henrykiii Opublikowano 3 Listopada 2008 Opublikowano 3 Listopada 2008 Witam, Po naprawie alternatora mam napięcie ładowania ponad 18 V. Alternator naprawiałem ponad miesiąc temu, od tego czasu niczego nieświadomy jeździłem samochodem. Co jakiś czas zapalały się kontrolki ABS i ASR oraz wyłączały się zegary i klimatronik. Objawy były na początku sporadyczne, ale nasilały się. Dzień po naprawie byłem w serwisie który wykonał naprawy, ale niczego nie stwierdzili (wcześniej kontrolki zapaliły się raz, ale po wyłączeniu silnika sprawa się unormowała). Potem zaczęły mi się palić żarówki - w ciągu miesiąca spaliło się około 6-ciu - w niektórych nawet pękły bańki. Odstawiłem go do do serwisu z sugestią, że może trzeba sprawdzić napięcie ładowania - pan podpiął się VAG'iem i odczytał ponad 18 V. Mają mi naprawić alternator w ramach gwarancji. W związku z tym mam pytanie - czy takie napięcie mogło mi uszkodzić jakieś sterowniki lub instalacje. Pan w serwisie zapewnił mnie, że nie ma żadnych kodów błędów, ale jakoś mnie to nie uspokaja. Proszę o wasze opinie i rady. Piotr
szogun0 Opublikowano 3 Listopada 2008 Opublikowano 3 Listopada 2008 Jeżeli wszystko działa to nie masz zmartwienia. Za wysokie napięcie z reguły coś upala. A wtedy od razu mógłbyś zauważyć, że coś nie tak.
sloma7d Opublikowano 3 Listopada 2008 Opublikowano 3 Listopada 2008 Tak jak kolega napisal najprawdopodobniej cos by sie upalilo albo spalilo. A za tak wysokie napiecie odpowiada regulator napiecia chyba a nie alternator prosze mnie poprawic jak sie myle
rikardo Opublikowano 3 Listopada 2008 Opublikowano 3 Listopada 2008 Akumulator mogło Ci uszkodzić ale to się objawi po jakimś czasie.
tony84 Opublikowano 5 Listopada 2008 Opublikowano 5 Listopada 2008 to pewnie regulator napięcia a nie sam alternator. kiedyś w dostawczaku taka awaria spaliła mi komórkę która akurat się ładowała w samochodzie.
Rekomendowane odpowiedzi