek zrobilem juz 800km i narazie spoko. co ciekawe juz nie telepie na biegu jałowym jak mialo to miejsce wczesniej.

Opublikowano

O telepaniu na biegu jałowym nic wcześniej nie pisałeś, a to pewny objaw zużytych uszczelniaczy pompek :decayed:

No to teraz pytanie jak długo będzie dobrze , miałem u siebie podobną sytuację, przy 110 kkm padła uszczelka pod głowicą .

Najbardziej uznany warsztat w okolicy ogarniał temat, sygnalizowali że jak na ten przebieg gniazda pompek są mocno zużyte , a że było to pięć lat temu , to sprawa regeneracji gniazd była dopiero w powijakach i zostało poskładane bez ich naprawy, po zapewnieniach mechaników że " do 200 kkm powinny wytrzymać " :naughty:

Przy 149 kkm zaczęła się jazda z telepaniem motorówką na jałowym, po kilkunastu godzinach spędzonych na różnych testach i próbach wydumałem że to wina uszczelniaczy pompek, wymieniłem je osobiście i teraz się zastanawiam , czy podczas remontu głowicy mechaniory zaoszczędzili na nowych oringach , czy faktycznie gniazda są tak mocno wykolebane , że uszczelniacze się zużyły już po 39 kkm :eusathink:

Puki co to zrobiłem od ich wymiany 12 kkm i na razie jest dobrze, ale powoli rozglądam się za głowicą w dobrym stanie , i jak się trafi to ją zrobię i niech leży na półce w garażu :P

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

zobaczymy ile to da rade. mam nadzieje ze jak najdluzej.narazie jest pieknie ,co do glowicy ciekawi mnie temat tulejowania gniazd mosiadzem ale rozmawialem z gosciem mowil ze sie utlenia.

Opublikowano

Puki co u mnie też jest OK i to pomimo że w czasie roboty wyszedł kwiatek z wałkiem rozrządu , jak chcesz to poczytaj :

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/295429-bpw-telepanie-motorem-na-biegu-jalowym/

Zastanawia mnie jedno, ile problemów z pracą silnika zdiagnozowanych jako wina pompowtrysków, w rzeczywistości mogło się zakończyć tylko na wymianie uszczelniaczy :naughty:

Według mnie to większość , jak się nie zaleje do zbiornika jakiegoś gówna, to pompki są praktycznie wieczne :P:naughty:

Co do tulejowania gniazd mosiądzem , to trzeba by opinii kogoś co na tym patencie zrobił chociaż ze 100 kkm :decayed:

Opublikowano
  • Autor

jest mnostwo ludzi co sie nie znaja, daja do mechanika a ten na skruty pompki do wymiany, zaklada nowe pompki nowe uszczelki i auto lata diagnoza postawiona dobra tylko ze wystarczylo same gumki zmienic.

co do jakosci paliwa to wlasnie debatowalem wczoraj z kumple, ja jak przywiozlem auto z niemiec to latam tylko i wylacznie na orlen ON Verva lub na shell v-pover diesel i co jakies 7 tys.km daje srodek do czyszczenia wtryskow STS (chyba) i o dziwo jak pompki byly wyciagniete to moglem sobie je zobaczy i na dyszach byl chyba nagar taki nalot ze tunelki sie zrobily. i po co lac lepsze paliwo??? czy faktycznie jest lepsze klarowniejsze?

co do twojego tematu to juz wczesniej go przeczytalem i faktycznie myslalem o tych gumkach jedna rzecz mnie zmylila bo byly wymienione jakies 20tys.km temu. to mi nie dawalo spokoju i szukalem gdzie indziej a tu jednak te gumki;)

Opublikowano

Te gumki 20 tys. temu to wymieniałeś osobiście , albo chociaż wymieniali je w twojej obecności ?

Bo jeżeli nie, to ktoś mógł luknąć , wyglądały nie źle, to półtorej stówki dodatkowo zostało przytulone do kieszeni :P

Dla tego jak mam tylko czas , warunki i sprzęt, to wolę sam pogrzebać w aucie, wtedy mam pewność co zostało zrobione i jak, nawet jak coś nie da przewidywanego rezultatu, to łatwiej wydedukować co robić dalej :decayed:

Co do paliwa, to Verwy , Dynamiki i tym podobne wynalazki nie mają najmniejszego sensu, to jest chwyt marketingowy na wyrwanie z naszej kieszeni dodatkowych 20-40 groszy na litrze paliwa :hi:

Nie mówię tutaj o specjalnych paliwach typu GTL na Shelu, ale tych " ulepszanych " poprzez dolanie do cysterny zwykłego ON-u paru litrów dodatków o wartości kilkuset złotych, a podnoszących wartość zawartości o 5 do 10 tysięcy PLN-nów :grin:

Co ciekawe, jak robiłem program u Marka Staszewskiego, to zdecydowanie odradzał te ulepszone paliwa, dodatki w nich zawarte powodują między innymi podwyższenie temperatury spalania, co przy wysilonych dieslach powoduje dużo wcześniejsze przycinanie dawki paliwa na maksymalnej mocy ze względu właśnie na przekroczoną temperaturę EGT spalin i w efekcie nie osiągają one takiej mocy , jaką są w stanie osiągnąć na zwykłym ON-ie :kox:

Różnice te potrafią sięgać kilkunastu procent ubytku mocy w zależności od wynalazku , który wypełnia zbiornik paliwa :grin:

Zapomniałem wspomnieć o jedynej zalecie ulepszonych napędów.

Z racji ilości w jakiej są sprzedawane i tego że wierzący w reklamę właściciele aut z grubym portfelem, tankują je do drogich aut, to właściciele stacji mogą mieć opory przed dolewaniem tam czegoś , co ma mocno obniżyć średnią cenę zakupu tego co z węza poleci do zbiornika samochodu.

Licho nie śpi, ewentualne duże straty spowodowane awarią układu zasilania działają im może chociaż trochę na wyobraźnię :wink:

Tak że jak już musimy zatankować na niesprawdzonej stacji , to lepiej wlać to "lepsze" :)

Opublikowano

Odnośnie paliwa to mam dobrą sytuację, bo mieszkam przy granicy i tankuje tylko ON w Niemczech :D

No wiadomo wychodzi trochę drożej niż u nas ale silniczek mruczy nieporównywalnie lepiej :grin::naughty:

Opublikowano
  • Autor

Te gumki 20 tys. temu to wymieniałeś osobiście , albo chociaż wymieniali je w twojej obecności ?

Bo jeżeli nie, to ktoś mógł luknąć , wyglądały nie źle, to półtorej stówki dodatkowo zostało przytulone do kieszeni :P

Dla tego jak mam tylko czas , warunki i sprzęt, to wolę sam pogrzebać w aucie, wtedy mam pewność co zostało zrobione i jak, nawet jak coś nie da przewidywanego rezultatu, to łatwiej wydedukować co robić dalej :decayed:

Co do paliwa, to Verwy , Dynamiki i tym podobne wynalazki nie mają najmniejszego sensu, to jest chwyt marketingowy na wyrwanie z naszej kieszeni dodatkowych 20-40 groszy na litrze paliwa :hi:

Nie mówię tutaj o specjalnych paliwach typu GTL na Shelu, ale tych " ulepszanych " poprzez dolanie do cysterny zwykłego ON-u paru litrów dodatków o wartości kilkuset złotych, a podnoszących wartość zawartości o 5 do 10 tysięcy PLN-nów :grin:

Co ciekawe, jak robiłem program u Marka Staszewskiego, to zdecydowanie odradzał te ulepszone paliwa, dodatki w nich zawarte powodują między innymi podwyższenie temperatury spalania, co przy wysilonych dieslach powoduje dużo wcześniejsze przycinanie dawki paliwa na maksymalnej mocy ze względu właśnie na przekroczoną temperaturę EGT spalin i w efekcie nie osiągają one takiej mocy , jaką są w stanie osiągnąć na zwykłym ON-ie :kox:

Różnice te potrafią sięgać kilkunastu procent ubytku mocy w zależności od wynalazku , który wypełnia zbiornik paliwa :grin:

Zapomniałem wspomnieć o jednej zalecie ulepszonych napędów.

Z racji ilości w jakiej są sprzedawane i tego że wierzący w reklamę właściciele aut z grubym portfelem, tankują je do drogich aut, to właściciele stacji mogą mieć opory przed dolewaniem tam czegoś , co ma mocno obniżyć średnią cenę tego co z węza poleci do zbiornika samochodu.

Licho nie śpi, ewentualne duże straty spowodowane awarią układu zasilania działają im może chociaż trochę na wyobraźnię :wink:

Tak że jak już musimy zatankować na niesprawdzonej stacji , to lepiej wlać to "lepsze" :)

no nie bylem przy wymianie wczesniej gumek... mam nadzieje ze jednak trafily na swoje mniejsce jako nowe;) czas pokaze co bedzie dalej. a z paliwem w d*pie mam bede lal te zwykle i tyle... pozdro dzieki za zainteresowanie tematem bede opisywal eksploatacje jak przebiega;)