konkretny ktoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Witam. Panowie potrzebuję osoby która w miarę ogarnia gramatykę łacińską. Chodzi mi o przetłumaczenie słów "Rodzina jest najważniejsza" . Jest to ważne, ponieważ chodzi o tatuaż w dość widocznym miejscu, a nie chciałbym chodzić z czymś co jest źle przetłumaczone. Na necie znalazłem taką formę: Familia est plurrimi maximus . Może być PW.
Tomeks Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 taki napis jak najbardziej po polsku powinien byc
fragless1 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jeśli byś chcial użyć tego, co znalazłeś w necie, to miałoby to postać taką: Familia plurrimi maxima est. Jednak to nie jest dobre tłumaczenie, bo maximus oznacza raczej duży, wielki, ważny (w sensie ważnego stanowiska). Ja raczej uzylbym zwrotu: Familia praecipua est (tu rodzina jawi sie jako najważniejsza rzecz).
domjenick Opublikowano 15 Stycznia 2016 Opublikowano 15 Stycznia 2016 gramatykę łacińską Łacina nie ma gramatyki- jest uznawana za język martwy, czyli tłumaczenie jest kwestią interpretacji sytuacji, w jakiej jest to używane, lub dany cytat został wypowiedziany- język łaciński nie ewoluował ja też bym użył cytatu, który Bartek podał "Familia praecipua est" (tu rodzina jawi sie jako najważniejsza rzecz).
Rekomendowane odpowiedzi