Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Duży ubytek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z moim Audi. Podczas zmiany świec zauważyłem, że na świecy 2 cylindra jest olej. Od jakiegoś czasu mam spore spadki oleju, ale samochód nie dymi na niebiesko. Czy ktoś miał taką sytuację i czy wiecie co muszę zrobić? Chodzi mi czy szykować się na generalny remont czy może troszke miej trzeba zrobić. Z góry wielkie dzięki, pozdrawiam.

Opublikowano

Ile dolewasz na 1000km?

Opublikowano
  • Autor

Ile dolewasz na 1000km?

Ponad litr

Opublikowano

Bardzo duzo musi dymic chyba ze masz wyciek i gubisz olej po drodze.

Wysłane z mojego myPhone Qsmart Premium przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rozumiem że wycieku oleju niema. Dobrze by było zmierzyć kompresję.

Opublikowano

kolego ja miałem tak samo u siebie z tym że u mnie ubytki oleju były bardzo podobne a olej miałem na świcy nr 4 i własnie cylinder dosyć często wypadał z obiegu i chodził na 3 cylindrach ja u siebie robiłem pół remont a to dlatego że u mnie po rozebraniu okazało sie że zapieczone były pierścienie tłokowe i dlatego robiłem genralny remont głowicy i do tego wymienione pierścienie na tłokach i oczywiście były sprawdzane cylindry czy nie ma żadnych zadziorów czy progów ale na szczęcie wszystko było ok i do tego dobrane były pierścienie i jak wiadomo głowica była myta, planowana, sprawdzane czy nie ma żadnych mikro pęknięć, wymieniane na nowe zawory ssące ja i wydechowe uszczelniacze jakie tylko były uszczelki, szklanki, olej, płyn chłodniczy, filtry, świece.U mnie kompresji mało co było na tym 4 cylindrze a u ciebie ubytkiem oleju może się okazać uszczelniacze zaworowe lecz wydaje mi się że też pewnie pierścienie stoją

Opublikowano
  • Autor

kolego ja miałem tak samo u siebie z tym że u mnie ubytki oleju były bardzo podobne a olej miałem na świcy nr 4 i własnie cylinder dosyć często wypadał z obiegu i chodził na 3 cylindrach ja u siebie robiłem pół remont a to dlatego że u mnie po rozebraniu okazało sie że zapieczone były pierścienie tłokowe i dlatego robiłem genralny remont głowicy i do tego wymienione pierścienie na tłokach i oczywiście były sprawdzane cylindry czy nie ma żadnych zadziorów czy progów ale na szczęcie wszystko było ok i do tego dobrane były pierścienie i jak wiadomo głowica była myta, planowana, sprawdzane czy nie ma żadnych mikro pęknięć, wymieniane na nowe zawory ssące ja i wydechowe uszczelniacze jakie tylko były uszczelki, szklanki, olej, płyn chłodniczy, filtry, świece.U mnie kompresji mało co było na tym 4 cylindrze a u ciebie ubytkiem oleju może się okazać uszczelniacze zaworowe lecz wydaje mi się że też pewnie pierścienie stoją

A dużo wyniósł Cię ten remont?

Opublikowano

mnie wyszło 1 tyś z lekkimi grosikami ale to dlatego że szwagier jest mechanikiem i robociznę miałem za darmo a i częsci miałem załatwiane po rabatach to i też się udało tak tanio to wykonać bo na płyn chłodzniczy czy olej to wcale nie płaciłem szwagier z roboty załątwił

ale teraz jak wymianiam olej co 10-12 tyś km to na ten dystans dolewam około 200-300 ml oleju ale ani grama wiecej

Opublikowano
  • Autor

mnie wyszło 1 tyś z lekkimi grosikami ale to dlatego że szwagier jest mechanikiem i robociznę miałem za darmo a i częsci miałem załatwiane po rabatach to i też się udało tak tanio to wykonać bo na płyn chłodzniczy czy olej to wcale nie płaciłem szwagier z roboty załątwił

ale teraz jak wymianiam olej co 10-12 tyś km to na ten dystans dolewam około 200-300 ml oleju ale ani grama wiecej

To tyle Cię części same wyniosły?

Opublikowano

to jest suma czesci wraz z olejem i sprawdzaniem myciem i planowaniem głowicy tylko weź pod uwagę ze to wszystko było kupowane po rabatach a głowica była robiona po znajomości i też taniej

Opublikowano
  • Autor

to jest suma czesci wraz z olejem i sprawdzaniem myciem i planowaniem głowicy tylko weź pod uwagę ze to wszystko było kupowane po rabatach a głowica była robiona po znajomości i też taniej

To nie pocieszyłeś mnie , ale wielkie dzięki za pomoc;)

Opublikowano

no niestety ale jesli chodzi o cześci typu zawory wydechowe jak i ssące są nie drogie jak i same uszczelniacze tych zaworów też są nie drogie bo ja je kupowałem w salonie audi wiadomo do wszystkiego dochodzą uszczelki olej i płyn chłodniczy na nowe foltr oleju również musisz sobię zebrać całą listę co dokładnie potrzebujesz i wtedy teraz jest tyle sklepów internetowych jak i kilka osób które zajmuja się typowaniem i sprzedażą z rabatem dla forum że też byś nie miał tragedji tylko tyle że robocizna ale to już zależy od ciebie bo ja wolałem naprawic swój i wiedzieć co mam niż kupować uzywkę za podobną kasę i nie wiadomo co bedzie

Opublikowano
  • Autor

no niestety ale jesli chodzi o cześci typu zawory wydechowe jak i ssące są nie drogie jak i same uszczelniacze tych zaworów też są nie drogie bo ja je kupowałem w salonie audi wiadomo do wszystkiego dochodzą uszczelki olej i płyn chłodniczy na nowe foltr oleju również musisz sobię zebrać całą listę co dokładnie potrzebujesz i wtedy teraz jest tyle sklepów internetowych jak i kilka osób które zajmuja się typowaniem i sprzedażą z rabatem dla forum że też byś nie miał tragedji tylko tyle że robocizna ale to już zależy od ciebie bo ja wolałem naprawic swój i wiedzieć co mam niż kupować uzywkę za podobną kasę i nie wiadomo co bedzie

Ja mam samochód od nie dawna więc chce go zrobić , bo ładnie się prezentuje a już i tak sporo zainwestowałem więc myślę tak jak Ty, że szkoda sprzedać i kupić coś nowego mniej pewnego.

Opublikowano

Mi brał połowę tego co Tobie na tym samym dystansie . Za części do remontu bloku silnika + rozrząd + uszczelka pod głowicę wyszło mi koło 1000 . Do tego doszły koszta głowicy bo lepiej mi wychodziło kupić głowice dać ją do planowania i uszczelnienia i gotową przysłali mi tu no to za głowice dałem 200 a remont 400 z groszem . Za wymianę tego wszystkiego mechanik wziął ode mnie 200 Euro wiec myślę ze podobnie jak w Polsce zapłaciłem .