Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana silnika w lusterku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów.

Dzisiaj stała się rzecz straszna, mianowicie padł silnik sterujący lusterkiem ( VAG to potwierdza :decayed: ) i w związku z zaistniałą sytuacją mam do szanownego grona kilka pytań:

- Ktoś już wymieniał lub wie jak wymienić ten silnik? czy nie lepiej i prościej wymienić cały środek?

- Lusterko ( mechanizm ) od angola będzie pasował?

- Lusterka w samochodzie mam składane elektrycznie i tu kolejna zagwozdka, jeśli zdecyduję się wymienić cały mechanizm to czy będzie to musiał być mechanizm od lusterek składanych elektrycznie.

Z góry dzięki za podjęcie tematu :D

Opublikowano

Aby wymienić silnik sterujący położeniem lustra musiszz odkręcić pod lusterkiem dwie śrubki (uwaga lubią się rwać), następnie ściągasz od spodu czarną blende (podważ śrubokrętem-jest na zatrzaskach), potem wypychasz lustro z uchwytu tego silniczka manewrującego (jest dookoła na zatrzaskach) przed ostatnim etapem jest wyciagniecie do góry lakierowanej obudowy a na koniec odkrecasz 3 srubki silniczka i masz go w reku. Ogólnie łatwizna :decayed:

Obstawiam że mechanizm może sie różnić od europejczyka, chodzi tutaj o kąty wychylenia

ostatniego pytania nie rozumiem ;)
Opublikowano
  • Autor

W ostatnim pytaniu chodzi mi o wymianę całego mechanizmu ( gdyby wymiana samego silnika była skomplikowana lub niemożliwa ). Silnik podłączony jest na wtyk czy trzeba będzie lutować?

Opublikowano

jeżeli pytasz o mechanizm ustawienia samego lustra (nie mechanizm skladania) to:

aby wymienić sam mechanizm ustawiania lusterka nie trzeba ściągać obudowy. Wystraczy wyciagnąc szkło lusterka- jest mocowane na zatrzaskach. Po zdjęciu szkła widac cały machanizm regulacji do którego jest wpięta kostka z 3 przewodami.

Mechanizm przykrecony jest na 3 śrubki (o ile dobrze pamietam to torx 10) odkręcasz śrubki odpinasz kostkę z przewodami wpinasz przewody do nowego mechanizmu przykrecasz go i gotowe. Wymiana tego to maks 10 min :)

to że masz składane lusterka nie ma żadnego wpływu na mechanizm regulacji szkła on jest taki sam w składanych jak i nie składanych.

Co do tego czy mechanizm regulacji lusterka z angola bedzie pasował to TAK. nie ma różnic w samym mechaniźmie ustawiania, taki sam jest tez na lewą i prawą stronę.

Różnią się one tylko w wersji z pamięcią ustawień lusterek.

Edytowane przez kdawid

Opublikowano

No to tylko namieszalem

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Silnik wymieniony, jednakże nie obyło się bez strat. Lusterko nie wytrzymało napięcia :decayed:. Podekscytowany łatwością demontażu z jakim poszedł wkład z lusterka zakupionego na szrocie, zbyt drastycznie zabrałem się za demontaż lusterka w samochodzie. Dla tych którzy będą wykonywali podobny zabieg, proponuje dodatkowo odkręcić czarną zaślepkę znajdującą się u dołu lusterka i próbować wypchnąć lusterko.

Opublikowano

Przecież miałeś napisane wyżej żeby tak zrobić...

Opublikowano

Witam.

Silnik wymieniony, jednakże nie obyło się bez strat. Lusterko nie wytrzymało napięcia :decayed:. Podekscytowany łatwością demontażu z jakim poszedł wkład z lusterka zakupionego na szrocie, zbyt drastycznie zabrałem się za demontaż lusterka w samochodzie. Dla tych którzy będą wykonywali podobny zabieg, proponuje dodatkowo odkręcić czarną zaślepkę znajdującą się u dołu lusterka i próbować wypchnąć lusterko.

A po co to demontowałeś? Wymieniałeś silniki od składania czy ten od regulacji szkła?

Opublikowano
  • Autor

Przecież miałeś napisane wyżej żeby tak zrobić...

Wiem ale po obejrzeniu filmów na YT spróbowałem zdemontować szkło bez odkręcania tej dolnej osłonki. W lusterku ze szrotu poszło sprawnie bez żadnych problemów a w tym z samochodu ledwo co włożyłem palce i ''pstryk'' lusterko do wymiany.

Opublikowano

Wiem ale po obejrzeniu filmów na YT spróbowałem zdemontować szkło bez odkręcania tej dolnej osłonki. W lusterku ze szrotu poszło sprawnie bez żadnych problemów a w tym z samochodu ledwo co włożyłem palce i ''pstryk'' lusterko do wymiany.

jak jest zimno to trzeba uważać bo plastiki łatwo pękają. Do demontażu szkła nie trzeba w żadnym wypadku nic demontować, wystarczy obniżyć lustro maksymalnie w dół i można odhaczyć 2 górne zaczepy i lustro gładko wychodzi. Jeżeli trzeba demontować obudowę to dopiero po wyjęciu szkła łatwo zdemontować dolną osłonę i później całą obudowę