Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej , czy robić płukankę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, od 5 dni jestem posiadaczem Audi a4 1,6 AHL 98 rok produkcji. Jak w temacie, jaki olej polecacie, obecnie prawdopodobnie zalany jest Mobil 10w 40, mam też do was pytanie czy warto robić płukankę silnika przed wymianą, czy robiliście w tym silniku płukankę ? ogólnie auto ma moc jak na 101 koni. Proszę porady, pozdrawiam

Edytowane przez misiekA80

Opublikowano

Nie jestem fanem płukanek i zdecydowanie nie polecam.Ja jeżdże na castrolu 5 w 40 wymieniam co 9 tys olej bo mam auto z gazem.Jak dbam tak mam.Auto chodzi cichutko nie bierze oleju.

Opublikowano

Jak jest 10W to pozostań przy nim nie ma co cudować. 1.6 jest mało wymagający i pojedzie na wszystkim. Też bym nie robił płukanki.

Opublikowano

Do tego silnika nie ma w sumie sensu lac nic lepszego, ale jak chcesz miec lepiej na sercu to 5w mozna zalac.

Plukanka jak najbardziej - przy kazdej zmianie oleju.

Opublikowano

Jeśli po odkręcenia korku wlewu oleju nie widać żadnych osadów, silnik pracuje prawidłowo to nie ma potrzeby robić płukanki. Ale jeśli w aucie był olej zmieniany w trybie long life to płukanka jest zalecana. W każdym razie nie zaszkodzi.

Opublikowano

Jeśli po odkręcenia korku wlewu oleju nie widać żadnych osadów,

Jak osady widac pod korkiem to jest zle.

Cala zabawa z plukaniem silnika ma na celu usuniecie nagaru z kanalow olejowych i pierscieni.

Ogolnie tez mialem takie zdanie nim nie zaczalem sie bawic w plukania. I nie mam na mysli tylko tych "delikatnych".

Edytowane przez sssV

Opublikowano
  • Autor

Jeśli po odkręcenia korku wlewu oleju nie widać żadnych osadów, silnik pracuje prawidłowo to nie ma potrzeby robić płukanki. Ale jeśli w aucie był olej zmieniany w trybie long life to płukanka jest zalecana. W każdym razie nie zaszkodzi.

Własnie zauwazyłem czarny lekki osad, dlatego pytam, silnik dość ładnie przyspiesza, ogólnie w szoku jestem że 101 koni tak ładnie sie zbiera, płukanka zaszkodzi mu? jak myślicie ???

Opublikowano

co ma zaszkodzic?

Rozpusci panewki czy co?

Opublikowano

Przerobiłem już z 10 aut,nigdy żadnej płukanki nie robiłem,wszystkie auta sprawowały się BDB zarówno klekoty jak i benzyna.Te brednie to chyba wymyślili producenci tych płukanek.

Wysłane z Nexusa 6

Opublikowano

No fajnie.

Ale jak chcesz sie licytowac to ja przerobilem wiecej samochodow. A odkad uzylem pierwszy raz plukanki to stosuje je caly czas bo widze i czuje roznice przed i po.

W jednym moim samochodzie plukanie takie hardcorowe spowodowalo obnizenie zuzycia oleju ze stopnia absurdalnego do akceptowalnego.

Bo puscily zapieczone pierscienie.

Takze za bzdurne uwazam wypowiedzi osob co nie maja pojecie o czyms a wypowiadaja sie na sile.

Opublikowano

OK,następnym razem zrobię płukankę przy zmianie oleju i napiszę czy coś się zmieniło na plus.Szkoda bo w sobotę zmieniałem oliwę ale w sumie będę miał porównanie.

Wysłane z Nexusa 6

Opublikowano

OK,następnym razem zrobię płukankę przy zmianie oleju i napiszę czy coś się zmieniło na plus.Szkoda bo w sobotę zmieniałem oliwę ale w sumie będę miał porównanie.

Wysłane z Nexusa 6

Ja tak samo :) ale mam już 2500 KM nastukane. Zaraz dobiję do 10.000 poleci płukanka i porządna oliwa , bo teraz mam Castrol 0W30 , a opinie nie są najlepsze

Opublikowano

Własnie zauwazyłem czarny lekki osad, dlatego pytam, silnik dość ładnie przyspiesza, ogólnie w szoku jestem że 101 koni tak ładnie sie zbiera, płukanka zaszkodzi mu? jak myślicie ???

W większości aut jest czarny lekki osad, chcesz to rób płukankę, ale wierz, że w tym silniku to zbędna zabawa.

Opublikowano

W większości aut jest czarny lekki osad, chcesz to rób płukankę, ale wierz, że w tym silniku to zbędna zabawa.

30 zł to nie majątek :) , a zaszkodzić pewnie nie zaszkodzi . Choć fakt 1.6 niezniszczalny jak poczciwy 1.9 SDI

Opublikowano
  • Autor

jest dość usyfiony, coś jakby czarny szlam, troche twardy, palcem troche zeskrobałem, chciałem zobaczyć co to jest. Jutro zamówię olej i środek do płukania.

sssV

troche sie boję, żeby silnika nie rozszczelniło itp.

Opublikowano

Jak się boisz to po co chcesz płukać?

Opublikowano
  • Autor

olej Liqui Moly i środek tej samej firmy

Lukasz <=Bo jest syf, w poprzednim aucie (seat toledo 1L 2.0 2E ) nie miałem takiego syfu jak patrzyłem pod korek, a silnik przeżył oleje 15w 40, 10w 60 i 10w 40 i chodził.

Edytowane przez misiekA80

Opublikowano

Kolego misiekA80 moze w polonezie jest to mozliwe ale nie w normalnym silniku.

Bo nagar niczego nie uszczelnia a jedynie zapieka pierscienie, zatyka kanaly olejowe, pompe itd.

Uklad smarujacy ma wieksza wydajnosc po wyplukaniu.

Szybciej wypelniaja sie szklanki itp.

U mnie w avf'ie bylo slychac przez ulamek sekundy zawory po odpaleniu. Po wyplukaniu i wlaniu nowej oliwy nawet przy -19 juz tego nie bylo.

W silniku benzynowym dluzej bedziesz mial czysty olej.

Co do plukanek to polecam LM 5200 - wlewa sie ja i jezdzi na niej 200km, nastepnie zrzuca wraz z olejem.

Lub Protec Engine Flush - wlewa sie na 15min, pozostawia silnik na biegu jalowym i jw. zrzuca.

Oba te srodki sa dostepne w internecie, w sklepach stacjonarnych raczej nie.

Inne plukanki np valvo sa o wiele delikatniejsze i w moim odczuciu slabsze.

Opublikowano
  • Autor

W takim razie zamawiam jutro olej LM i preparat do płukania, u mnie teraz nic nie klepie przy odpalaniu, czyli jest w miarę ok, ale olej, tak czy siak trzeba wymienić,

Opublikowano

Zobaczysz, ze olej zleci ciemniejszy niz jest obecnie i pozniej dluzej bedzie klarowny.