Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny szum na wolnych obrotach przy dodatniu gazu i na 1 i 2 biegu przy obrotach ok 1600

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na biegu jałowym po dodaniu gazu do ok 2 tyś i puszczeniu słychać takie szumienie dość głośne. Przy przyspieszaniu na 1 i 2 biegu w okolicy obrotów 1600-1700 jest dokladnie taki sam dzwięk.

Dokładnie taki sam jest na tym filmiku identyczny;

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jSoTjc0__-Q

Wiem ze powtarzany temat kilkukrotnie ale nikt nie udzielił konkretnej odpowiedzi na dany problem...

Opublikowano

Sprawdź luzy na łożyskach turbiny taki dźwięk może oznaczać obcieranie któregoś z wirników turbiny o obudowę, a to rychły koniec turbulum :decayed:

Opublikowano
  • Autor

w jaki sposób to zrobić?

Opublikowano

Po wymontowaniu przeszkadzających rzeczy można spokojnie paluchami ocenić luzy wirnika od strony zimnej turbiny , ale jest ciężko z prawidłową oceną , jak się nie ma skali porównawczej :decayed:

Opublikowano
  • Autor

odłączyyłem przewód od gruszki turbiny i dzwięk ten sam i efekt jakby turbina pracowala dalej 0 trybu awaryjnego i wgl.

Opublikowano

A to ciekawe :decayed:

Może jest zdalnie sterowana :kox:

Ostatnio dłubałem przy AWX-ie w A6 , miał problem z podciśnieniami i przy mocniejszym deptaniu wpadał w tryb awaryjny z błędem zbyt małego doładowania :P

Tak że nie chce mi się wierzyć , że AVF z odłączoną gruchą , nawet jak VNT była by zacięta w jakimś pośrednim położeniu , nie będzie łapał notlaufa i będzie jeździł jak gdyby nigdy nic :naughty:

Opublikowano
  • Autor

nie jezdzilem nim tylko gazowałem by sprawdzić czy jest ten sam dzwięk podczas schodzenia z obrotów. I był

Opublikowano

A, czyli nie miał czasu złapać trybu awaryjnego (żeby się tryb awaryjny uruchomił , to powodujący go parametr musi odbiegać mocno od normy przez kilkanaście sekund ) , a gazując go na postoju nie spełnisz tego warunku :decayed:

Pisać dokładnie o warunkach , w jakich próby lub spostrzeżenia się robi, bo tak to się wyprowadza próbujących pomagać na manowce :P:hi:

Sprawdź czy zmienna geo turbiny pracuje w prawidłowym zakresie ( siłownik powinien się przemieszczać ok 10 mm od jednego położenia krańcowego w drugie ) :)

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

zdjąłem rure, wirnik 0 luzów poprzecznych i przod tyl również troszkę oleju było w dolocie. lopatki całe jakies inne propozycje co do tego dzwieku ?

Opublikowano

Sprawdź to co napisałem w drugiej części poprzedniego posta.

A tak to powinno mniej więcej wyglądać podczas przegazówki lub testu vagiem:

Opublikowano

A nie jest to jakis rezonans?

Pewny jestes, ze to dzwiek z turbo?

Opublikowano

A moze turno ciągnie lewe powietrze. Albo filtr masz zapchany, czysciłeś albo wymieniałeś filtr?

Opublikowano

A nie jest to jakis rezonans?

Pewny jestes, ze to dzwiek z turbo?

Na odległość to nie można być niczego pewnym, można coś podpowiedzieć ale nic nie zastąpi ucha i oka bezpośrednio przy motorze :decayed:

Rezonans raczej nie , prędzej turbo surge , czyli zakłócenia w pracy turbosprężarki , które mogą być spowodowane różnymi przyczynami.

Na przykład zatkany filtr powietrza, nieszczelność dolotu, albo nieprawidłowo działająca zmienna geometria turbiny :naughty:

Może to powodować stany nieustalone w pracy turbiny i dawać podobne do tych u Ciebie efekty dźwiękowe :hi:

Trochę przejaskrawione, ale można tego sobie w tej Skodziance posłuchać :

Edytowane przez piotrsob1

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

dolot szczelny. Filtr powietrza nowy . Ewentualnie to moze robić jeszcze coś ze sprzegłem lub dwumasa . Na zimnym silniku nie ma tego zjawiska.

nikt nie wie co moze byc...?

Problem dalej nie rozwiazany ma ktos jakis pomysł .. ?