Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SWAP 2.0ALT-> 1.8T AVJ/BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w pierwszej połowie przyszłego roku mam zamiar wymienić silnik w swojej A4, będzie to swap olejożernej (~1,2l / 1000km) ALT na 1.8t AVJ/BFB. Wymianą zająłby się warsztat Nosb Performance.

Obecnie jestem na etapie dokładnego planowania całej operacji - wasztat jest 150km ode mnie, dlatego chce tam pojechać ze wszystkim co będzie potrzebne. Temat zakładam żeby doradzić się was co muszę kupić, co będzie trzeba wymienić, co może zostać z ALT. Proszę nie pisać rad typu „wsadź od razu 2.7BiT”, czy „sprzedaj auto i kup z 1.8”, sprzedaż odpada bo nie zwróci mi się to, co już zainwestowałem w auto.

Przejdźmy do rzeczy, oto lista zakupów:

1.Silnik: AVJ/BFB - wolałbym BFB ze względu na większą wyjściową moc. Dalsze plany przygody z silnikiem 1.8t to zwiększenie mocy do 200KM (chip, fmic,tip, stryski bex może); jeżeli macie jakieś rady dla mnie, typu: AVJ jest lepszy, BFB jest gorszy itp. itd. - piszcie śmiało.

2.Turbo - kupiłbym od razu regenerowaną, dla pewnego swego.

3.Intercooler, kolektor dolotowy - jeśli portfel pozwoli to od razu montuje fmic

4.Sprężarka klimatyzacji.

5.Wydech - podejdzie, czy trzeba zmienić?

6.Pozostały osprzęt:

-Pompa wspomagania, alternator chyba zostaje ?

- wiązka, komputer- trzeba zmienić, racja?

- katalizator- zostaje (nie planuje robić DP, raczej wymieniłbym kata na nowy: czy jest sens kupować kat z allegro za 500zł? warte to coś?

O czymś jeszcze zapomniałem? Co jeszcze musiałbym wymienić?

Pozostaje temat skrzyni: pisałem do Nosb’a, powiedział że skrzynia podejdzie bez problemu. Razem ze swapem planuję wymienić sprzęgło ze względu na pewne objawy jego zużycia (mocniejszy silnik szybko by je wykończył) - jakie sprzęgło polecacie: LUK czy SACHS?

Kolejny aspekt: jakie elementy (samego silnika lub osprzętu) radzilibyście wymienić od razu na nowe? Jakieś uszczelki silnika np. pod pokrywą zaworów, cewki, świece, cokolwiek (o rozrządzie, oleju, filtrze oleju nawet nie wspominam;) ). Czekam na wszelkie rady, wskazówki i podpowiedzi.

Za wszystkie odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam!

Opublikowano

co do swap na 1.8 t to pakuj bfb i glownie jak cos to z jezdzacego auta bo zeby silnik nie lezal nie wiadomo ile bo to mu szkodzi. wydech do wymiany bo seria z alt nie da rady bo w 1.8 masz na dwuch tlumnikach kata bym sie pozbyl bo turbo bedzie mialo lzej jezeli kasa bedzie to pakuj fimic i wtryski z bexa i chip. najlepeije przed wyjciem motoru z auta warto by bylo sprawdzic logi kanal 20 przedewszytkim i pompa paliwa tez do wymiany i motor a najlepiej kupic wszytko z jednego auta. sprzeglo z awx polecam wystarczy na zapas i wieksze moce

Opublikowano

Nie denerwuj sie ale Nosb to taki fachowiec i kot w tym co robi, ze nie latwiej byloby wszystkie te pytania/problemy zostawic na jego glowie? Fakt wyszloby Cie to troche drozej za jego fatyge itd ale nie ryzykujesz wtopy, zlych rad itd...

Opublikowano
  • Autor

Racja, to też jest dobre wyjście z sytuacji, wolałem jednak spróbować samemu ogarnąć temat i przygotować się do swapa tak, żeby do Nosba pojechać ze wszystkim tylko na robocizne. Nie jest to pilna sprawa, swap zaplanowałem na okres wakacyjny więc mam czas. Dzięki za odpowiedzi; jeśli czyta ten wątek ktoś, kto robił taki przeszczep to proszę o kontakt ;)

Opublikowano

Kolego pod tym linkiem jest całe 1.8T http://a4-klub.pl/index.php?/topic/340361-s-b6-18t-avj-manual-angilk-v5c/za małe pieniądze jest to dobra alternatywa do swapa masz wszystko z jeżdżącego auta i każdą pierdołę która wyjdzie przy przekładce. Po całym zabiegu sprzedajesz resztę i możesz jeszcze dobrze na tym wyjść w końcowym rozrachunku.

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam, może ktoś tu jeszcze zagląda ?

Przekładałem silnik jak w temacie u góry. Silnik kręci ale nie odpala (brak iskry). 

Ktoś zna przyczynę lub może naprowadzi co może być nie tak?

Opublikowano

Podpiąć kompa i sprawdzić działanie czujnika położenia wału i wałków.