Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 B6 Wycieraczki przednie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

jakiś czas temu przestały działać przednie wycieraczki. Dodam na wstępie, że cały mechanizm wycieraczek był wymieniany w lipcu i chodził bez zarzutu. Działały normalnie do momentu drobnej stłuczki - gość gwałtownie zahamował i nie wyrobiłem, przetarłem prawy błotnik z przodu, trochę był wgnieciony i oczywiście poszły zaczepy reflektora, a poza tym nic poważnego. Od tej kolizji nie działały.

Dziwna sprawa, bo jak już wymieniłem błotnik i wstawiłem nowy to zaczęły działać na kolejny miesiąc. W ciągu tego miesiąca wiele razy były wystawione na deszcz i nic im się nie działo, aż pewnego razu w połowie trasy zaczęło padać, wycieraczki zrobiły jeden cykl i stanęły. Od tamtej pory zero reakcji.

Manetka sprawdzona, bo spryskiwacze działają, tylna wycieraczka też. Jak chcę uruchomić przednie wycieraczki to światła lekko mrugną za pierwszym razem a później cisza. Nie rozbierałem jeszcze podszybia itd. bo to czasochłonne i nie łatwe a z czasem u mnie ostatnio cienko, więc może ktoś zna proste rozwiązanie albo chociaż przyczynę?

Z góry dzięki za pomoc.

PS: Myślałem, że coś z czujnikiem klapy się dzieje, ale próbowałem zamykać i otwierać ją wielokrotnie bez skutku. Komputer pokazuje prawidłowo otwarcie i zamknięcie klapy.

PS 2: Tak, przeszukałem forum i żaden problem nie pasuje do mojego.

Opublikowano

Coś zablokowało mechanizm wycieraczek :decayed:

Wymieniając go w lipcu założyłeś Chinola, czy ori ?

Chyba nie obejdzie się bez demontażu podszybia :naughty:

Opublikowano

W lipcu wymieniał go mój wujek, nie wiem co tam wepchał ale na pewno nie Chinola :P Przy mnie jeszcze wszystko smarował i czyścił w mechanizmie.

Opublikowano

Pewnie się przytarły trzpienie. Trzeba rozebrać i zobaczyć czy lekko chodzą

Opublikowano

Sprawdziłem mechanizm. Wszystko luźno ładnie chodzi. Nie mam możliwości sprawdzić czy dochodzi prąd (brak miernika) - sprawdzę na dniach. Jeżeli prąd nie dochodzi to gdzie wina? Przekaźnik pod deską?