Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pali bezpiecznik od nadmuchu i klimy + załacza wentylator chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim audi b5 97r 1.9 afn pojawił się problem z elektryką po przekręceniu kluczyka na zapłon ,pali bezpiecznik nr 25 od nadmuchu i klimy 30A i jeszcze do tego załącza się elektryczny wentylator chłodnicy. Wiskoza działa normalnie.Wypinałem kostke od silnika dmuchawy, wyjałem też i odpiałem panel klimatronika, pod maska odłączyłem zasilanie wiatrka z kostki i przestał szumieć. Odpinałem zasilanie sprężarki klimy ,czujnik ciśnienia klimy działa napewno, ale też go odpiołem,nastepnie kostke z czujnika termicznego w chłodnicy oraz czujnik temp wody, podmieniałem kostke stacyjki ,ale jest prawie nowa. Pomimo tego przękrecenie kluczyka od razu powoduje spalenie bezpiecznika...

Opublikowano

Zdemontuj schowek i odepnij wtyczkę od wentylatora nawiewu. Zrób próbę z nowym bezpiecznikiem. Powodzenia.

Opublikowano

Problem rozwiązany upalona była wiązka prowadząca do czujnika ciśnienia klimatyzacji, przewody się stopiły na całej długości około 1,4 m dlatego było zwarcie. Można ten element wymienić cały, dokupić na szrocie ,wystarczy wypiąć 2 kostki. Albo kupić w hurtowni elektrycznej przewód typu linka 4x1,5mm i zalutować końcówki.