ClNEK Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Mam dość nietypowy problem. Dziś po 4 miesiącach od zakupu zauważyłem, zen ie grają mi tylne głośniki i subwoofer w bagażniku. Prawdopodobnie oryginalnie w aucie była nawigacja RNS-E (dostałem instrukcje obsługi razem z książką serwisową) lecz z nieznanych mi powodów ktoś zmienił ja na nawigacje JVC KW-NT1. Poczytałem trochę, że przy zmianie radia na nieoryginalne trzeba zastosować przejściówki w celu uruchomienia wzmacniacza ale tu u mnie pojawia się problem. Mianowicie z instalacji auta mam czarną dużą kostkę, która zapewne wpinana była bezpośrednio w RNS-E. Z tej kostki jest przejście na kostki ISO ale tylko 2. Adaptery do uruchomienia wzmacniacza są przewidziane na 3 kostki a mi tej 3 brakuje. Może podpowiecie skąd ją wziąć / wyprowadzić ? pewnie muszę podać gdzieś sygnał na głośniki tylne oraz remote tylko gdzie ? są jakieś potrzebne mi przejściówki czy mam się wpiąć w instalację przed ta dużą czarną kostką ? W duzej kostce jest szerokie / niskie puste gniazdo. Może ono odpowiada za wzmacniacz ? Z grubsza tak to wygląda: 1. Kostka duża 2. Przejscie na 2 kostki iso Edytowane 12 Stycznia 2016 przez ClNEK
House Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Wszystko tu jest, bedziesz musiał wpiąć się między czarną kostkę (dużą) pierwsze przejście .Odepnij dużą kostkę i poka co tam masz. i pokaż piny to porównamy PS a mnie interesuje u Ciebie ta antena którą masz, są na niej jakieś opisy ? Brakuje tego u mnie to rozdzielacz a w zasadzie scalacz diversity i fm Edytowane 12 Stycznia 2016 przez House
ClNEK Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dzięki za podjęcie tematu. Tutaj wspomniane przez Ciebie pudełeczko. Niestety nic na nim nie ma. Założyli mi je u mnie w mieście zaraz po zakupie auta, gdyż nie odbierało fal radiowych. A tu reszta instalacji. Rozpiąłem ta czarną wtyczkę. Typowa jak do RNS-E i aż się prosi o powrót do takiej wersji ale system głośnomówiący w obecnym JVC mnie na tyle zachwyca, ze narazie tego na pewno nie uczynię. Moja przejściówka na iso jest ograniczona o ta 3 kostkę i nie widzę możliwości zakupu innej przejściówki dlatego chyba muszę się wpiąć przed ta kostkę czarna tylko gdzie Sygnały z radia mogę wyprowadzić przez chinche bo mam takie wyjścia w radiu. Na podstawie tej rozpiski: Wychodzi mi, ze muszę użyć przewodów części C wtyczki RNS-E?? Na podstawie przejsciówki do przeróbki radia orygnianlnego na nieoryginalne w audi wnioskuje: Musze podać sygnał lewy na pin 5, prawy na 11 na pin 8 - masa sygnału L i P A gdzie mam podpiąć remote ??
House Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zacząłbym od zmiany przejściówki na taką, żeby mieć kable do złącza B i C potem zakupił ten adapter : http://allegro.pl/interfejs-bose-nokia-audi-a4-a6-tt-tyl-i-subwoofer-i5110982936.html I analogicznie przepiął kable z dużej pomarańczowej wtyczki (adaptera) do pinów w nowej pełnej przejściówki. Ps. Możesz mi cyknąc drugą stronę tego metalowego p=udełeczka? Tzn gdzie lecą wszystkie kabelki bo jedną stronę widzę, drugiej nie. To dokładnie o ten separator mi chodzi, u mnie też słabo odbiera
ClNEK Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Nie widze takich przejsciówek, które miały by wyprowadzone B i C. Chyba trzeba samemu wyprowadzić stosując takie coś http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5772594657&reco_id=f504ccd9-b9e5-11e5-ab50-02acb1a4884a&ars_rule_id=201 dobrze rozumiem ? Znalazłem pełną wtyczkę gdzieś w necie. Będzie trudno to kupic http://www.aliexpress.com/item/OEM-VW-Upgrade-RNS510-RCD310-Canbus-Adapter-ISO-to-Quadlock-Conversion-Cable-For-Volkswagen-Golf-VI/32237676659.html Edytowane 13 Stycznia 2016 przez ClNEK
House Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ja często zamawiam coś z aliexpress więc nie ma problemu jeśli chcesz, to mogę Ci to zamówić, przy okazji poszukam tego separatora antenowego dla siebie.
ClNEK Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Mam znów wątpliwości czy to spasuje do mnie bo tam widzę tylko 3 piny w tej długiej białej wtyczce Nie wiem czy nie zaopatrzyć się w takie coś http://multisort.pl/product/Zlacze-radiowe-Quadlock-12pin-wtyk-x2_Quadlock-24pin-gniazdo-0_3m,15736.html Obciąć te 2 12-pinowe wtyki i polutować sobie potem po swojemu tylko potrzebowałbym pomocy jak to podłączyć Jak już wcześniej pytałem: Musze podać sygnał lewy na pin 5, prawy na 11 na pin 8 - masa sygnału L i P A gdzie mam podpiąć remote ??
House Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Remote powinien być w tej głównej dużej kostce
ClNEK Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Remote mam, tylko gdzie mam podpiąć do tych gniazd B i C bo rozumiem, ze gdzieś ma być podpięty chcąc "właczyc" wzmacniacz.
House Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Prawe zdjęcie, gniazdo nr 4 pin nr 6 (plus do wzmacniacza)
ClNEK Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Wychodzi mi, że remote ma iśc do pinu 13 we wtyczce D
ClNEK Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Opublikowano 19 Marca 2016 Dalej walczę z głośnikami tylnymi Dokupiłem moduł, żeby tył grał tak samo głośno jak przód i po jego instalacji niestety subwoofer gra słabiutko oraz nie działa tylny lewy głośnik a tweeter w tych drzwiach działa. Tego już całkiem nie rozumiem
Rekomendowane odpowiedzi