Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BLB] Docieranie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako ze moje auto dostanie cale nowe serducho , macie jakies sugestie odnosnie docierania nowego silnika diesla ?

Rozumie ze przez pierwsze 2000 km powinno sie jezdzic raczej ostroznie unikajac obciazenia silnika i dobrze sie poruszac w przedziale ..... no wlasnie ? w bezynie bym powiedzial do 3.5 - 4.0 tys nie wiecej ale jak wiemy w dyszlu to juz prawie maksymalny zakres wiec jazda miedzy 2.0 a 3.0 tys powinna bych chyba ok ? Co myslicie ?

Opublikowano

Mysle ze nowe silniki sa juz dotarte wiec bedziesz mogl normalnie smigac :gwizdanie:

Chyba ze sie myle :cool1:

Opublikowano

tuttaj nie ma co dociera .. wsiadasz i ogien ...

Opublikowano

przestrzegaj po prostu 10 przykazań dla diesla i będzie gitara :good:

Opublikowano

Jako ze moje auto dostanie cale nowe serducho , macie jakies sugestie odnosnie docierania nowego silnika diesla ?

Rozumie ze przez pierwsze 2000 km powinno sie jezdzic raczej ostroznie unikajac obciazenia silnika i dobrze sie poruszac w przedziale ..... no wlasnie ? w bezynie bym powiedzial do 3.5 - 4.0 tys nie wiecej ale jak wiemy w dyszlu to juz prawie maksymalny zakres wiec jazda miedzy 2.0 a 3.0 tys powinna bych chyba ok ? Co myslicie ?

W fabrycznej instrukcji obsługi samochodu powinno być opisane docieranie silnika przez pierwsze 1500 km przynajmniej w przypadku mojego modelu tak jest i producent nakazuje docieranie silnika, aby wszystkie ruchome części sie ułożył. Myślę, że warto to w twoim przypadku też zrobić, ponieważ ten pierwszy okres użytkowania wpływa na spranośc silnika w dalszej eksploatacji.

Opublikowano

układały to się silniki w 125p, w audi wsiadasz i jeżdzisz normalnie... silniki są już dotarte

Opublikowano

ciekawy temat, bo ostatnio chyba na a3 club czytałem rozmowę na temat docierania silnika w S3... to jak to jest? :mysli:

Opublikowano

układały to się silniki w 125p, w audi wsiadasz i jeżdzisz normalnie... silniki są już dotarte

pytam bo np: w imprezie STI po wymianie shortblocku zaleca sie docieranie ( czyli delikatna jazde ) przez pierwsze 2000 tys km. wiec nie jest to tak oczywiste ze nowoczesnych silnikow sie nie dociera :wink4:

Opublikowano

pytam bo np: w imprezie STI po wymianie shortblocku zaleca sie dociera

Myślę, że teoria o docieraniu tylko fiata 125 p jest błędna ponieważ w mojej fabrycznej instrukcji producent :audi: docieraniu silnika poświęcił stronę. Zrobisz jak uważasz ale wg mnie należy to zrobić ponieważ każda część ma swoją tolerancję pasowania.

Opublikowano

z tego co słyszałem to silniki które są montowane w samochodach audi nie mają przebiegu 0km

0km ma samochód ale silniki są poddawane przed montażem różnym obciążeniom (docieranie)

Opublikowano

z tego co słyszałem to silniki które są montowane w samochodach audi nie mają przebiegu 0km

0km ma samochód ale silniki są poddawane przed montażem różnym obciążeniom (docieranie)

mysle ze nie ma to znaczenia bo ....... wlasnie sprawdzielm.W instrukcji jest jak byk ....

pierwszy 1000 km ostroznie uzywajac nie wiecej niz 2/3 max. obrotow i unikac obciazenia silnika , miedzy 1000-1500 mozna stopniowy zaczac zwiekszac zakres, po 1500 tys mozna juz jezdzic normalnie jednak sprawdzac czesto poziom oleju .......

......wiec jesli poprzedni wlasciciel slyszal to samo co ty to wlasnie mam tego efekty :wink4: