Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie o nawigację i telefon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Kupiłem kilka tygodni temu Audi A4 AVANT 1,9 TDI i przyznam szczerze, że dopiero poznaję wszystkie dostępne w nim funkcje.

Pytanie pierwsze dotyczy nawigacji:

- samochód ma wbudowaną małą nawigację między zegarami na desce rozdzielczej. przy zakupie wręczono mi 2 płyty z dwoma rodzajami map. Pierwsza obejmuje Niemcy (Deutschland 2002/2003 + DX 2002/2003) i działa znakomicie, natomiast druga płyta (Deutschland + Major Roads of Europe E2004/2005) nie funkcjonuje. Zna ktoś może przyczynę??Jest to może spowodowane złą wersją dołączonej do samochodu mapy??Czy do tego typu nawigacji pasują tylko płyty z oznaczeniami DX?. I jeśli tak to czy można śmiało kupować mapy Blaupunkt z tego typu oznaczeniem.

I druga sprawa:

Na desce rozdzielczej (koło radia) wbudowany mam oryginalny uchwyt na telefon. Jest możliwość podłączenia do tego jakiegoś adaptera, tylko nie mam pojęcia jak tego szukać żeby pasowało. Zdaję sobie sprawę, że za sporą opłatą salon Audi mi pomoże, ale ja poszukuje jakiegoś przyzwoitego zamiennika. Znacie może jakieś sensowne, dobrej firmy?? (połączenie samochodu z telefonem musi odbywać sie przez kabel- nie ma Bluetooth).

Szukałem odpowiedzi na te pytania w innych wątkach ale nigdzie nie ma pełnej odpowiedzi :(

Serdecznie pozdrawiam

Opublikowano

Do małej nawigacji pasują płyty DX. Było już kilka wątków na ten temat więc odsyłam do :szukaj:

Jeżeli chodzi o uchwyt na telefon to powinieneś szukać adapterów Cullmann są one dedykowane dla konkretnych modeli telefonów komórkowych.

Chyba taniej będzie poszukać na aukcjach niż w ASO :)

Rozumiem, że w aucie nie ma modułu bluetooth? Bo jak w telefonie to najlepiej byłoby telefon zmienić :)

Ps. Ustaw odpowiedni silnik w opisie

Opublikowano

Tych aukcji z adapterami Cullmanna nie ma zbyt wiele, a jeszcze trafić na adapter pasujący do posiadanego telefonu, to już szczęście. Na stronie Audi jest lista, do jakich modeli telefonów są adaptery. Jesli byłbyś zainteresowany, to w dziale "sprzedam" jest moje ogłoszenie... adapter wraz z telefonem... :)