Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi a4 problem automat. Nie jedzie do przodu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumiałość.

Kupilem audi a4 1.8 adr z automatyczna skrzynia dmu( o ile sie nie mylę). Zaraz po odpaleniu samochod jedzie do przodu czuc, ze sie slizga jednak jakos sie kula. Jak tylko troche sie rozgrzeje (a to chwila) zachowuje sie jak na luzie zero reakcji na gaz obroty leca samochod stoi. Na wstecznym jedzie normalnie. Na fis wyswietla wszystko zgodnie z dzwignia. Prosze o pomoc i jeszcze raz o wyrozumiałość. Pozdrawiam.

Opublikowano

Sprawdź olej w skrzynce może brakować albo skrzynia pada

Opublikowano

Olej jest ale moze przerobiony i fitr zawalony. Jaki dokladnie olej powinien tam byc?

Opublikowano (edytowane)

Czy sprawdzane były błedy w sterowniku skrzyni biegów?

Sprawdzic poziom oleju - potrzebny VAG, na odpalonym silniku i na równej nawierzchni odkręcasz korek spustowy gdy olej bedzie miał temperaturę 35 max 40 stopni.

Jesli przy 40 stopniach olej nie będzie sie sączył to należy go uzupełnić.

A najlepiej wymienić olej i za razem filtr oraz wyczyścic sterowniik hydrauliczny - zwrócić szczególna uwagę na zawór Lock-Up.

Olej do Twojej skrzyni:

- Oryginał z ASO nr. G052162A2 cena około 85 zł za litr
- Febi 14738 ok. 38-42 zł za litr
- Mobil/Esso LT71141 ok.32-36 zł za litr
- jest jeszcze Ravenol 5/4HP też w podobnej cenie

Temat dotyczacy olejów do automatycznych 4-ro i 5-cio biegowych automatów: http://a4-klub.pl/index.php?/topic/256590-skrzynia-tiptronic-zf5hp19flfla-wymiana-oleju-potrzebne-czesci-i-przydatne-linki/

Jeśli w sterowniku nie było żadnych błedów, a wymiana oleju i czyszczenie sterownika hydraulicznego nic nie dały to skrzynia do remontu.

Edytowane przez Hezen
Opublikowano

Rozumiem, ze ten sterownik hydrauliczny znajduje sie pod miska? Tylko gdzie szukac tego lock-up? Olej wlewac tez od dolu? Nie mialem jeszcze doczynienia z automatem wiec probuje dowiedziec sie jak najwiecej. Dzieki za pomoc:)

Opublikowano

Tak cały sterownik hydrauliczny tzw. kaseta znajduje się pod miską.

Tutaj masz wszystko opisane, tyle razy to już pisałem że wole podać linka już do posta którego kiedyś napisałem :)

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/333748-automat-19-tdi-ag4/?p=4619465

Opublikowano

Dzięki wielkie;)

Opublikowano

Witam szukam schematu kostki do skrzyni biegów na ktorym pinie jest sygnał z włacznika stopu. mam kod bledu 00526 niewlasciwy sygnał :(