Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje auta na biegu jałowym i nie tylko 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdzałeś kompresję w silniku ?

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałeś kompresję w silniku ?

Kompresja nie była sprawdzana.

Opublikowano

a wymieniłeś ten termostat? jak nie, a masz możliwość zrobienia logów dynamicznych to zrób logi grupy 130, 131 i 002, zrób od zimnego silnika po nagrzanie do 90°C i tutaj wrzuć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam po wakacjach.

Ponieważ nie było mnie w domu przez dwa tygodnie nie zaglądałem na forum ale zaszły pewne okoliczności które ukierunkowały mnie w poszukiwaniach przyczyn wibracji mojego A4. Otóż zauważyłem że silnik dostaje silniejszych wibracji gdy zostaje mocniej obciążony. Najmniejsze wibracje występują gdy silnik pracuje bez włączonych świateł klimy , radia itp. Następnie dokonałem pomiaru prądu ładowania z alternatora. I tutaj ciekawostka. gdy brak jest dociążenia silnik telepie minimalnie a alternator daje napięcie 13,90V. Wraz z dołączaniem kolejnych odbiorników np: świateł. klimy. radia itp. wibracje zwiększają się a napięcie ładowania potrafi spaść nawet do 13.60V. Choć nie potwierdziłem jeszcze tego faktu u elektryka wnioskuję, że mam trafiony regulator napięcia w alternatorze i to on jest przyczyną tych wibracji. Prąd ładowania zdrowego alternatora winien wynosić przy pełnym obciążeniu od 14,0 do 14,50V. U mnie waha się w zakresie od 13,60 do 13,90V przez co nie doładowuje akumulatora, elektronika wariuje a silnikiem telepie. W wolnej chwili odwiedze elektryka i dam znać co wyszło z mojej teorii

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

no i jak tam Panie darecki ? u mnie też delikatnie telepie silnikiem, a jak zostawiam na jałowym to mam wrażenie że zaraz mi zgaśnie ;)

dodatkowo przy np; otwieraniu szyb samochodem telepie dużo mocniej i przygasają światła co równa się temu że łożyska szczotki itp w alternatorze już się zużyły.