Czeszosz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Witam mam Audi A4 1997 r b5 + gaz Moj problem wygląda następująco : W samochodzie po przejechaniu 10 km wskazówka temp 60 c , czasamu wskoczy na 90 ( rzadko - nawet po dłuższej jeździe ) i na moich oczach spada w przeciagu 2 sekund i wraca na 60. W ogóle nie mam grzania leci zimne powietrze. Plyn chlodniczy nie ma ubytków. Samochod dalem do warsztatu podejrzewając termostat. W warsztacie wymienili termostat 3 razy, po dłuższym czekaniu temp rosla, ale tylko na benzynie. Po zgaszeniu i wyjechaniu problem ten sam znowu 60 c i zimne powietrze . Bylem już 5 razy w warsztacie, kilku roznych mechanikow nie moze znaleźć przyczyny. Pompa wymieniona, uklad odpowietrzony , nagrzewnica przepchana - wydmuchali maź, płyn wymieniony, termostat zmieniony 3 razy - orginalny do Audi nie zamiennik bo juz wcześniej nie sprawdzały się. Moje obserwacje : po odpaleniu silnika po kilku sekundach waz gorny robi się gorący, - czy nie za szybko? , raz po wyjechaniu z warsztatu wariowal mi gaz sygnał dzwiekowy buczal brak gazu po zatankowaniu w zbiorniku bylo jeszcze 15 l wiec nie powinien wariowac i migac po chwili wszystko z gazem wróciło do normy. Jeździłem na samej benzynie problem utrzymuje sie nadal. Moze ktos moglby mi poradzic gdzue szukac przyczyny. Umowiony jestem na sprawdzenie reduktora i ogolnie gazu. Sugestie ?? Moze ktos spotkal sie z podobnym problemem. Wartsztat rozłożył rece nie wie co jest grane, wszystko sprawdzili mówili ze można pokusić sie o wymiane nagrzewnicy ale to rozbieranie polowy auta zeby sie dostać co nie gwarantuje rozwiązania problemu... jeździć i czekać moze gaziarze coś poradzą . .. z gory dziękuję za wskazówki
szakal222 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Weze twardawe czy miekie sa po jezdzie
szakal222 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Masz nieszczelnosc uklad sie zapowietrza ,w moim takie cyrki sie dzialy ,sprawdz standardowo krociec na glowicy ,wszelkie uszczelki i nagrzewnice ,nie masz wilgoci w aucie?
Czeszosz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2015 Mam wilgoć w aucie, po przyjeździe do pracy drgnela wskazowka temp natomiast po powrocie do domu siedzialem dluzsza chwile i sprawdzilem weze gorace i raczej miękkie dzisiaj dłużej siedziałem w samochodzie z nadzieją ze moze puści cieple powietrze, ale bez zmian... nagrzewnica wyczyszczona wywalilo maz, może ten krociec jest dobrym tropem, podepne jeszcze Vaga, moze jutro podjade na inny warsztat zeby zobaczyli, bo jestem w malej desperacji , dzieki za wskazówki
szakal222 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 A glikolem ci nie pachnie w aucie ,sciagnij gorny waz od nagrzewnicy i zobacz czy jest pelna plynu
Czeszosz Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2015 Po sciskaniu górnego węża słychać jak płyn się przelewa, strasznie szybko robi sie gorący co do zapachu wszystko okej, raczej pachnie bo osobiście jestem wyczulony na zapachy rowniez pasażerwie nic nie mowili więc chyba jest dobrze
Czeszosz Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2015 Dzisiaj byłem u gaziarzy wykluczyli reduktor i wszystko gra, poza tym ze wczesnuejszy warsztat chcac odciac i wykluczyc gaz rozregulowal wszystko i odciął centrale. Natomiast gosc popatrzył mi i mówił zebym zajął sie klapkami bo nie puszczają cieplego powietrza gdzie węże sa gorące . Na minimalnych obrotach leci delikatne ciepło przy wyzszej mocy zaczyna przewazac zimne. Jeszcze czujnik temperatury do wymiany bo glupoty pokazuje ale nie powinien miec wpływu na grzanie :// .. Eh pytanie czy wentylator powinien sie włączyć zaraz po zapaleniu silnika ?? Oczywiście przy wyłączonym klimatroniku, w warsztacie mowili ze na wale jest osadzony i tak ma być, natomiast drugi wiatrak jest wyłączony. Dziwna sprawa dzisiaj byłem u mechanika i mu troszeczkę przygazowal, posprawdzal wszystko i wywnioskowal ze problem jest przy listwie i generalnie umówiliśmy sie na rozbiórke i sprawfzenie na poniedziałek, po wyjechaniu od niego nagle ruszył wskaźnik temp i zaczelo grzac po dluzszej jeździe osiągnęła 90 i narazie grzeje ) takze jak na ta chwile mozna powiedzieć ze udalo sie - cud ;p
szakal222 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Ot kaprysna bestia zobaczymy czy nie wroci
Emejcz Opublikowano 7 Grudnia 2015 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jak oba węże nagrzewnicy gorące to wiadomo, że wina jest klapek. Nieźli spece.
Rekomendowane odpowiedzi