Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5 AJM] Wysokie spalanie 9L/100km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój AJM but cały czas miasto wawa do pracy 8 km i z powrotem 8 rzadko kiedy nagrzewa sie do 90 stopni , miasto 7,5-8 teraz w zimie , w trasie przy 160 mieszczę się w 6,7-7 litra , opony 225/45/17 , na Chorwacja z średnia około 140km/h 4 osoby na pokładzie 6,1 litra , przebieg auta 500 tys

Edytowane przez msuchecki90

Opublikowano
  • Autor

msuchecki90 to widzisz fajnie Ci pali, bo moj jak jezdze do roboty po 16km w jedna strone, silnik dogrzany do 90st. nie przekraczam 2500obr., pali od 8.5-9L...Wiec na prawde tu nie chodzi o to zeby mi ktos wmowil ze "tak ma byc"... I tworzyc tutaj teraz temat z zapiskami srednich wynikow spalania wszystkich uzytkownikow :P
Poprostu cos mam zj***** w moim wozie, a ja nie wiem co :(

Jest ktos w stanie jeszcze cos pomoc ? Logi sa wiec juz chyba wszystkie informacje jakie moglem, to dostarczylem :mellow:

Jedyne co mi przychodzi na mysl to podmianka ECU ? Co Wy na to ? :eusathink:

Opublikowano

Witam pacjent to moja A4 B5 Avant 2001r. AJM 420 000km przebiegu.

Otoz od momentu kupna samochod bardzo duzo pali tak jak w temacie od 8-9L na 100km jedynie daleka trasa schodzi do okolo 7L, kola mam 16" 205/55, hamulce nie zapieczone :grin: style jazdy probowalem wszystkie od emeryta po ciagly but itp zawszze spalanie wysokie(przy duzym bucie 9L bez problemu) :angry:

W samochodzie zrobione/sprawdzone:

- wymienione pompowtryskiwacze AL (korekty 0.5mg max bipy 038max) na nowych uszczelkach, ps. gniazda pompowtryskow sa juz zregenerowane na tulejach mosieznych(od kupna tak juz bylo)

- wymieniony termostat

- regulacja rozrzadu 0,0*

- wywalony kat

- wywalony EGR

- turbo AWX sprawne dobrze pompuje w logach itd

- przeplywomierz jest takze wywalony programowo

- nowa pompa tandemowa (bez luzujacego sie krucca) z BOSCHA

- nowe filtry, olej 5w40 itp

- nowy czujnik wody (dobrze pokazuje bez rozbieznosci)

- pomiar kompresji 28bar na wszystkich cylindrach

- walek rozrzadu nie wytarty szklanki tez wygladaja okej

- paliwo lalem juz z roznych stacji non stop to samo

- logi okej

- spalanie na wolnych w 015 kanale 0.5L

- sprzeglo alternatora okej

- wiazka pompek tez wymieniona na inna uzywke

- auto pali od strzalu czy -30 czy +35 nie kopci

- samochod byl i jest na chip tuningu program byl 3 razy ogladany i poprawiany m.in. przez Anderlh z tego forum wszystko wydaje sie byc okej

- wyciekow brak !

Tak jak pisze spalanie wysokie na pelnym baku robie okolo 700km, samochodem jezdze dziennie okolo 15km w jedna strone samochod sie dogrzewa iwgl wiec gadka ze to wina stylu jazdy itp. na prawde nie wchodzi w gre. Nie wiem co to moze byc ale strasznie mnie to denerwuje, bo wiem ze cos jest nie tak.... :(

Przykra sprawa Kolego......według mnie.....albo pogodzić się z tym zużyciem...albo.....sprzedać.......masakra......na zbiorniku ma robić minimum tysiąc........

Opublikowano
  • Autor

Moze jednak ktos cos pomoze ? Co myslicie o tej podmiance/wymianie ECU ?

Opublikowano

Ale chcesz podmienic na serie? Przy niedopisanych pompkach bedzie jeszcze gorzej. Moj palil litr więcej

Btw bipy 038 to wcale nie tak mało :) moj na niedopisanych mial okolice 90 i palil duzo. Teraz mam 015 max

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mi kiedyś tez dużo palił problemem okazały się tyle zaciski które blokowały koła , ale w życiu ajm mi nie spalił więcej jak 8,2 litra

Opublikowano

Też mam AJMa i do pracy podobnie bo 17 km w jedną stronę. Pokazuje mi 5,9l, ile faktycznie nie chce mi się sprawdzać. Fakt faktem staram się nie jeździć poniżej 1600 obr i raczej dynamicznie bo nie chce mi się turbiny czyścić ale więcej niż 6l mi nie pokazał.

Ile Ci palił bez tych modów? ta przepływka mnie zastanawia

Opublikowano
  • Autor

Zaciski wszystkie sa okej nic nie jest zapieczone i inne takie podstawy :P Wiesz co samochod mial na poczatku chip-tuning normalnie z przeplywomierzem ale potem pojechal na korekty do Anderlh i zostala wylaczona ale nie zmienilo to spalania... wiec ona tutaj nie ma znaczenia :mellow:
Jezdzilem juz z seria i z 2 roznymi zmienionymi mapami i spalanie zawsze takie same. Wczoraj na polowie baku zrobilem 315km....

Jedynie ten komputer pozostaalo mi podmienic ale nie wiem jeszcze czy ograne sam immobilizer...Mogbym podmienic ECU z Golfa IV AJM ?? A ten ECU tak mnie męczy, bo bylem kiedys przed Anderlh u jakis partaczy(czego nie wiedzialem) mieli mi poprawic chip, bo dalem turbo z AWX i kilka innych rzeczy nagrzebali cos w ECU wjechali na hamownie i po kilku probach jeden stwierdzil ze: "silnik jest kapa, w ogole nie reaguje i ze to albo pompowtryskiwacze albo silnik do wymiany" taka szybka slaba diagnoze mi wystawil i sie z tamtad usunalem...

Edytowane przez Sebacyc

Opublikowano

Mój ostatnio na 35L zrobił 610km w trasie przy normalnej jezdzie autostrada, także na 60 zrobiłby spokojie 1200km w mieście podejrzewam około 1000. Także coś jest na rzeczy tak jak wszyscy mówia coś go musi boleć że dostaję za dużo paliwa.

Opublikowano
  • Autor

NIee pisz o takich wynikach, bo mnie krew zalewa jak o swoich pomysle :P:P Tak tylko niech mi ktos to powie dlaczego tego ropska tyle ucieka....

Opublikowano

kolego a jakie masz wtryski czy oby do tego silnika, ja mam to samo i mam pompki nie od tego silnika czyli nie od AJM. Mechanik mówił że prawdo podobnie to te wtryski leją za dużo ropska.

A czy przypadkiem nie śmierdzi nie przepaloną ropą z tłumika

Opublikowano

NIee pisz o takich wynikach, bo mnie krew zalewa jak o swoich pomysle :P:P Tak tylko niech mi ktos to powie dlaczego tego ropska tyle ucieka....

Może oddaj do jakiegoś speca niech sprawdzi dokładnie wszystko, niech wezmie za to nawet 400zł ( za samą diagnoze ) ale będziesz wiedział co robić zwróci Ci się po jakimś czasie w porównaniu do tego co ci siorbie twój AJM :)

Opublikowano
  • Autor

Tyko gdzie znajde takiego speca ktory zajmie sie modyfikowanym AJM ?

Opublikowano

powtórze sie jeszcze raz. wsadzenie sterownika od serii AJM nic ci nie da, bo większe pompowtryski potrzebują dopisania w sofcie i bez tego będzie auto dużo palło i bipy będą spore. Jak dla mnie to masz namieszane w sterowniku i powinieneś to oddać do jakiegoś doświadczonego tunera :)

Opublikowano

Witam,

nie wiem czy pocieszę...

mój AFN 96rok. po mieście nie da rady mniej jak 8,5~9litrów.

na trasie przy predkosci 100~110km/h 6,5litra

a- i mam automat 4ro biegowy...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

misiek95 korekty sie zrobi na pompki AL... Jak bd mial sterownik z PINem to mozecie powiedziec jak to wpisac i gdzie ?

Podmiana sterownika silnika + dopisanie korekt, brak roznicy w spalaniu. Kolejna proba walki z problemem nie do pokonania, pojszła w piz*....