Opublikowano 6 Grudnia 201510 l witam jak w temacie dziwnie zachowuje się moje auto podczas jazdy jest to A4 ALLROAD 2012r,otóż podczas jazdy na wprost nawet na gładziutkiej i równej drodze kierownica zachowuje się tak że muszę cały czas delikatnie korygować w prawo lub lewo jest to bardzo delikatny ruch a na kole kierownicy czuć taki malutki przeskok o jeden ząbek i wtedy albo ucieka lekko w prawo lub w lewo.Auto po równej drodze zachowuje się jak by jechałko w koleinach ,dodam że po sprawdzeniu zawieszenia nie ma żadnych luzów i nic nie ściąga na postoju servotronic działa płynnie i leciutko jeśli ktoś wie co to jest proszę o info.pozdrawiam Jacek
Opublikowano 7 Grudnia 201510 l Autor nie wiem czy dobrze kumam servotronic to takie wspomaganie elektryczne że na postoju lub wolnej keździe kręce leciutko a podczas jazdy zwieksza się opór jeśli to jest servotronic to ja tak mam a co to aktywny układ kierowniczy ?
Opublikowano 7 Grudnia 201510 l Jak masz mozliowsc to zrob scan ze sterowników :TU masz tematy do poczytaniahttp://a4-klub.pl/index.php?/topic/274562-montaz-przekladni-kierowniczej-ze-wspomaganiem-servotronic-2008-2012/http://a4-klub.pl/index.php?/topic/271003-montaz-i-dzialanie-ads-audi-drive-select-2008-2012/
Opublikowano 10 Grudnia 201510 l JACKUZ mam dokładnie to samo ... zawieszenie 1BA, ostatnio miałem rozpinane zawieszenie bo wpakowałem poliuretany do banana i smarowane zawieszenie, żadnych luzów (poza potencjalnie lekkim na przegubie wewn.) nie mam, sprawdzane masę razy... jak stoję na postoju i ruszę kierą o milimetr to widzę ruch koła, więc luzów na maglu czy drążkach chyba nie ma, oczywiście jak odpuszczę siłę z kiery to się ona 'cofnie' do pozycji wyjściowej - to chyab normalne bo za mało skręciłem koło.. ?Jakby za czuły servo nawet na ustawieniu dynamic ... Natomiast w ruchu, ciągle muszę korygować leciutko kierownicę, prawo i lewo i być 'czujnym' ... strasznie to wpieniające. Za kilka dni na pewno zrobię pełną geometrię... poza tym nie mam pomysłu. A jak się u Ciebie zachowuje auto jak dasz na maxa pedał w podłogę np na 2ce i pociągniesz pod odcięcie ? Mi lubi pomyszkować ... na zakrętach z gazem, i przy wybojach, buja nim niemiłosiernie ... zastanawiam się czy amory nie umierają ...
Opublikowano 22 Grudnia 201510 l Witam Podepne sie pod temat bo unie ten sam problem a4 avant sline 2012fl jak jade z prędkością tak 120-140 po prostej drodze kierownica robi sie strasznie czula na ruch wystarczy lekko ruszyc a auto chodzi po pasie jak by dosc mocny wiatr we mnie uderzał co dziwne jak puszczam kierownice auto jedzie prosto i na zakretach tez wszystko jest ok :/ udalo sie komus doisc co to moze byc ?
Opublikowano 22 Grudnia 201510 l Może zawór od servotronica się skończył i kiera leciutko chodzi i buja samochodem? Błędy szczytane?
Opublikowano 22 Grudnia 201510 l Servo by zgłaszało błedy jakby się 'kończyło' ? BO u mnie błedów brak, wszędzie cisza ... a troszkę myszkuje ...
Opublikowano 22 Grudnia 201510 l U mnie brak bledow kierownica chodzi lekko przy malych predkosciach i twardnieje przy wiekszych z tym ze przy wiekszych predkosciach mimo iz jest twarda lekki ruch na kierownocy robi dosc gwaltowny ruch samochodu Edytowane 22 Grudnia 201510 l przez collega
Opublikowano 23 Grudnia 201510 l Po puszczeniu kiery samochód jedzie prosto? Sprawdź na postoju jak reaguje koło na ruch kierownicą☺ delikatnie ruszaj kierownicą i patrz jak mocno skręca koło tak jak kiedyś sprawdzało się luzy układu kierowniczego w polonezie?
Opublikowano 23 Grudnia 201510 l Jak puszcze kiere jedzie prosto nie wiem czasem czy nie musze sie po prostu przyzwyczajc do tego ukladu wczoraj to testowalem i wydaje mi sie ze ten dziwny ruch moze byc wywolany przez nierownosci na drodze mam kola 18 245/40 i czasem mnie w nie wciaga co skutkuje tez takim glupim ruchem samochodu
Opublikowano 23 Grudnia 201510 l A jest zmiana w zachowaniu kierownicy jak przełączasz między trybami jazdy (comfort-auto-dynamic-indywidual) Powinna być i to mocno odczuwalna, a zwłaszcza między comfort, a dynamic nawet jak jedziesz wolno. Dziwne zachowanie o którym piszesz Jak puszcze kiere jedzie prosto nie wiem czasem czy nie musze sie po prostu przyzwyczajc do tego ukladu wczoraj to testowalem i wydaje mi sie ze ten dziwny ruch moze byc wywolany przez nierownosci na drodze mam kola 18 245/40 i czasem mnie w nie wciaga co skutkuje tez takim glupim ruchem samochodu Mam podobne koła jak Ty tylko 18 245/45 letnie i objawów takich jak Ty masz nie stwierdziłem, auto jedzie jak po szynach Edytowane 23 Grudnia 201510 l przez mlody020
Opublikowano 23 Grudnia 201510 l Uklad kierowniczy w b8 np w stosunku do b6 ulegl mocnej poprawie i czulosci, auto prowadzi sie stabilniej i precyzyjniej jednak np do pewnosci prowadzenia jaka jest w bmw jeszcze daleko. W kazdym razie ruch kierownicy o ktorym mowisz jest naturalny, uklad przy duzych predkosciach jest duzo sztywniejszy i szybciej przenosi sie na droge tym bardziej przy duzych kapciach i aktywnym trybie dynamic. Zaloz mniejszy profil opony i zobaczysz roznice. Tak wiec nie martw sie na zapas. All ok. Generalnie b8 swietnie sie prowadzi po autostradach
Opublikowano 24 Grudnia 201510 l To juz nie wiem co to moze byc zauwazylem jakby lekkie drgania na aucie w okolicy 130km/h przy wiekszej predkisci ustaja no i wracajac z pracy przy predkosci 180 jest masakra auto wydaje mi sie ze sciaga w lewo chyba ze znowu wciagalo mnie w jakas mała koleine ale kontrujac przy tej predkosci przod lata po calym pasie i teraz nie wiem czy cos nie tak z zawieszeniem moze byc skoro zbieznosc wyszla ok ? Auto ma 3lata i 130k przebiegu A jest zmiana w zachowaniu kierownicy jak przełączasz między trybami jazdy (comfort-auto-dynamic-indywidual) Powinna być i to mocno odczuwalna, a zwłaszcza między comfort, a dynamic nawet jak jedziesz wolno. Dziwne zachowanie o którym piszesz Jak puszcze kiere jedzie prosto nie wiem czasem czy nie musze sie po prostu przyzwyczajc do tego ukladu wczoraj to testowalem i wydaje mi sie ze ten dziwny ruch moze byc wywolany przez nierownosci na drodze mam kola 18 245/40 i czasem mnie w nie wciaga co skutkuje tez takim glupim ruchem samochoduMam podobne koła jak Ty tylko 18 245/45 letnie i objawów takich jak Ty masz nie stwierdziłem, auto jedzie jak po szynach
Opublikowano 13 Stycznia 201610 l Autor collega jeśli piszesz o drganiach to koniecznie sprawdź zawieszenie /końcówki drążków,wachaczy,stabilizatorów/ a prędzej to wina żle wyważonych opon lub felernej opony.Ja zakupiłem A4 ALLROAD QUATTRO 2012r w pażdzierniku 2015 177KM podciągniąłem na hamowni do prawie 200KM I 420Nm autko jeździ super nic nie drży nie częsie nawet przy 220 km/h tylko drażni mnie ten malutki odczuwalny przeskok na kole kierownicy przy jeździe na wprost jak by to był potencjometr od siły głosu przy radiu i odczuwalny jest przy każdej prędkości od chwili ruszenia no i muszę lekko korygować tor jazdy. Pojade nie bawem na wymiane oleju do aso niech to sprawdzą. pozdrawiam
Opublikowano 13 Stycznia 201610 l Raczej nie ma co sprawdzać. Też tak mi się zachowuje układ kierowniczy, zauważyłem to właściwie wtedy gdy chciałem sprawdzić czy auto mi ściąga. I tak na początku myślałem, że mi ściąga na prawo jednak po odbiciu w lewo i puszczeniu kierownicy zaczął ściągać na lewo.
Opublikowano 14 Stycznia 201610 l collega jeśli piszesz o drganiach to koniecznie sprawdź zawieszenie /końcówki drążków,wachaczy,stabilizatorów/ a prędzej to wina żle wyważonych opon lub felernej opony.Ja zakupiłem A4 ALLROAD QUATTRO 2012r w pażdzierniku 2015 177KM podciągniąłem na hamowni do prawie 200KM I 420Nm autko jeździ super nic nie drży nie częsie nawet przy 220 km/h tylko drażni mnie ten malutki odczuwalny przeskok na kole kierownicy przy jeździe na wprost jak by to był potencjometr od siły głosu przy radiu i odczuwalny jest przy każdej prędkości od chwili ruszenia no i muszę lekko korygować tor jazdy. Pojade nie bawem na wymiane oleju do aso niech to sprawdzą. pozdrawiam Zawieszenie sprawdzalem wszystko ok kola tez wywazalem ale co dziwne drgania ustaly same z siebie z jazda na wprost tez raczej problemu u mnie nie ma czasami jak jade i sa jakies nierownosci na drodze to mnie w nie wciaga i musze kontrowac czuc to tak jak by stabilizatory byly wybite ale sa w bardzo dobrym stanie . Przeloze jeszcze kola przod na tyl jak sie cieplej zrobi i zobaczymy co bedzie a co do tego przeskoku to czytalem duzo w internecie ludzie pisali ze dopiero po wymianie magla na gwarancji wszystko chodzilo ok mozesz sobie wpisac na youtube audi a4 nochty steering i zobaczyc czy u ciebie tez tak to wyglada
Opublikowano 19 Stycznia 201610 l Nie do końca możemy za to pochwalić syntetyczny i pozbawiony „czucia” układ kierowniczy oraz zawieszenie, którego zestrojeniu brakuje harmonii. Na poprzecznych fałdach podwozie A4 stuka i wprawia samochód w nerwowe ruchy Takie lub podobne podsumowanie porównań możemy przeczytac na wielu opiniach o Audi A4.To jest przewaga dzięki technice Najpierw koła szybko na Huntera,wyważenie ,test drogowy itd,.Geometria w ASO audi.Jabym jescze poprosił ASO o jazde testową A4 B8 lift (jescze mają co prawda z 5-15K przebiebu) Edytowane 19 Stycznia 201610 l przez Marek.pl
Opublikowano 15 Maja 201610 l tylko drażni mnie ten malutki odczuwalny przeskok na kole kierownicy przy jeździe na wprost jak by to był potencjometr od siły głosu przy radiu i odczuwalny jest przy każdej prędkości od chwili ruszenia Witam,też tak mam. Czy jest to normalne?
Opublikowano 25 Sierpnia 20169 l Witam jeśli czujecie na kierownicy że zachowuje się jak potencjometr od radia przy delikatnym skręcaniu jadąc na wprost to nie szukajcie winy w zawieszeniu bo szkoda casu i kasy . U mnie jest tak samo tylko na szczęście wraca do normy po 5 min jazdy , albo jeśli odpalę silnik około 5 min np. zima skrobanie szyb i po tym czasie jadę to jest ok. byłem w serwisie żadnych błędów testowali auto i stwierdzili że nic nie czują , według mnie jest to wina sterownika albo oprogramowania ,podobny temat widziałem z USA ale teraz nie mogę go znaleźć tam kolega pisał że pomogło wgranie softu od nowa Witam Oto odpowiedz na problem z kierownicą jest to wada fabryczna Audi dotyczy to w dużej większości rocznika z 2012 roku ,przyczyną jest powstające pole elektromagnetyczne silnika wspomagania kierownicy rozwiązanie banalne wgranie nowego softu do sterowania soft jest dostępny w ASO od 2015 r wtedy to audi zlokalizowało ten problem Koszt w ASO to około 300 zł nowy TPI i po sprawi nie będę tu podawał całego numery softu bo może wasze auto ma trochę inny TPI................ Edytowane 25 Sierpnia 20169 l przez robsonh.77