Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Pobieranie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam 2 pytania.

1) Co może być przyczyną zjedzenia 1l oleju na 10 000km. Przeglądałem na forum różne tematy i czy to może być wina odmy (turbo sprawdzane przez mechaniora i stwierdził wsio OK pogwizduje)?

2) Czy to może być normalna ilość pożarcia oleju. Olej jaki jest wlany to półsyntetyk Castrol Magnatec 10w -40. Może innym olejem zalac (pomóżcie jakim). Autko ma nalatane prawie 280 000km, i 3 miesięcznego nowego właściciela (czyli mnie :>).Proszę o wyrozumiałość. Dzięki z góry za pomoc.

Opublikowano

kazdy silnik cos bierze a 1 litr na 10 000 km. i przy takim przebiegu to nic . Ciesz się ze tak jest :good:

Opublikowano

mój bierze podobnie, ale nie mierzyłem dokładnie :decayed:

to normalny objaw :rolleyes:

Opublikowano

Rzadko się zdarza, aby przy takim przebiegu silnik nie brał oleju, także nie ma powodu do zmartwień :)

Opublikowano

poprawka mój tez bierze 1l na 10 tys. km czyli od wymiany do wymiany w moim przypadku

a nalatane ma 223 tys. km

poza tym mój silnik lubi se łyknąć przy obrotach powyżej 3000 co jest normalne bo jest wtedy obciążony

gdy nie przekraczam 2600 obrotów bierze 400-500 ml oleju

ja płacę a on żre ;(

Opublikowano

zuzycie w normie.

obserwuj zuzycie i dymy z rury.

Opublikowano

Takim zużyciem oleju to się wogóle nie przejmuj. Mam nadzieję, że nie zorientowałeś się o braku w pewnym momencie, tylko dolewałś co jakiś czas...

Opublikowano

konsumpcja jeszcze w normie .... [ale mozesz sprobowac zmienic olej i zobaczyc co sie bedzie dzialo]

Opublikowano
  • Autor

Takim zużyciem oleju to się wogóle nie przejmuj. Mam nadzieję, że nie zorientowałeś się o braku w pewnym momencie, tylko dolewałś co jakiś czas...

Tylko raz po jakiś 4000 kontrolka mi sie zapaliła na fisie o minimalmej ilości oleju ale zaraz stanołem na poboczu i dolałem to co mi z wymiany jeszcze zostało i potem regularnie co 2000 km 2 setki dolewałem i trzymało norme. Dzisiaj odkryłem jeszcze bo wiechałem na kanał że z pod michy ucieka troche oleju, i jeszcze z jednego miesca koło filtra oleju (lecz nie z pod niego). Może wiecie z czego to się sonczy, bo lokalizacji nie odkryłem. Dodam jeszcze że z pokrywy zaworów nie leci. A prpos jeszcze takie pytanie: czy jest możliwe zatkanie odmy i może zwiększyć to zurzycie oleju?

Dziekuje jeszcze raz za odpowiedzi na mój temat i pozdrawiam.

Opublikowano

Kolego, chyba nie masz czym się martwić, ja do swojego dolałem ostatnio 0,6L a zrobiłem od wymiany oleju 4 tys...Ale TDI mają ponoć do siebie ,że przy szybszej jeździe lubią nie tylko ropke ale i oliwę :wink4:

Opublikowano

Tylko raz po jakiś 4000 kontrolka mi sie zapaliła na fisie o minimalmej ilości oleju ale zaraz stanołem na poboczu i dolałem to co mi z wymiany jeszcze zostało i potem regularnie co 2000 km 2 setki dolewałem i trzymało norme. Dzisiaj odkryłem jeszcze bo wiechałem na kanał że z pod michy ucieka troche oleju, i jeszcze z jednego miesca koło filtra oleju (lecz nie z pod niego). Może wiecie z czego to się sonczy, bo lokalizacji nie odkryłem. Dodam jeszcze że z pokrywy zaworów nie leci. A prpos jeszcze takie pytanie: czy jest możliwe zatkanie odmy i może zwiększyć to zurzycie oleju?

Dziekuje jeszcze raz za odpowiedzi na mój temat i pozdrawiam.

moze byc peknieta miska, uszkodzona uszczelka pod miska. lub tez moze leciec z chlodnicy oleju, zdarzaja sie pekniecia. dobrze bym sie przyjrzal wlasnie jej. miska moze byc mokra od sciakajacego oleju

Opublikowano

Witam.

Pracowałem jakiś czas temu na stacji paliw"orlen" :wallbash:Wpadały tam często i gęsto nówki passaty,golfy,audi TDI z przebiegiem kilku tysięcy km.Klienci nawet nie wyciągali miarki oleju tylko odkręcali korek wlewu i ładowali cały litr oleju na raz(normalka).Tak więc stwierdzam,że litr na 10000 to nic z przebiegiem 200tys. i więcej.Mój Afn wciąga 8 setek od wymiany do wymiany.I ja się nie martwię.

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

moj to samo:) [br]Dopisany: 17 Listopad 2008, 13:19_________________________________________________spalanie oleju jescze uzalenione jest od stylu jazdy :gwizdanie:

Opublikowano

Witam.

Pracowałem jakiś czas temu na stacji paliw"orlen" :wallbash:Wpadały tam często i gęsto nówki passaty,golfy,audi TDI z przebiegiem kilku tysięcy km.Klienci nawet nie wyciągali miarki oleju tylko odkręcali korek wlewu i ładowali cały litr oleju na raz(normalka).Tak więc stwierdzam,że litr na 10000 to nic z przebiegiem 200tys. i więcej.Mój Afn wciąga 8 setek od wymiany do wymiany.I ja się nie martwię.

Pozdrawiam :hi:

a pozniej padaja turbiny :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Czyli wyszło na to że te silniki standardowo lubią sobie popić oleju i nie mam sie czym przejmować. To dobrze bo już się martwiłem że cos może być nie tak, ale jeszcze zaleje :szukaj::a4fan: innym olejem i zobaczę jaka będzie reakcja. Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi . Pozdrawiam.